Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?
Pridané 4.10.2017 08:30:00
Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.
Konzumácia masla v skutočnosti prináša mnoho zdravotných výhod. Obsahuje významné esenciálne mastné kyseliny. Tie sú pre naše telo nevyhnutné, lebo si ich samé nevie vytvoriť. Tieto esenciálne mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na fungovanie nášho hormonálneho systému. Udržiavajú správnu hormonálnu rovnováhu. Pravé prírodné maslo obsahuje aj kyselinu laurovú, ktorá preventívne pôsobí proti ochoreniam srdca a ciev, pretože udržiava tepny pružné a flexibilné.
Ako ste si mohli všimnúť, hovoríme o pravom masle, nie o jeho náhradách, preto je dôležité aj to, z akého mlieka je maslo vyrobené. Najkvalitnejšie je samozrejme maslo vyrobené z mlieka kráv, ktoré majú prístup k čerstvej tráve. Takéto maslo samozrejme obsahuje mnoho vitamínov a antioxidantov. Z toho dôvodu patrí maslo medzi potraviny, ktoré chránia naše telo pred vznikom voľných radikálov, sú teda vhodnou prevenciou pred vznikom rakoviny.
Často sa maslo neodporúča konzumovať z toho dôvodu, že zvyšuje cholesterol v krvi. V skutočnosti sa však ničoho nemusíme báť. Maslo obsahuje ten druh cholesterolu, ktorý hrá významnú úlohu vo vývoji mozgu a nervového systému, a to predovšetkým u detí. Hladinu cholesterolu v skutočnosti rapídne zvyšujú také potraviny ako biely chlieb, rožky, sucháre či sušienky. Za všetkým stoja rafinované sacharidy. Ak teda máte radi maslo, vôbec sa mu nemusíte vyhýbať. Pokojne ho pridajte do stravy, no samozrejme všetko s mierou. Veď aj tá najzdravšia potravina sa môže vo veľkom množstve správať ako jed.
Maslu sa teda netreba vyhýbať a mali by sme ho smelo zaradiť do zdravej stravy. Avšak čo s margarínom. Musíme ho úplne vylúčiť zo svojej stravy? Ak chceme pre svoje zdravie niečo urobiť, nemusíme sa vzdať ani jedného, ale skôr sa zamerať na kvalitu oboch. Základom je čítať informácie na obale, a to rovnako na obale od masla i margarínu. V prípade masla platí, že kvalita sa odrazí na cene, no určite sa oplatí priplatiť. Nízka cena a skomolenie slova maslo na masielko či maslíčko by vás mali určite odradiť od kúpy takéhoto výrobku. Nejde totiž o maslo, aké by sa na našom tanieri malo objaviť.
Možno sa nájdu aj takí dobrodruhovia, čo si chcú vyrobiť domáce maslo. Pre tých máme jednoduchý recept. Potrebujeme 2 balenia smotany na šľahanie. Ponorným mixérom z nej vyšľaháme šľahačku a v šľahaní pokračujeme ďalej. Postupne sa nám začne zrážať maslo a oddeľovať od cmaru. Keď bude mať maslo dobrú konzistenciu, vyberieme ho z nádoby, opláchneme v studenej vode a na doštičke ho dobre pomiesime. Tak ho zbavíme nadbytočného cmaru a maslo bude držať pekne pokope. Maslo odložíme do chladničky a potom ním už len rozmaznávame chuťové poháriky.
Nový komentár