Ako sa vyznať v syroch
Pridané 5.10.2017 12:30:00
Syr patrí medzi obľúbené mliečne pochúťky. Je lahodný a keďže ho existuje veľké množstvo druhov, každý si nájde nejaký, čo mu bude chutiť. Vybrať si môžeme zo širokého spektra syrov. K dispozícii máme syry mäkké, tvrdé, voňavé i zapáchajúce. Svet syrov je totiž veľmi pestrý, o čom ste sa mohli presvedčiť v predchádzajúcich článkoch.
Typickým predstaviteľom syru je deravý syr zo Švajčiarska. Ementál sa preslávil po celom svete, pretože má nezabudnuteľný výzor. Vyrába sa zo zmesi mlieka z ranného dojenia, ale i zo včerajšieho odstáteho mlieka. Syr musí zrieť a ideálny čas na jeho dozrievanie sú štyri mesiace.
Medzi obľúbené syry patrí Gouda. Je to syr pôvodom z Holandska. Vyrába sa z pasterizovaného mlieka a aby dlhšie vydržal čerstvý, bochník syra je natretý špeciálnym typom vosku. Tento vosk býva často aj ochutený a gouda tak môže mať kôrku s bylinkami alebo s wasabi. Táto ochutená kôrka dodáva syru jedinečnú a neopakovateľnú chuť.
Samostatnou kapitolou medzi syrmi sú syry s plesňou. Niekto môže mať pred takýmito syrmi rešpekt. Do detského jedálnička samozrejme nepatria, ale inak neexistuje dôvod, prečo si ich raz za čas nedopriať. Takáto pleseň na syroch je totiž neškodná a dodáva syru výbornú chuť a vôňu. U nás je najznámejším plesnivým syrom Niva. Na Nive sa nachádza tzv. modrá pleseň, podobne ako na syre Roquefort. Hoci je pleseň rovnaká, Niva je vyrobená z kravského mlieka a Roquefort z mlieka ovčieho.
Medzi lahodné plesňové syry sa radí aj Camembert. Vyrába sa vo Francúzsku, spolu s ďalšími 500 druhmi syrov. Tento sa vyrába z kravského mlieka a je pokrytý jemnou bielou plesňou. U nás sa vyrába jeho bratranec, ktorý má podobné vlastnosti. Je to obľúbený Encián.
Ďalším obľúbeným plesnivým syrom je Brie. Tento syr je charakteristický tým, že je plesnivý len z jednej strany. Vyrába sa z kravského mlieka, podobne ako Encián. Aj chuťou sa naň podobá, ale pleseň sa nachádza len na jednej strane. Patrí medzi mäkké, jemné a lahodné syry.
Rovnako obľúbeným ako aj zatracovaným syrom je syr z kozieho mlieka. Niektorí o ňom hovoria ako o najjemnejšom syre s najlahodnejšou chuťou, pre iných je však príliš aromatický a má zvláštnu pachuť. Kozí syr však má veľké využitie v gastronómii. Môžeme ho údiť, pražiť alebo naložiť do olivového oleja s bylinkami.
Ak sa zdá niekomu zvláštny kozí syr, olomoucké syrečky sú potom naozaj len pre gurmánov. Majú mimoriadne prenikavú vôňu, ktorá niekomu môže naozaj prekážať. Tí, ktorí však ich nie príliš vábivú vôňu dokázali prekonať, však označili olomoucké syrečky za najlepší mäkký zrejúci syr.
Ak neholdujete mäkkým a zrejúcim syrom či iným aromatickým syrovým pochúťkam, vaše srdce si možno získa Comté. Je to skutočne tvrdý syr. Na jeden bochník sa však spotrebuje až 500 litrov mlieka, preto je hutný a naozaj tvrdý. Na takomto syre si pochutí väčšina z nás, pretože zrejúce plesnivé syry sú skôr pre gurmánov.
Nový komentár