Novinky

Svetový deň vegánov
31
10/17

Svetový deň vegánov

Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.

Čítajte viac

Svetový deň cestovín
25
10/17

Svetový deň cestovín

Dnes je rozhodnuté, čo budete mať na obed alebo večeru. Špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatele, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky. Najlepší spôsob ako osláviť dnešný Svetový deň cestovín.

Čítajte viac

Ako si vybrať najkrajšie jabĺčko?
20
10/17

Ako si vybrať najkrajšie jabĺčko?

Samozrejme, najkrajšie a najchutnejšie jabĺčko je to, čo si odtrhneme priamo zo stromu vo vlastnej záhradke. Avšak, sortiment jabĺk je veľmi široký. Ponúkame prehľad tých najznámejších odrôd.

Čítajte viac

Najzdravšie ovocie na svete
20
10/17

Najzdravšie ovocie na svete

Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.

Čítajte viac

Vajíčka naše každodenné
13
10/17

Vajíčka naše každodenné

Svetový deň vajec si pripomíname od roku 1996. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a význame vajec v našej strave. Telu totiž dodávajú mnoho plnohodnotných bielkovín a množstvo vitamínov a minerálov. Vajcia sú totiž veľmi výživné a ich pravidelná konzumácia prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle.

Čítajte viac

Ako chutným jedlom predísť depresii
10
10/17

Ako chutným jedlom predísť depresii

V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.

Čítajte viac

Krásny biely úsmev hneď po jedle
06
10/17

Krásny biely úsmev hneď po jedle

Prvý októbrový piatok je Svetový deň úsmevu, kedy by sme mali všade okolo seba rozdávať dobrú náladu. Za tento deň vďačíme jednému umelcovi z Amerického mestečka. Ten dostal objednávku od poisťovne, aby im vytvoril logo. Prišiel s úžasným nápadom. Nakreslil veľmi jednoduchý obrázok. Tvár so žltým podkladom v tvare kruhu, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik ako úsmev. V roku 1963 tak stvoril Harvey Ball smajlíka. Úspech loga bol obrovský. Autor však pokračoval a prišiel s nápadom založiť Svetový deň úsmevu. Vybral si prvý piatok v októbri a tento deň sa pravidelne slávi po celom svete od roku 1999.

Čítajte viac

Zabudnuté mliečne sérum
05
10/17

Zabudnuté mliečne sérum

Spýtajte sa žiakov na obede, či vedia, čo je srvátka. Tento názov už pomaly mizne z našej slovnej zásoby. Pamätajú si ho ešte staršie ročníky a skôr tí, ktorí sa aktívne zaoberajú zdravým stravovaním. Tí prišli na to, že srvátka je veľmi vzácna a zdraviu prospešná tekutina. Vzniká síce ako vedľajší produkt pri výrobe syra a tvarohu, ale vďaka svojim prospešným vlastnostiam by v žiadnom prípade nemala byť odsunutá na druhú koľaj.

Čítajte viac

Ako sa vyznať v syroch
05
10/17

Ako sa vyznať v syroch

Syr patrí medzi obľúbené mliečne pochúťky. Je lahodný a keďže ho existuje veľké množstvo druhov, každý si nájde nejaký, čo mu bude chutiť. Vybrať si môžeme zo širokého spektra syrov. K dispozícii máme syry mäkké, tvrdé, voňavé i zapáchajúce. Svet syrov je totiž veľmi pestrý, o čom ste sa mohli presvedčiť v predchádzajúcich článkoch.

Čítajte viac

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.
05
10/17

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti