Krásny biely úsmev hneď po jedle
Pridané 6.10.2017 07:15:00
Prvý októbrový piatok je Svetový deň úsmevu, kedy by sme mali všade okolo seba rozdávať dobrú náladu. Za tento deň vďačíme jednému umelcovi z Amerického mestečka. Ten dostal objednávku od poisťovne, aby im vytvoril logo. Prišiel s úžasným nápadom. Nakreslil veľmi jednoduchý obrázok. Tvár so žltým podkladom v tvare kruhu, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik ako úsmev. V roku 1963 tak stvoril Harvey Ball smajlíka. Úspech loga bol obrovský. Autor však pokračoval a prišiel s nápadom založiť Svetový deň úsmevu. Vybral si prvý piatok v októbri a tento deň sa pravidelne slávi po celom svete od roku 1999.
Ak sa chceme tento deň usmievať viac ako inokedy, samozrejme musíme mať aj pekné zuby. K tomu nám môže pomôcť aj tzv. biela strava. Vždy totiž musíme myslieť na to, že to čo dáme do úst má veľký vplyv na zafarbenie našich zubov.
Biela strava
Zapamätajte si, že ak chcete pekné biele zuby, musíte veľa chrumkať. Napríklad takú mrkvu. Surová mrkva podporuje žuvanie a tvorbu slín, vďaka čomu sa neutralizujú kyseliny v ústach. Pravidelným chrumkaním mrkvy teda predídete neželanému sfarbeniu.
Chrumkať môžete aj brokolicu. Pomáha posilniť zuby v odolnosti proti baktériám, ktoré spôsobujú rozpad zubnej skloviny. Brokolica navyše obsahuje aj železo, ktoré vytvára ochranný obal na zuboch.
Kyselinu neutralizuje aj špenát. Navyše obsahuje látky dôležité aj pre zdravé zuby, teda horčík, vápnik, sodík, draslík, fosfor, železo a plno vitamínov.
Rozjasňujúci efekt na zuby majú aj jahody. Dokonca aj zrniečka v nich pomáhajú k vybieleniu chrupu. Najlepším spôsobom ako vybieliť zuby je dennodenne konzumovať ovocie. Výborné sú aj citróny a pomaranče, ale jahody sú proste číslom jedna pri bielení chrupu.
Ďalším zázračným ovocím sú jablká, ktoré zvyšujú produkciu slín a tým pomáhajú čistiť zuby a odstraňovať škvrny zo zubov.
Ak chcete mať zdravú zubnú sklovinu, siahnite po tvrdom syre, ktorý je plný vápnika a fosforu. Tieto látky sú pre zubnú sklovinu nevyhnutné.
Jednou z top bieliacich potravín je losos. Okrem toho pomáha aj s celkovým zdravím, pretože obsahuje mnoho významných výživných látok. Zubom dodáva vitamíny, minerály a najmä vápnik a jód.
Medzi takmer zázračné potraviny patria aj huby shitake. Obsahujú prírodný cukor, ktorý má antibakteriálny účinok. Tieto huby eliminujú baktérie v ústach a znižujú tvorbu zubného povlaku.
Pozitívne na bielenie zubov pôsobí aj sezamový olej. Pomáha aj jeho kloktanie po dobu 15 až 20 minút. Znižuje tvorbu zubného plaku a má pozitívne účinky aj na ďasná.
V čom však tkvie tajomstvo, že niektoré potraviny dokážu vybieliť zuby?
V prvom rade, pomáha žuvanie a sliny. Preto je prospešné chrumkať ovocie a zeleninu. Očistíte si tak zuby ako zubnou kefkou. Vhodné sú jablká, mrkva, karfiol, zelené fazuľky a zeler. Účinné sú aj tvrdé syry. Tie odstránia zo zubov nežiaduci povlak. Všetky tieto potraviny vám vymasírujú aj ďasná, čím stimulujú krvný obeh.
Na zuby pozitívne pôsobí aj zvýšená tvorba slín. Vhodné je jedenie citrusových plodov, ako sú grepy, pomaranče, citróny a limetky.
Niektoré druhy ovocia a zeleniny pôsobia protizápalovo a chránia tak samotné ďasná. Zo zeleniny je to brokolica, z ovocia ananás.
K belosti zubov samozrejme prispieva aj vápnik. Preto treba pravidelne konzumovať mlieko a rôzne mliečne výrobky.
Pozor na zafarbenie
Tak ako niektoré potraviny dokážu pekne vybieliť chrup, iné ho zas môžu zafarbiť. Napríklad káva, červené víno, čierny čaj a červená repa.
Určite je potrebné vyhnúť sa sladkým nápojom, cukríkom a keksíkom. Vďaka nim sa v ústach množia baktérie, ktoré produkujú cukor a kyseliny a poškodzujú tak zubnú sklovinu. Všetky sladkosti ako tvrdé cukríky, žuvačky alebo lízanky, ktoré farbia jazyk, určite zafarbia aj zuby.
Nebezpečné sú silné kyslé nápoje a energetické nápoje. Dokonca aj malinovky svetlej farby vďaka svojmu zloženiu môžu poškodiť zubnú sklovinu, ktorá je potom náchylná na tvorenie škvŕn.
Nevhodné sú aj potraviny s obsahom škrobu a sladké cereálie. Mnohé sú len zmesou cukru a škrobu, čo pre zuby určite nie je dobré.
Spomenuli sme už aj kávu, čaj a červené víno. Obsahujú škodlivý cukor, čím ohrozujú zdravie zubov a negatívne pôsobia na zubnú sklovinu. Navyše, zubnú sklovinu aj zafarbia a vytvoria sa tak nepríjemné škvrny. Zapamätajte si, že ak niečo vytvorí škvrnu na vašom obruse, ktorú neviete vyprať, rovnako to vplýva aj na vaše zuby. Napríklad červené víno. Aj škvrny na zuboch idú len ťažko dole.
Zle na zuby pôsobí aj čaj, aj keď inak je veľmi zdravý. No predovšetkým čierny čaj dokáže zuby zafarbiť ešte viac ako káva. Avšak aj bylinné a biele čaje môžu nahlodať sklovinu a spôsobiť zafarbenie zubov. Z čajov je z tohto pohľadu najvhodnejší zelený čaj. Má totiž svetlejšiu farbu a nemá tendenciu zanášať zubnú sklovinu.
Katastrofou pre zuby sú rôzne farebné omáčky, napríklad sójová omáčka, paradajková omáčka a kari omáčka.
Zuby dokážu zafarbiť aj bobule, napríklad také čučoriedky, černice, čerešne, granátové jablko a ďalšie farebné ovocie. Škvrny môžu dokonca spôsobiť aj šťavy z týchto plodov.
Mnohé z vyššie spomenutých jedál sú však veľmi zdravé. Čučoriedky sú napríklad plné antioxidantov, podobne ako čaj, takže úplne ich vylúčiť zo stravy nie je dobrý nápad. Avšak treba ich jesť s mierou a kombinovať s potravinami, ktoré majú na zuby pozitívny vplyv.
Existujú aj rôzne triky, ako zamedziť tvorbe škvŕn na zuboch. Nápoje, ktoré majú tendenciu farbiť zuby skúste popíjať slamkou. Nemusíte sa tak úplne vzdávať džúsov a ľadového čaju. Rovnako nápoj hneď prehltnite, nedržte tekutinu zbytočne v ústach. To samozrejme môžeme aplikovať aj pri jedle, ale to neznamená, že začneme prehĺtať celé sústa a jedlo prestaneme hrýzť.
Nový komentár