Novinky
Cestoviny od výmyslu sveta 2. časť
Keďže je cestovín viac ako 300 druhov a majú viac ako 1300 rôznych mien, nebolo možné ich spracovať do jedného článku. Pokračujeme v článku o cestovinách od výmyslu sveta a ich použití. Ako prvé vám predstavíme linguine. Sú kompromisom medzi špagetami a lasagnami. Sú širšie ako špagety, ako keby sploštené. Servírujú sa však podobne ako špagety, čiže s rôznymi omáčkami.
Soľ očami odborníkov
O soli sme toho písali už mnoho. No stále si mnohí z nás neuvedomujú, že nadmerné používanie soli negatívne pôsobí na náš zdravotný stav. Veľmi je zaťažené srdce a celý kardiovaskulárny systém. Situácia je však taká vážna, že dokonca aj deťom školského veku lekári často diagnostikujú vysoký krvný tlak a iné nežiadúce diagnózy, pretože väčšina detí užíva v strave viac soli ako je odporúčané. Príjem soli u detí výrazne prekračuje odporúčané normy.
Cestoviny od výmyslu sveta 1. časť
Cestovín je naozaj nespočetné množstvo druhov. Podľa posledných informácií existuje viac ako 300 druhov cestovín, ktoré majú viac ako 1300 rôznych mien. Preto sa v nich vyznať môže byť niekedy úlohou nad ľudské sily. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime odkryť tajomstvo tých najzákladnejších druhov cestovín, aby ste ich vedeli rozoznať podľa tvaru a tiež vám poradíme, na čo sa najlepšie hodia. Samozrejme, vieme, že špagety nepoužívame do polievok, avšak pri niektorých druhoch nie je úplne jasné, ako je ich najlepšie pripraviť. Po prečítaní tohto článku už nebudete mať žiadne pochybnosti.
Netradičná jarná zelenina
S príchodom jari sa nemení len čas, ale obmieňame aj svoju stravu. Stále viac a viac konzumujeme rôzne druhy čerstvej zeleniny. Na našom jedálnom lístku sa objavujú aj netradičnejšie druhy, ktoré nie sú pre našu oblasť typické. V školských jedálňach sa väčšinou nepoužívajú, okrem avokáda, ktoré je dokonca u nás dostupné počas celého roka, ale to neznamená, že ich liečivú silu môžeme ignorovať. Mnohé veľmi dobre poznáme, ale o ich liečivých účinkoch vôbec netušíme. Ak teda robíte vo vašej škole napríklad nástenku s jarnou tematikou, nezabudnite spomenúť jarné vitamínové bomby v podobe nasledujúcich druhov zeleniny.
Tipy a triky pri varení cestovín
Cestovín je nespočetné množstvo. Majú rôzny tvar i veľkosť. Každá cestovina sa hodí na niečo iné, čomu sa tiež budeme v jednom z nasledujúcich článkov venovať, no pred tým, ako vás oboznámime s cestovinami od výmyslu sveta, predstavíme vám pár rád, tipov a trikov, ako túto božskú surovinu pripraviť čo najlepšie. Kráľovstvom cestovín je určite Taliansko. Niet azda žiadny tvar, ktorý by Taliani nezvečnili v podobe cestoviny. A keďže sú na cestoviny takí odborníci, pozrime sa, aké rady by nám pri príprave cestovín dal rodený Talian ako ich milovník.
Skúsenosti s novými receptúrami
Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.
Tajomstvá cestovín
Cestoviny sú súčasťou našich jedálnych lístkov aj vďaka tomu, že ich je obrovské množstvo. Samozrejme, v ďalších článkoch sa budeme podrobne venovať jednotlivým tvarom cestovín a poradíme vám, ako ich najlepšie pripraviť a čo sa k jednotlivým druhom najlepšie hodí. Dnes vám však priblížime cestoviny z trochu širšieho hľadiska. Pozrieme sa na ich históriu a samozrejme aj na to, ako sa vyrábajú dnes. A neobídeme ani pozitíva a negatíva tejto potraviny, pretože o cestovinách sa v súčasnosti veľmi veľa hovorí, ale na druhej strane sa o nich veľmi málo vie.
Aké vzdelanie musí mať kuchárka?
Jednou z pálčivých tém, o ktorej sa v súčasnosti dosť často hovorí, je vzdelanie kuchárok. Mnohé z vás ako vedúcich školských jedální trápi problém, či na poste hlavnej kuchárky či kuchára môže pracovať osoba, ktorá nemá výučný list ani žiadne vzdelanie v potravinárstve. Stačí ak má táto osoba osvedčenie, kurz alebo za sebou nejakú prax? Pokúsime sa vám odpovedať.
Všetko o odporúčaných výživových dávkach
O odporúčaných výživových dávkach sa v rôznych súvislostiach hovorí veľmi často. Tak isto sa stretávame s grafickým znázornením výživových odporúčaní, ktoré sa od seba líšia štát od štátu. Niektorí odborníci používajú nám najznámejšie znázornenie, a to potravinovú pyramídu. No v odborných i laických kruhoch sa môžu odporúčania k stravovaniu znázorniť aj ako tanier alebo loď. V odbornej reči sa v tejto súvislosti môže používať mnoho odborných pojmov a laik sa v nich môže postupne stratiť. Dokonca aj vedúce školských jedální, ktoré sú v tomto smere dostatočne vzdelané a vyškolené môžu byť niekedy zmetené z toľkých informácií, preto sme sa rozhodli bližšie venovať tejto téme.
Hlásenie o odpade
Keďže túto stránku tvoríme predovšetkým pre vedúce školských jedální a pre zamestnancov zariadení školského stravovania a snažíme sa, aby tu mohli nájsť všetko, čo ich zaujíma, neustále prezeráme viaceré diskusné fóra, aby sme tak mohli adekvátne reagovať na to, čo ich zaujíma. Do 31. januára mali školské jedálne podať Hlásenie o odpade a teraz prišiel ten čas, keď mnohé vedúce školských jedální prehodnocujú, či na niečo nezabudli alebo či toto hlásenie podali správne. Preto vám ponúkame odpovede na otázky, ako podať Hlásenie o odpade a či je ho potrebné dávať aj vtedy, ak je odpadu za rok menej ako jedna tona. V článku sa však dozviete aj mnohé iné zaujímavé a užitočné informácie.