Tajomstvá cestovín

Pridané 4.4.2016 13:45:00

Cestoviny sú súčasťou našich jedálnych lístkov aj vďaka tomu, že ich je obrovské množstvo. Samozrejme, v ďalších článkoch sa budeme podrobne venovať jednotlivým tvarom cestovín a poradíme vám, ako ich najlepšie pripraviť a čo sa k jednotlivým druhom najlepšie hodí. Dnes vám však priblížime cestoviny z trochu širšieho hľadiska. Pozrieme sa na ich históriu a samozrejme aj na to, ako sa vyrábajú dnes. A neobídeme ani pozitíva a negatíva tejto potraviny, pretože o cestovinách sa v súčasnosti veľmi veľa hovorí, ale na druhej strane sa o nich veľmi málo vie.

Tajomstvá cestovín

Kde vznikli cestoviny

Za pravlasť cestovín je v súčasnosti označovaná Čína, no o prvenstvo sa uchádzali aj Taliani a krajiny Blízkeho východu. Dlhé roky sa však za pravlasť cestovín označovalo Grécko, no podľa posledných výskumov, neboli Gréci úplne prví. Ich významné postavenie v histórii cestovín im však nemôžeme uprieť. Cestoviny totiž tak isto vyrábali už pred naším letopočtom. Koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili. Tento nápad zdokonalili Rimania a cesto krájali na rovnako široké pásiky. Avšak, podľa posledných výskumov, archeológovia najstaršiu misku cestovín objavili v severozápadnej Číne pri Žltej rieke.

História cestovín

Misa cestovín bola síce podľa výskumov až 4000 rokov stará, no bola veľmi zachovalá. Našla sa približne 10 metrov pod zemou. Obsahovala cestoviny, ktoré sa dosť podobali dnešným doma vyrábaným cestovinám. Boli široké asi 3 mm a dlhé približne 50 cm. Výskumníci na základe rozborov určili, že cestoviny boli vyrobené až z dvoch druhov prosa, ktoré v tomto období v Číne pestovali. Aj prvá písomná zmienka pochádza z Číny, čo len potvrdzuje prvenstvo tejto krajiny.

V súčasnosti je krajinou cestovín jednoznačne Taliansko, ktoré sa vyznačuje ich najvyššou konzumáciou. Celkovo je v krajinách južnej Európy spotreba cestovín vyššia ako inde a čo je zaujímavé, práve v týchto oblastiach je nižší výskyt srdcových ochorení.

Ako sa vyrábajú cestoviny

Každá cestovináreň má svoj vlastný tajný recept na výrobu tohto produktu a rovnako aj spôsob výroby si starostlivo strážia. No samozrejme existujú nejaké všeobecné postupy, ktoré sa rozdeľujú na 5 základných etáp, no receptúra je obchodným a výrobným tajomstvom každej cestovinárne.

Na začiatku je potrebné pripraviť cestovinovú zmes. Ako sme už povedali, cestovinovú zmes každá cestovináreň pripravuje inak, no na výrobu cestovín sa používa ako základná surovina múka a voda. Cestoviny môžu byť bezvaječné, jednovaječné, dvojvaječné až viacvaječné. Potom sa do cestovín, a to záleží od konkrétneho receptu, môže pridávať kukuričná múka, zelenina, kurkuma, sušený lepok a vitamíny B1 a B2.

Výroba cestovín

Najhlavnejšou surovinou je múka. Práve jej kvalita určuje aj kvalitu cestovín. Najkvalitnejšia múka je z tvrdej pšenice a vyrábame z nej tzv. semolínové cestoviny. Cesto z takejto múky je vláčne, ale zároveň pevné. Tvrdá pšenica obsahuje viac prírodného farbiva. Z ekonomických dôvodov sa mieša s polohrubou múkou. Do cestovín pridávame aj pasterizovanú vaječnú zmes, ktorá zabezpečuje súdržnosť cesta a zvýrazňuje farbu cestovín. Okrem toho vajcia zlepšujú nutričnú hodnotu cestovín a čo je dôležité, zabraňujú rozváraniu. Do cesta sa pridáva aj voda, ktorá musí byť pitná a zdravotne nezávadná. Do cesta sa však dáva len malé množstvo vody. Výsledná vlhkosť cesta je maximálne 30 %.

Všetky suroviny sa potom miešajú v špeciálnom stroji. Zmiešajú sa sypké suroviny a potom sa dávkuje voda. Aj výrobný proces cestovín ostáva tajomstvom, no na začiatku vzniká hrudkovitá a málo súdržná hmota. Keď sa pridá voda a zmes sa miesi, postupne nadobudne pevnosť a súdržnosť.

Keď je cesto dokonale spracované, nastáva druhá fáza procesu – tvarovanie cestovín. Tvarov cestovín je nespočetné množstvo. Dokonale premiešané cesto sa pretláča cez matricu cestovinového stroja a vznikajú tak cestoviny rôznych tvarov od výmyslu sveta. Dĺžka cestovín sa upravuje pomocou rotujúceho noža.

Tvarovanie cestovín

Surové cestoviny sa potom rovnomerne rozvrstvia na sitá a putujú do sušiarne. Sušenie je veľmi dôležitý proces.  Keďže pri sušení môže dôjsť k popraskaniu alebo ku krúteniu cestovín, najčastejšie je sušenie rozdelené do dvoch fáz. Najprv sú surové cestoviny predsušené. Obsah vody sa zníži asi na 23 %. Je to pomerne rýchly proces. Časovo náročnejšie je potom dosúšanie. Krátke cestoviny sa sušia ešte 60 minút pri vyššej teplote. Dlhé cestoviny sa sušia až 90 minút a teplota je trochu nižšia, len 30 stupňov.

Sušenie cestovín

Keď sú cestoviny usušené, balia sa do špeciálnych obalov s potlačou a s predpísaným označením. Určite musí byť napríklad uvedená minimálna trvanlivosť. Takto zabalené cestoviny sa potom skladujú v tmavom a suchom prostredí pri normálnej izbovej teplote.

Balenie cestovín

Prečo konzumovať cestoviny

Cestoviny patria medzi trvanlivé výrobky, ktoré sú obľúbeným pokrmom už 4000 rokov. Ide o určitý druh pšeničnej konzervy a ich príprava nie je veľmi náročná. Konzumovať cestoviny je vhodné hlavne preto, že je to zdraviu prospešná potravina. Pri konzumácii cestovín je priaznivo ovplyvnená glykemická odozva i celý proces trávenia. Majú vysokú nutričnú hodnotu a nízku kalorickú hodnotu, preto sú vhodnou stravou pre atlétov pred vytrvalostnými disciplínami ako sú maratóny. No o cestovinách panuje mýtus, že sa z nich priberá. Ale ruku na srdce, všetko čo jeme v neprimeranom množstve nie je dobré ani pre našu váhu, ani pre naše zdravie. Cestoviny obsahujú veľa sacharidov a dokážu dať telu veľa energie. Tú energiu je však potrebné minúť, inak sa usadí vo forme tuku, preto určite konzumujte cestoviny, ale v rozumnom množstve a v rozumnom čase. Sú vhodné ako obed.

Cestoviny obed

Cestoviny sú okrem toho veľmi ľahko stráviteľnou potravinou. Obsahujú vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie. Je to aj cenovo prístupná potravina, na prípravu veľmi jednoduchá a rýchla. Ich príprava závisí od použitého druhu cestovín, avšak v zásade je to od 3 do 10 minút. Časová príprava je teda nenáročná. Okrem toho je cestoviny možné pripraviť naozaj rôznorodými spôsobmi. Môžu sa jesť za studena ako šalát, teplé ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Hodia sa rovnako k mäsu ako k zelenine. Okrem toho majú dlhšiu dobu spotreby a pri správnom uskladnení sa doba ich minimálnej trvanlivosti vďaka nízkemu množstvu vody pohybuje v rozmedzí od 12 do 18 mesiacov.

Dostali ste po prečítaní článku chuť na cestoviny, no z toľkého množstva druhov a receptov si nedokážete vybrať? Nezúfajte. V ďalších článkoch vám prinesieme pár tipov ako cestoviny pripraviť a vybrali sme pre vás aj niekoľko inšpirácií, čo uvariť stravníkom na obed s použitím cestovín. 

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti