Novinky

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok
22
03/16

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok

V Gastro novinách vedúcim školských jedální a kuchárkam často ponúkame inšpirácie, ako zaujímavo naservírovať jedlo. Tieto rady, inšpirácie a nápady využívajú pri rôznych besiedkach, slávnostných recepciách alebo počas dní otvorených dverí a počas rôznych iných slávnostných podujatí. V jednom z jarných čísel sme uverejnili pár obrázkových inšpirácií, ako naservírovať vajíčka. Nápady ocenili predovšetkým vychovávateľky v školských kluboch detí alebo pani kuchárky v materských školách pri pripravovaní posedenia na rôzne besiedky. Pri príprave takéhoto malého pohostenia môžeme dokonca zapojiť aj samotné deti.

Čítajte viac

V hlavnej úlohe strukovinová múka
22
03/16

V hlavnej úlohe strukovinová múka

Múka je základnou surovinou každej jednej domácnosti. Je to jedna z tých potravín, ktorá je nevyhnutná dokonca i v každej medzinárodnej kuchyni. U nás sa múka najčastejšie pripravovala z obilnín, no v súčasnosti je stále známejšou aj strukovinová múka. O strukovinovej múke sa v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a dostala sa aj do noriem školských jedální. Vyznať sa v múke však vôbec nie je jednoduché, pretože trh je priam zaplavený množstvom druhov múky a jej rôznych modifikácií. V ponuke obchodov je veľký výber múk. Od klasickej pšeničnej, ktorá je v ponuke dominantná, až po múku, ktorá je vyrobená z iných obilnín a rastlín, ako je napríklad kukurica, špalda, pohánka, sója či iné strukoviny.

Čítajte viac

Svetový deň vody
22
03/16

Svetový deň vody

Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Každý rok je tento svetový deň venovaný inej téme. Tento rok je to „Voda a pracovné príležitosti“. Téma má podľa Organizácie Spojených národov zdôrazniť to, akú má voda a práca schopnosť meniť životy ľudí. Podľa údajov, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, v súčasnosti takmer polovica pracujúcich na svete pracuje v sektore, ktorý nejako súvisí s vodou. Na životy zamestnancov má silný dopad aj sanitácia, ktorá tiež súvisí s vodou. Podľa zverejnených údajov, každý rok sú evidované 2 milióny úmrtí v súvislosti s prácou, pričom 17 % týchto úmrtí súvisí priamo s vodou. Môže ísť napríklad o nedostatočnú kvalitu pitnej vody, o nedostatočnú hygienu a pod. Každý rok Svetový deň vody vyzdvihuje dôležitosť tejto tekutiny, pričom tak robí vždy na pozadí inej témy.

Čítajte viac

Výrobky z mlieka
21
03/16

Výrobky z mlieka

Výrobky z mlieka sú veľmi výživné, pretože obsahujú všetky základné živiny. Nášmu telu dodajú bielkoviny, tuky i sacharidy. Hlavne sú však dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Niektoré mliečne výrobky sú na našom stole každý deň, no často si ani neuvedomujeme, koľko živín nimi nášmu telu dodávame. Iné si pamätajú už len naše staré mamy a stravníci v školských jedálňach ich v živote neochutnali. V nasledujúcich riadkoch Vás zoznámime s viacerými mliečnymi výrobkami, pričom na stránke nájdete aj pár inšpirácií, aký recept z nich pripraviť.

Čítajte viac

Nie je mlieko ako mlieko
21
03/16

Nie je mlieko ako mlieko

Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.

Čítajte viac

Slovenské tradičné veľkonočné recepty
21
03/16

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.

Čítajte viac

Tradičné veľkonočné koláče z celého sveta
21
03/16

Tradičné veľkonočné koláče z celého sveta

Rozhodli sme sa pre vás nájsť recepty na tradičné veľkonočné koláče, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Čo tak vyskúšať grécku baklavu, poľský sladký chlieb Kulich, taliansku Colombu alebo poľský tvarohový Sernik? Samozrejme vám ponúkame aj klasický veľkonočný koláč, ktorý je pod rôznymi názvami známy po celom Slovensku. Má typický guľatý tvar, najčastejšie tvarohovú plnku a je známy ako na východe, tak i na západe. Prinášame Vám však aj tip priamo pre vašich stravníkov, na ktorom si určite pochutnajú a okrem toho im pripravíte niečo tradičné, veľkonočné a slovenské.

Čítajte viac

Jedlé veľkonočné dekorácie
21
03/16

Jedlé veľkonočné dekorácie

Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.

Čítajte viac

Alternatívy mlieka
16
03/16

Alternatívy mlieka

Nie je pochýb o tom, že mlieko je jednou z najdôležitejších súčastí nášho jedálnička, pretože je plné vitamínov a minerálov. Čo však robiť, ak sa u dieťaťa vyvinie intolerancia na laktózu alebo trpí alergiou na mlieko? Ako sme už uviedli v jednom z predchádzajúcich článkov, v súčasnosti existuje množstvo alternatív, ktoré majú podobné nutričné hodnoty ako kravské mlieko. Niektoré sú dokonca natoľko výživné, že sa odporúča ich zaradiť do jedálneho lístka aj vtedy, ak dieťa netrpí ani intoleranciou, ani alergiou, ale chceme ozdraviť jeho stravovací plán alebo ho naučiť na nové druhy potravín. V školských jedálňach sa najčastejšie používa sójové mlieko, avšak rodičia doma môžu vyskúšať aj iné produkty.

Čítajte viac

Intolerancia laktózy a alergia na mlieko
16
03/16

Intolerancia laktózy a alergia na mlieko

V minulých článkoch sme sa tematicky venovali celiakii a intolerancii lepku. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate niečo o jednej z častých intolerancií. Je ňou intolerancia laktózy a alergia na mlieko. Mlieko by však malo patriť do nášho jedálnička, ak teda nie sme znevýhodnení určitým druhom intolerancie. Mlieko a mliečne výrobky sú totiž zdrojom vápnika. Niektoré mliečne výrobky obsahujú aj probiotiká. Tie pozitívne pôsobia na naše zdravie. Mlieko je považované za jednu z najkomplexnejších potravín vôbec. Okrem základných živín a príslušnej energie poskytuje ľudskému organizmu mnoho zdraviu prospešných látok.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti