Tradičné veľkonočné koláče z celého sveta
Pridané 21.3.2016 09:06:49
Rozhodli sme sa pre vás nájsť recepty na tradičné veľkonočné koláče, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Čo tak vyskúšať grécku baklavu, poľský sladký chlieb Kulich, taliansku Colombu alebo poľský tvarohový Sernik? Samozrejme vám ponúkame aj klasický veľkonočný koláč, ktorý je pod rôznymi názvami známy po celom Slovensku. Má typický guľatý tvar, najčastejšie tvarohovú plnku a je známy ako na východe, tak i na západe. Prinášame Vám však aj tip priamo pre vašich stravníkov, na ktorom si určite pochutnajú a okrem toho im pripravíte niečo tradičné, veľkonočné a slovenské.
Pre stravníkov si môžete pripraviť klasický kysnutý koláč s ovocím a posýpkou. Kysnuté koláče sa pripravovali aj v minulosti na Veľkú noc veľmi často. Plnili sa makom, tvarohom, orechmi alebo ovocím. Okrem toho, že sú veľmi chutné, ich príprava je jednoduchá, zasýtia a môžu sa pri ich plnení používať rôzne suroviny a ich kombinácie, podľa toho, čo komu najviac chutí.
Slovenský mazanec
Na Slovensku sa tradičné na Veľkú noc pripravuje mazanec. Je to tradičné raňajkové pečivo. Výborne sa k nemu hodí čerstvé maslo, med či sladký džem. Mazanec je veľkonočným bochníkom, ktorý sa piekol z rovnakého cesta ako vianočka. Mohol sa podávať s hrozienkami, plnený tvarohom alebo posypaný mandľami. Práve pre svoju variabilitu je tento koláč obľúbený dodnes.
Poľský sernik
V Poľsku milujú tvarohové koláče na spôsob cheesecaku a neodpustia si túto dobrotu ani počas Veľkej noci. Poľský sernik je však aj napriek svojej zdĺhavej príprave natoľko obľúbený, že má množstvo priaznivcov aj na severnej strane Slovenska. Výnimočným ho robí mletie tvarohu. Len takto môže byť sernik dostatočne nadýchaný. Ďalšou výnimočnosťou tohto receptu je jeho pečenie vo vodnom kúpeli. Je to síce koláč pre skúsenejšie pekárky, no naozaj stojí zato. Je to jemné tvarohové potešenie.
Ruský kulich
V Rusku sa na Veľkú noc tradične pečie veľkonočný chlieb s cukrovou polevou. Tento bohatý voňavý chlieb je obzvlášť chutným pečivom po dlhom a prísnom pôste. S týmto chlebom sa v Rusku spája aj mnoho tradícií. Ak sa náhodou chlieb nepodarí a nevykysne tak ako má, znamená to, že rodinu čaká ťažký rok. Naopak, ak sa kulich vydarí a ukážkový zdobí veľkonočný stôl, prinesie to rodine blahobyt, šťastie a prosperitu. Dnes v Rusku tento chlieb predávajú počas veľkonočných sviatkov aj v obchodoch, no mnoho rodín zostáva verných tejto tradícií a sladkú dobrotu si pripravujú doma.
Talianska Colomba
Tradičnou talianskou veľkonočnou sladkosťou je Colomba. Je to tradičný koláč v tvare holubice s rozprestretými krídlami. Tento koláč je veľmi chutný a k jeho pečeniu sa viažu aj mnohé legendy. Legenda sa spája s bitkou o jedno talianske mesto. Pri vojakoch pristáli dve holubice, čo považovali ako božie znamenie a s takýmto povzbudením bitku o mesto vyhrali.
Grécka baklava
Azda najznámejšou veľkonočnou pochúťkou svetového formátu, ktorá sa udomácnila aj u nás je grécka baklava. Tento dezert je populárny najmä v krajinách juhovýchodnej Európy. Je veľmi sladký a preto vhodný k silnej čiernej káve. Celkovo sú sladkosti v Grécku oveľa sladšie ako inde na svete. Grécka baklava, ktorú si môžeme doma pripraviť z lístkového cesta, mletých mandlí, škorice, klinčekov, masla, cukru, medu, citrónovej šťavy a vanilky je neodmysliteľnou súčasťou gréckej Veľkej noci. Existuje mnoho receptov, niektoré sú komplikovanejšie, niektoré celkom jednoduché. Ponúkame Vám síce zlatú strednú cestu, ale určite tú najchutnejšiu.
Nový komentár