Novinky

Koruna slávnostného stola
31
03/16

Koruna slávnostného stola

Studené misy síce nepatria na každodenný obedový stôl vašich stravníkov, no do rúk sa nám dostali fotografie krásnych obložených mís z recepcie,na ktorej sa podieľali zamestnanci školskej jedálne Základnej školy v Očovej. Okrem fotografií, ktoré sme sa vám rozhodli touto cestou sprostredkovať, sme sa rozhodli zozbierať pár tipov a inšpirácií, podľa ktorých si môžete aj vy urobiť takéto sviatočne obložené misy, napríklad ku Dňu matiek alebo pri príležitosti Dňa otvorených dverí či ak vašu školu navštívi nejaký minister alebo iná známa osoba a chcete ich slávnostne pohostiť. Samozrejme, radi privítame vaše fotografie a postrehy. Touto cestou sa však chceme predovšetkým poďakovať vedúcej školskej jedálne Základnej školy v Očovej Danke Cencerovej a celému jej kolektívu za krásne a kvalitné fotografie, ktoré aj v budúcnosti určite využijeme v našich článkoch i v Gastro novinách.

Čítajte viac

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách
31
03/16

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách

Od 1. decembra 2015 platí pre pekárne, reštaurácie, školské jedálne a pre výrobcov mrazených potravín výnos, ktorý stanovuje najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách, pričom sú nové limity sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pre pokrmy v stravovacích zariadeniach. Doteraz nesmel obsah soli prekročiť 20 gramov na kilogram, teraz sú limity sprísnené. Maximálny obsah soli v jedlách určených pre priamu spotrebu by mal byť 13 gramov na kilogram. Na hodnotenie spotreby soli majú jedálne dve možnosti a na výber dve hodnoty, ktorými sa budú riadiť. Prvú hodnotu stanovuje Ministerstvo zdravotníctva, a to je spomínaných 13 gramov na kilogram. Druhou je odporúčané maximum Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré je pre dospelého človeka ustanovené na 5 gramov za deň. V súčasnosti sú normy postavené tak, že kompletný nesladký obed bude obsahovať 2 až 3 gramy soli.

Čítajte viac

Ako deťom servírovať jedlo - Nápady na besiedky a dni otvorených dverí
30
03/16

Ako deťom servírovať jedlo - Nápady na besiedky a dni otvorených dverí

V poslednej dobe ste určite na televíznych obrazovkách zaregistrovali reklamu, že ak deti odmietajú jesť zeleninu, môžete z nej urobiť nátierku na chlebík a určite sa tejto zdravej pochúťke potešia. No nie zo všetkého je možné vyrobiť nátierku a aj to sa deťom postupom času zunuje. Ponúkame vám teda pár trikov ako deťom naservírovať jedlo s troškou fantázie. Tieto rady môžete využiť doma, ak si vaše vlastné ratolesti odmietajú pochutnať na zelenine. Rovnako sa nimi môžete nechať inšpirovať napríklad na rôznych besiedkach alebo pri dňoch otvorených dverí vo vašej škole, keď budete prezentovať školský klub detí spolu so školskou jedálňou, rovnako ako prezentovali svoju prácu kuchárky a vedúca školskej jedálne v Handlovej, keď otvorila pre rodičov a širokú verejnosť svoje brány ZŠ Školská.

Čítajte viac

Polievky naše každodenné
29
03/16

Polievky naše každodenné

Polievky sú v školských jedálňach na každodennom poriadku. Podávajú sa každý deň pred hlavným jedlom. Niektorí žiaci ich majú veľmi radi a z chuti si na nich pochutnajú. Iným však nie príliš voňajú a keď môžu, tak sa konzumácii polievky oblúkom vyhnú. Polievky sú však veľmi zdravé a určite by sme ich mali konzumovať čo najčastejšie.

Čítajte viac

Tretí krok: POZITÍVNA KOMUNIKÁCIA
29
03/16

Tretí krok: POZITÍVNA KOMUNIKÁCIA

V predchádzajúcich článkoch z tejto série, sme sa vám snažili ukázať, ako vytrvať vo svojom snažení a ako zostať motivovaní aj vtedy, keď sa výsledky nedostavia hneď. Tak isto sme sa snažili nájsť odpoveď na otázku, ako postupovať v prípadoch, keď sa kuchárky a vedúce školských jedální cítia totálne bezmocné a začína to vplývať aj na kvalitu ich práce. To všetko nás priviedlo k tomu, že pri riešení mnohých problémov je nevyhnutné riešiť aj nepríjemné situácie. Vedúce školských jedálni by sa teda mali naučiť ako riešiť nepríjemné situácie a ako v takýchto rozhovoroch správne komunikovať.

Čítajte viac

Jedlé aprílové žartíky
29
03/16

Jedlé aprílové žartíky

Prvý apríl je Deň bláznov a bláznovstiev. Prvoaprílové žarty v minulosti neobišli ani seriózne inštitúcie, v ktorých žartíky nikto neočakával. Niektoré žartíky sú známe doteraz. Existuje dokonca aj rebríček tých najlepších prvoaprílových žartíkov, ktoré sú také známe, že obleteli celý svet. Vyberáme špeciálne žartíky, ktoré súvisia s jedlom.

Čítajte viac

Farebné chute - varíme moderne a chutne
24
03/16

Farebné chute - varíme moderne a chutne

Dňa 16. marca 2016 otvorila svoje dvere dokorán Základná škola Školská v Handlovej. Akcia nebola určená len prváčikom, ale aj ich rodičom, starým rodičom a širokej verejnosti. Už od rána sa návštevníci mohli zúčastniť rôznych sprievodných aktivít po celej škole. Do podujatia sa aktívne zapojila aj školská jedáleň.

Čítajte viac

Keď lekvár nie je lekvár
23
03/16

Keď lekvár nie je lekvár

V Gastro novinách sme načrtli pár rozdielov medzi lekvárom, džemom a ovocnou nátierkou. Lekvár môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie ho však pripravujeme zo sliviek. Do lekvárov pridávame aj cukor, ktorý má zároveň aj konzervačné účinky. Džem je charakteristický tým, že v hotovom produkte sa musia nachádzať malé kúsky ovocia. Práve takáto konzistencia robí džem džemom. Ovocná nátierka je obľúbeným produktom z ovocia. Nazývame ju aj marmeláda. V súčasnosti sa používajú oba tieto názvy. Ovocná nátierka sa používa na pečivo alebo ako plnka do varených alebo pečených pokrmov z múky. Ovocná nátierka má trošku tuhšiu konzistenciu ako džem. Pozrime sa na tieto jednotlivé produkty ešte detailnejšie.

Čítajte viac

Múka na desať rôznych spôsobov
23
03/16

Múka na desať rôznych spôsobov

Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac

Ako ste si pripomenuli Svetový deň vody?
23
03/16

Ako ste si pripomenuli Svetový deň vody?

Voda síce sama o sebe nie je potravinou, no v kuchyni sa bez nej nezaobídeme, preto si Svetový deň vody nepripomínajú len školy, ale aj školské jedálne. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si dôležitosť vody pripomenuli žiaci rôznych škôl po celom Slovensku. Za informácie ďakujeme riaditeľom, učiteľom a vychovávateľom, ktorí dianie vo svojej škole pravidelne dokumentujú a delia sa tak o svoje postrehy na stránkach svojich škôl alebo aj v školských časopisoch.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti