Novinky
Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?
Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.
Vláknina, bielkoviny a tuky v mäse
V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako nám konzumácia mäsa dodáva vlákninu, koľko bielkovín z neho prijímame a koľko tuku môžeme na tanieri očakávať. Jediné, čo by sme mohli mäsu vyčítať je, že neobsahuje až tak veľa vlákniny, ale na druhej strane, mäso prirodzene konzumujeme s niečím iným, s nejakou prílohou alebo zo zeleninou, v ktorej je vlákniny dostatok. Na druhej strane, mäso je významným zdrojom bielkovín. Ich hodnota je porovnateľná s nutričnou hodnotou vaječnej bielkoviny. Tá sa vyznačuje tým, že organizmus dokáže bielkoviny z vajíčka zužitkovať na 100 %.