Novinky
Smotana - krémová pochúťka
Smotanu samozrejme rozlišujeme podľa chuti, no ďalším smerodajným ukazovateľom je obsah tuku. Od toho sa odvíja aj jej konkrétne použitie. Smotana je totiž neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne a používa sa na prípravu mnohých jedál od výmyslu sveta. U nás sa najčastejšie používa kyslá smotana. Používame ju v teplej i studenej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál.
Domáci jogurt
Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.
Zázračné jogurty
Jogurt patrí medzi najstaršie potraviny ľudstva a stále patrí medzi tie najobľúbenejšie, ale zároveň aj medzi tie najzdravšie. Pôsobí pozitívne na trávenie, ale dokonca aj na zdravie pokožky. S pleťou dokáže urobiť naozajstné divy. Okrem toho buduje správnu črevnú mikroflóru a podporuje tvorbu imunitných buniek. Preto je prevenciou proti chrípke. Jeho pravidelná konzumácia znižuje aj krvný tlak. Dokonca má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.
Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?
Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.
Vychovávať dieťa ako vegetariána?
Keď sa dieťa narodí vo vegetariánskej rodine, väčšinou sa automaticky stáva vegetariánom. Všeobecne je vegetariánska výživa deti kontroverznou témou. Ani lekári a odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, či je táto strava pre dieťa dobrá a bezpečná, ako v tom majú mať jasno rodičia?
Vegetariánstvo
Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.
Mlieko a školopovinné deti
O pití mlieka v školách sa hovorí veľmi často. Na niektorých školách majú deti k dispozícii mliečny automat alebo si môžu zakúpiť mliečnu desiatu. Ako sa s touto výzvou dokážu vysporiadať samotné deti? Využívajú mliečnu desiatu?
Tradícia mlieka v škole
Mlieko v škole je veľmi propagovanou potravinou a dokonca sa vážne berie aj Svetový deň mlieka v školách. Pre porovnanie. Vedeli ste o tom, že aj čokoláda alebo pôvodné odrody jabĺk či obilniny majú svoje svetové dni? Týmto potravinám sa až taká pozornosť nevenuje. Prečo je práve mlieko výnimkou a kedy vlastne jeho tradícia pitia v škole začala?
Mlieko - každý pohár iný
Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.
Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli?
Cieľ je jasný. Znížiť príjem soli v našej strave. Schválne píšeme v našej strave, pretože darmo budeme znižovať objem soli v školských obedoch, ak sa žiadna zmena neudeje doma, pri rodinných obedoch a večeriach. Ako teda nato? Čo môžu urobiť rodičia a čo sa očakáva od zamestnancov školských jedální?