Zázračné jogurty
Pridané 4.10.2017 09:00:00
Jogurt patrí medzi najstaršie potraviny ľudstva a stále patrí medzi tie najobľúbenejšie, ale zároveň aj medzi tie najzdravšie. Pôsobí pozitívne na trávenie, ale dokonca aj na zdravie pokožky. S pleťou dokáže urobiť naozajstné divy. Okrem toho buduje správnu črevnú mikroflóru a podporuje tvorbu imunitných buniek. Preto je prevenciou proti chrípke. Jeho pravidelná konzumácia znižuje aj krvný tlak. Dokonca má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.
Ideálnym je biely jogurt. Skvelo chutí, je prospešný pre naše zdravie a môžeme si ho pretvoriť podľa toho, na čo máme práve chuť. Je bohatým zdrojom vápnika a živých kultúr, preto sa pokladá za potravinu, ktorá pomáha v boji proti osteoporóze. Jeho pravidelná konzumácia môže pozitívne ovplyvniť hustotu kostí a znižuje dokonca aj riziko rakoviny hrubého čreva. Naozaj teda stojí za to začať pravidelne konzumovať biely jogurt.
Najideálnejším je jogurt, ktorý sa vyrába tradičným spôsobom, teda z mlieka a čistých jogurtových kultúr. Nájdeme však niečo také v chladiacich boxoch v dnešných obchodoch? Mnohé jogurty vyzerajú naozaj lákavo a zdravo, no v skutočnosti môžu byť plné konzervačných látok a chemikálií. Vždy treba čítať obaly produktov, ktoré kupujeme. Jogurt by nikdy nemal obsahovať viac tuku ako bielkovín. Vápnik je totiž viazaný na bielkoviny a ak je bielkovín v jogurte málo, obsahuje aj málo vápnika. V bielom jogurte by sme nemali nájsť žiadne umelé látky, farbivá, sladidlá a konzervačné látky. Preto je biely jogurt na konzumáciu najvhodnejší. Pri ovocných jogurtoch je to však iné, preto treba pozorne čítať zloženie.
Biely jogurt je ingredienciou, ktorá by v žiadnom prípade nemala chýbať v kuchyni žiadnej dobrej gazdinky. Môžeme ním nahradiť tučnú a nezdravú majonézu. Pri varení a pečení ním dokonca môžeme nahradiť maslo a olej. Obzvlášť v koláčoch a rôznych iných maškrtách. Hodí sa do teplej i studenej kuchyne. Nezaobíde sa bez neho žiadna grilovačka. Je nenahraditeľný pri výrobe jogurtových omáčok a rôznych dipov.
Jogurt je naozajstným kráľom kyslomliečnych výrobkov. Je lacný, zdravý a dokonca aj chutný. A jeho konzumácia má mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad jogurt na desiatu alebo olovrant, či dokonca aj na večeru, naštartuje chudnutie a pomôže chudnúť rýchlejšie. Nie je však jogurt ako jogurt, preto treba vyberať tie, ktoré obsahujú živé kultúry. Kvalitné jogurty samozrejme obsahujú aj veľké množstvo vitamínov. Okrem vápnika je to draslík, fosfor, riboflavín, jód, zinok a vitamín B12, ktorý je dôležitý pre krvotvorbu a dobré fungovanie nervovej sústavy. Jogurt je vhodnou stravou aj pre športovcov, pretože má ideálny pomer bielkovín a sacharidov. Bielkoviny dodávajú telu a predovšetkým svalom aminokyseliny. Tie sú potrebné na zregenerovanie svalov po športovaní a intenzívnej fyzickej aktivite. Sacharidy zas doplnia zásoby energie vyčerpané námahou. Okrem toho obsahuje vápnik a vitamín D. Jogurt je aj plný bielkovín, preto je vhodný pre vegetariánov. Mliečne bielkoviny sú ľahko stráviteľné. A ďalším nezanedbateľným dôvodom prečo si pravidelne dopriať jogurt, či už biely, grécky alebo ovocný, je prevencia vzniku bieleho kazu. Kyselina mliečna okrem toho chráni aj ďasná pred rôznymi zápalmi.
Nový komentár