Tipy a triky pri varení cestovín
Pridané 6.4.2016 13:00:00
Cestovín je nespočetné množstvo. Majú rôzny tvar i veľkosť. Každá cestovina sa hodí na niečo iné, čomu sa tiež budeme v jednom z nasledujúcich článkov venovať, no pred tým, ako vás oboznámime s cestovinami od výmyslu sveta, predstavíme vám pár rád, tipov a trikov, ako túto božskú surovinu pripraviť čo najlepšie. Kráľovstvom cestovín je určite Taliansko. Niet azda žiadny tvar, ktorý by Taliani nezvečnili v podobe cestoviny. A keďže sú na cestoviny takí odborníci, pozrime sa, aké rady by nám pri príprave cestovín dal rodený Talian ako ich milovník.
Taliani si samozrejme dávajú záležať na samotnej výrobe cestovín. Mnohí ich pripravujú doma a najdôležitejšou surovinou je tu kvalitná múka. V školských jedálňach nie je priestor pre výrobu vlastných cestovín, no nejedna žienka domáca už skúšala rôzne recepty na túto dobrotu. Určite sa k tejto téme vrátime a poradíme vám, ako si urobiť tie najchutnejšie cestoviny. Na škodu by rovnako nebolo ukázať aj vašim stravníkom, ako sa cestoviny robia. Keď budete najbližšie prezentovať prácu svojej školskej jedálne počas nejakého programu, ktorý bude organizovať vaša škola, môžete v priamom prenose vyrobiť chutné domáce rezance. Recept nájdete v najbližších dňoch na našej stránke.
Ďalšou veľmi dôležitou zásadou pri príprave cestovín je použitie dostatočného množstva vody. Neoplatí sa šetriť. Naozaj dajte na 100 g cestovín jeden liter vody, len tak budú cestoviny také, ako majú byť. Tiež je potrebné dodržať presný čas varenia, čo záleží od samotného druhu cestoviny. Do vody sa odporúča dať aj pár kvapiek oleja. Tak docielime, aby nám voda z hrnca nevykypela.
Ani cedenie cestovín nie je takou jednoduchou záležitosťou, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak chceme, aby boli cestoviny tak akurát, scedíme ich a necháme odkvapkať. Nepremývame, ale rovno premiešame s omáčkou. Ak majú ísť cestoviny ako príloha bez omáčky, polejeme ich maslom, aby sa nezlepili. Ak si ich pripravujeme na studený cestovinový šalát, najlepšie je ich prudko premyť studenou vodou. Vyplaví sa tak z nich škrob.
Tieto rady by vám k príprave cestovín dali samotní Taliani, ktorí cestovinám doslova kraľujú. No aj šikovné gazdinky a kuchárky prišli na pár, mohli by sme povedať grifov, ktoré sme pre vás zozbierali a spracovali. Skúsené gazdinky upozorňujú na niekoľko chýb, ktorých sa pri varení cestovín dopúšťame. Treba sa ich vyvarovať, inak sa nikdy nebudeme môcť popýšiť cestovinami ako od šéfkuchára.
Použite dostatočné množstvo vody
Prvou zásadou je, ako sme už spomenuli, použitie dostatočného množstva vody. Špagety nikdy nebudú chutné, ak ich napcháme do malého hrnca. Ak cestoviny zalejeme malým množstvom vody, pri varení sa môžu zlepiť a tiež sa uvaria pomenej. To im však neprospieva a určite nebudú chutné.
Soľte
Učili nás, že soľ je nezdravá a treba ju obmedzovať. No určite to neplatí pri varení cestovín. Tu sa soli nesmieme báť. Dôležité je však vedieť, kedy pridať soľ. Solíme až vriacu vodu, tesne predtým ako do nej pridáme cestoviny. V žiadnom prípade nepridávame soľ do vody už počas varenia samotných cestovín. Cestoviny nebudú mať dobrú konzistenciu a len ťažko sa správne uvaria.
Nechajte vodu zovrieť
Na obale každých cestovín je napísané, niekedy dokonca aj čierne na bielom, že cestoviny máme pridať až do horúcej vody. Tak prečo to tak nerobíme? Často sme proste príliš hladní a cestoviny pridáme do vody ešte predtým ako začne vrieť. Nepomôžeme si. Cestoviny budú takto veľmi lepkavé a neznížime tým ani čas varenia. Takže treba byť trpezliví a cestoviny pridať až do naozaj vriacej vody.
Pozor na olej
Dlhé roky gazdinky pridávajú do vody olej. Pár kvapiek je v poriadku, ale mastné oká už nie. Olej pridávame do vody preto, aby sa nám cestoviny nezlepili. Ale cestoviny sa nám lepia preto, že používame malé množstvo vody. Takže nabudúce väčší hrniec, viac vody, žiadny olej. Celkom jednoduché pravidlo. Ak sa nám však po uvarení a scedení cestoviny predsa len lepia, stačí ich prekvapkať kvalitným olivovým olejom. Treba si však vyberať kvalitné cestoviny, aby sa nám lepili čo najmenej.
Miešať, miešať, miešať
Cestoviny nasypeme do vody a väčšinou ich necháme variť bez dozoru. No cestoviny treba miešať. Hneď ako ich nasypeme do hrnca, dôkladne ich premiešame, aby sa nám neprilepili o dno. Cestoviny varíme pod pokrievkou, aby sa varili čo najrýchlejšie. Počas varenia ich stále miešame.
Cestoviny neprevárajte
Odporúčaná doba, ako dlho treba variť cestoviny nie je na obale len tak zo srandy. No nedodržiavame ju a cestoviny varíme oveľa dlhšie ako by sme mali. Preváranie ale cestovinám nepomôže. Samozrejme, každá cestovina podľa tvaru potrebuje na dovarenie iný čas. Mali by sme brať do úvahy aj to, že cestoviny ešte dôjdu aj po zliatí vody. Ak ich pripravujeme s omáčkou, cestoviny ešte na panvici prehrievame spolu s ňou. Vtedy by sme ich dokonca mali scediť ešte 2 minútky predtým ako je odporúčaný čas na varenie. Cestoviny máme tendenciu prevaráť, pretože sa nám stále zdajú tvrdé. No dobre uvarená cestovina by mala pri prekrojení vidličkou klásť ľahký odpor a na reze by v strede cestoviny mal byť viditeľný svetlejší prúžok. Pri špagetách napríklad vidíme bielu bodku uprostred. My v domácnostiach teda často konzumujeme vlastne rozvarené cestoviny.
Nezabudnite cestoviny scediť
Po dovarení cestovín nikdy nesmieme zabudnúť na ich scedenie. Ak by sme ich nechali vo vode, zmenili by sa na akúsi mazľavú hmotu. Treba ich precediť, vyklepať z nich prebytočnú vodu a ďalej s nimi pracovať. Ak ich necháme chladnúť len tak v sitku, zlepia sa.
Nový komentár