Cestoviny od výmyslu sveta 2. časť
Pridané 7.4.2016 14:45:00
Keďže je cestovín viac ako 300 druhov a majú viac ako 1300 rôznych mien, nebolo možné ich spracovať do jedného článku. Pokračujeme v článku o cestovinách od výmyslu sveta a ich použití. Ako prvé vám predstavíme linguine. Sú kompromisom medzi špagetami a lasagnami. Sú širšie ako špagety, ako keby sploštené. Servírujú sa však podobne ako špagety, čiže s rôznymi omáčkami.
Farfalle
Farfalle sú u nás známe ako mašličky alebo motýliky. My ich často používame ako závarku do mäsových alebo zeleninových polievok. Výborné sú však aj na zapekanie a tiež sa tradične podávajú s rôznymi omáčkami od výmyslu sveta. Používame napríklad bylinkové, maslové, smotanové alebo syrové omáčky.
Fusilli
Tieto cestoviny majú tvar vretien. U nás sa najčastejšie používajú ako príloha k smotanovým omáčkam. V prímorských krajinách ide o jednu z najobľúbenejších príloh k darom mora. Fusilli sú obľúbeným tvarom cestovín, pretože majú lákavý vzhľad a univerzálnosť. Sú výbornou voľbou do zapekaných pokrmov, rovnako aj ako príloha k rôznym omáčkam a prísada do šalátov.
Fiori
Fiori sú vizuálne veľmi pekné, pretože majú tvar kvetov. Používajú sa na rôzne spôsoby. Napríklad ako príloha k omáčkam. Najlepšie sa hodia k syrovej, šošovicovej a fazuľovej omáčke. Rovnako sa však podávajú s bešamelom, mäsom, rybami a paradajkami.
Cavatappi
Cavatappi sú duté a majú tvar špirály. Najčastejšie sa podávajú k omáčkam. Sú obľúbeným tvarom cestovín. Práve vďaka tomuto svojmu tvaru sa výborne hodia do rôznych cestovinových šalátov. Podávať ich môžeme s viacerými druhmi dressingov.
Stelline
Stelline poznáme ako hviezdičky. Je to malá cestovina, ktorú obľubujú predovšetkým deti. Používajú sa ako závarka do polievok. Najčastejšie napríklad do vývarov, ale hodia sa aj ako závarka do paradajkovej polievky.
Coralli
Coralli majú tvar trubičiek. Sú menšie a tiež sa používajú ako závarka do polievok. U nás nie sú veľmi bežnou cestovinou, no v Taliansku sa používajú dosť často.
Conchiglioni
Majú tvar veľkých mušlí. Najčastejšie sa používajú na zapečenie so špenátom, mäsom a paradajkami. Tieto veľké mušle sa plnia napríklad mäsom. Sú to netradičnejšie cestoviny. Veľkosťou oproti ostatným cestovinám vynikajú, podobne ako lasagne. V súčasnosti je ich možné kúpiť aj v slovenských obchodoch a internet je plný receptov, tak hor sa do toho.
Orzo risoni
U nás je táto cestovina známa ako slovenská ryža. Používa sa ako závarka do polievok, podobne ako hviezdičky. Výborne sa hodí do paradajkovej polievky, ale zahustí aj vývar.
Tortellini
Táto cestovina má tvar stočených taštičiek. Tvarom pripomína malé slimáčiky. Je to plnená cestovina. Najčastejšie je plnená mäsom, kuracím alebo bravčovým. Ďalšou obľúbenou náplňou je syr. Polievajú sa smotanovou alebo hubovou omáčkou. Servírovať sa však môžu aj v polievke. Čoraz obľúbenejšie sú aj u nás, o čom svedčí aj množstvo zaujímavých receptov, ktoré sa šíria na internete.
Ravioli
Raviolli sú cestoviny v tvare štvorca, zvyčajne v rozmere 3x3 cm. Je to tak isto druh plnenej cestoviny. Najčastejšie sú ravioli plnené syrom a hubami, ale aj rôznymi zeleninovými pastami či pikantne ochuteným mletým mäsom. Pri podávaní sa posypú parmezánom. Ravioli sú typickým jedlom talianskej kuchyne. Môžu sa podávať aj v polievke alebo s rôznymi omáčkami, záleží od toho čím sú plnené.
Cannelloni
Je to cestovina, ktorá má tvar závitkov, a preto sa dokonale hodí na plnenie. Najčastejšie sú závitky plnené mäsom alebo zmesou ricotty a špenátu. Používajú sa na zapekanie. Podobne ako lasagne, aj cannelloni je možné pripraviť v mnohých verziách. Čo sa týka porcií, v talianskych reštauráciách dostanete na tanier 4 plnené trubičky. Na domáce servírovanie však budete potrebovať určite trubičiek viac.
Nový komentár