Mlieko - každý pohár iný
Pridané 26.9.2017 07:15:00
Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.
Mlieko obsahuje mliečne bielkoviny, mliečny tuk, mliečny cukor, minerálne látky a vitamíny. Pozrime sa bližšie na jednotlivé zložky. Mliečne bielkoviny sú najdôležitejšou nutričnou zložkou mlieka. Obsahujú veľa esenciálnych aminokyselín. Tie sú pre ľudský organizmus veľmi dôležité, pretože si ich telo nevie vytvoriť samé a ich nedostatok môže spôsobiť až rastové problémy. Ďalšou zložkou je mliečny tuk a mliečny cukor. Mliečny cukor poznáme skôr pod názvom laktóza. Mliečny cukor je veľmi ľahko stráviteľný a zároveň dodáva telu veľké množstvo dôležitej energie. Táto energia je dôležitá predovšetkým pre rast organizmu. Okrem toho, mlieko obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov. Z minerálov je najdôležitejšie to, že mlieko má ideálny pomer vápnika a fosforu. Oba tieto prvky sú pre organizmus veľmi dôležité, predovšetkým pre rast kostí a zubov. V mlieku sa nachádzajú aj mnohé zdraviu prospešné vitamíny. Tie pozitívne vplývajú na rast kostí, imunitu, činnosť mozgu a podporujú aj pamäť.
Nie je však mlieko ako mlieko a každé má iný pomer živín a iné výživové vlastnosti. V Európe sa najčastejšie konzumuje kravské mlieko a úplne bežne sú na trhu dostupné aj rôzne výrobky z neho. No dostupné je u nás aj mlieko kozie a ovčie a obľúbeným sa dokonca stáva aj mlieko oslie. V našich končinách sa mlieko iných cicavcov veľmi nepoužíva, ale napríklad v horských oblastiach Číny sa bežne konzumuje mlieko jačie. V Kazachstane zas pastieri pijú mlieko tiav a v Peru je úplne bežné piť mlieko z lamy. Vo Východnej Európe je zas stovky rokov trvajúca tradícia pitia kobylieho mlieka. Tu sú mu dokonca pripisované až omladzujúce účinky. Azda môže za to jeho zloženie, ktoré sa od kravského veľmi líši. Kobylie mlieko obsahuje veľmi malé percento tuku a bielkovín, ale za to veľmi veľa laktózy, čiže mliečneho cukru, a preto je aj oveľa sladšie. Práve pre toto svoje zloženie je veľmi ľahko stráviteľné a podporuje celkovú obranyschopnosť organizmu.
U nás sa celkom bežne používa kozie mlieko, aj keď nemá veľa fanúšikov. Vyznačuje sa totiž charakteristickým pachom. Preto mnohí ľudia toto mlieko nepijú a nekonzumujú ani výrobky z neho. Najčastejšie sa z kozieho mlieka vyrábajú rôzne syry, ale aj jogurty a jogurtové mlieka a v neposlednom rade žervé.
Obľúbené je však ovčie mlieko, ktoré má jemnú a sladkú chuť. U nás sa najčastejšie predáva ako čerstvé, ale v niektorých krajinách má tradíciu mrazené ovčie mlieko. Ak ho chceme porovnať s najčastejšie konzumovaným kravským mliekom, je o niečo sladšie, má viac tukov a aj bielkovín ako kravské mlieko. Dokonca má aj viac vitamínov. Najviac sú v ovčom mlieku zastúpené vitamíny skupiny B. Ovčie mlieko je typické aj vysokým obsahom železa, zinku a vápnika. Ovčie mlieko je ľahko stráviteľné a je výbornou surovinou na výrobu rôznych syrov, ako je napríklad pre naše Slovensko typická bryndza a oštiepok. Z ovčieho mlieka sa však vyrábajú aj veľmi chutné syry, kefírové mlieka a žinčica.
Na Slovensku má dlhú tradíciu chovanie kráv na mlieko, avšak situácia je nanešťastie taká, že aj napriek tomu, že doma máme na kravské mliečko výborné podmienky, výroba slovenského mlieka a mliečnych výrobkov je vážne ohrozená. Dôvodov môže byť hneď viacero, napríklad vysoká cena surového mlieka alebo nízka spotreba mlieka a mliečnych výrobkov. Na druhej strane sú však pulty našich potravín priam obsypané mliečnymi výrobkami zo zahraničia aj napriek tomu, že čerstvosť dovezených výrobkov nemusí byť vždy zaručená. Je potrebné, aby sme sa pri nakupovaní začali orientovať na naše slovenské mlieko a slovenské mliečne výrobky. Mlieko a syry sa totiž od nepamäti spájajú s našou krajinou. Domáce mlieko a mliečne výrobky sú zárukou čerstvosti a garanciou kvality a spokojnosti. Navyše, všetky podniky na výrobu a spracovanie mlieka musia dodržiavať veľmi prísne hygienické predpisy. Slovenské mlieko a slovenské mliečne výrobky sú zárukou toho, že sú dokonale kontrolované v celom procese výroby, počnúc farmami, pokračujúc mliekarňami, kde sa uplatňuje stály veterinárny dozor, až po predaj na pulte.
Nový komentár