EDEN výrobky
-
Džúsy GRAND
Naše džúsy sa pripravujú odšťavovaním ovocia. Keďže má na ich ovocnú zložku nepriaznivý vplyv slnečné svetlo, sú balené do svetlo nepriepustných krabíc.
V ponuke sú malé krabičkové džúsy so slamkou, litrové i dvojlitrové džúsy. Podľa podielu ovocia sú to džúsy 100 %, 25 % alebo 20 %.
Samozrejme, džúsy nikdy nenahradia čerstvé vitamíny z ovocia, avšak sú užitočné predovšetkým v lete pri dodržiavaní pitného režimu a tiež ako doplňujúci zdroj vitamínov.
Ovocné džúsy okrem toho osahujú aj ďalšie zložky s pozitivnym vplyvom na zdravie. Obľúbený je napríklad pomarančový džús, ktorý sa chuťou vyrovná skutočným pomarančom a je skvelý na zahasenie smädu.
-
Ovocné víno
Z úrody bobuľových a iných plodov zo záhrady sa okrem džemov a sirupov pripravuje aj chutné ovocné víno. Tento alkoholický nápoj môžeme vyrobiť takmer z každého druhu ovocia, no najlepšie sa hodia jablká, hrušky, černice, ríbezle, čučoriedky, egreš a šípky.
Ak sa pri výrobe ovocného vína dbá na zásadu, že z dobrého ovocia nemôžeme vyrobiť zlé víno a vyberie sa správna ovocná kombinácia, takéto víno príjemne zahreje počas dlhých zimných večerov, ale i osvieži v letných horúčavách.
Firma Eden okrem bieleho a červeného ovocného vína vyrába víno špeciálne pripravené a ochutené na varenie. Biele, rovnako ako červené víno, chutí nasladlo a vonia po ovocí.
-
Cestoviny
Cestoviny sú tradičným jedlom, a to nie len v talianskej kuchyni. Pripravujú sa ako hlavné jedlo alebo ako predjedlo a sú bohatým zdrojom sacharidov.
Poznáme rôzne druhy cestovín, napríklad bezvaječné, vaječné alebo celozrnné. Aj ich tvar je veľmi rôznorodý.
V ponuke firmy EDEN je možné nájsť azda všetky druhy 4 vaječných cestovín: štvorčeky, fliačky, tarhoňu, slovenskú ryžu, mušličky, písmenká, rezance, špagety i kolienka.
Cestoviny, ktoré firma EDEN distribuuje, sú unikátne svojim zložením. Vďaka špeciálnej receptúre sú veľmi jednoduché na prípravu a nikdy sa nerozvaria.
-
Včelí med
Med je prírodná, sladká látka, produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, alebo z výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho šťavy rastlín a nachádzajúcich sa na živých častiach rastlín, ktoré včely zbierajú, pretvárajú vylučovaním špecifických látkok, nechávajú dehydrovať, uskladňujú a nechávajú v plástoch vyzrieť.
Významnou vlastnosťou medu je antimikrobiálna vlastnosť, ktoré zastavujú rast alebo perzistenciu mnohých mikroorganizmov. V mede neboli nájdené žiadne vegetatívne formy bakteriálnych spór spôsobujúce ochorenia.
Na výrobu jedného kilogramu medu je potrebné, aby včely navštívili niekoľko miliónov kvetov a preleteli celkovú letovú dráhu rovnajúcu sa vzdialenosti šesť násobku obvodu Zeme.
-
Kompóty a zaváraniny
Počas sezóny máme neustále k dispozícii čerstvú zeleninu priamo zo záhrad alebo zeleninárskeho trhu. Mimo sezóny je vhodné konzumovať zaváraniny, ktoré sú aj v zime bohatým zdrojom vitamínov.
V náleve môžeme sterilizovať nadmerné zásoby kapusty, fazuľky alebo červenej repy. Vynikajúcou surovinou na zaváranie je paprika, cibuľa a samozrejme uhorky. Zo zeleniny môžeme sterilizovaním pripraviť už hotové šaláty, napríklad čalamádu či rimavský šalát.
-
Guľatozrnná ryža
Ryža patrí medzi najstaršie pestované obilniny na svete. Je hlavnou potravinou polovice svetovej populácie. Po väčšinu svojej dlhej histórie bola ryža pestovaná predovšetkým v Ázii.
Ryža je veľmi dobre stráviteľná, obsahuje predovšetkým škroby (60 – 80 %), pomerne málo bielkovín, takmer žiadny tuk a je hypoalergénna. Lúpaná ryža je vhodnou súčasťou rôznych diet. Nelúpané druhy sú vysokým zdrojom škrobov, vlákniny a vitamínov skupiny B a E a niektorých minerálnych látok. Ryža sa využíva na liečenie tráviacich ťažkostí.