V hlavnej úlohe strukovinová múka
Pridané 22.3.2016 12:30:00
Múka je základnou surovinou každej jednej domácnosti. Je to jedna z tých potravín, ktorá je nevyhnutná dokonca i v každej medzinárodnej kuchyni. U nás sa múka najčastejšie pripravovala z obilnín, no v súčasnosti je stále známejšou aj strukovinová múka. O strukovinovej múke sa v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a dostala sa aj do noriem školských jedální. Vyznať sa v múke však vôbec nie je jednoduché, pretože trh je priam zaplavený množstvom druhov múky a jej rôznych modifikácií. V ponuke obchodov je veľký výber múk. Od klasickej pšeničnej, ktorá je v ponuke dominantná, až po múku, ktorá je vyrobená z iných obilnín a rastlín, ako je napríklad kukurica, špalda, pohánka, sója či iné strukoviny.
Strukovinová múka, ktorej sme sa rozhodli bližšie venovať, pretože sa o nej veľa hovorí a málo sa o nej vie, je umletá z hrachu, šošovice, fazule alebo bôbov či iných strukovín. Obsahuje menej lepku. Strukovinové múky sú vyrábané z lúpaných strukovín, ktoré sú mleté na prášok. Používajú sa predovšetkým na obohatenie rôznych potravinárskych výrobkov a pokrmov. Strukovinová múka má veľmi výraznú chuť, preto ju používame ako obohatenie klasickej múky. Pri pečení použijeme maximálne 30 % tejto múky.
Múky zo strukovín sa však oplatí vyskúšať a tiež vám ponúkame pár receptov, ako múku do jedla zakomponovať, napríklad do polievky, hlavného jedla či do nátierok. Každá strukovinová múka sa však hodí na niečo iné. Pozrime sa bližšie na ich použitie.
Hrachová múka
Hrachová múka sa pridáva do zeleninovej polievky alebo sa v nej obaľuje mäso pred prípravou. Je vhodným základom pre chutné polievky a ako prísada do zeleninových a strukovinových zmesí. Hrachová múka je podľa skúseností výborná aj pri pečení chleba a pizze. Ešte lepšie bude chutiť, ak sa zmieša s tapiokovou múkou, cícerovou múkou či kukuričným škrobom. O týchto ešte zaujímavejších druhoch múk si môžete prečítať v jednom z nasledujúcich článkov. Budeme radi, ak ich aspoň doma vyskúšate a pošlete nám svoje skúsenosti s pečením napríklad z amarantovej múky.
Cícerová múka
Do cícerovej múky stačí pridať olej, pár kvapiek citróna, trošku majoránu a za 2 minúty máme hotovú nátierku. Cícerová múka je vhodná aj pri bezlepkovej diéte. Obsahuje dôležité minerály. Ideálna je do sladkých dezertov, na obaľovanie, na prípravu zápražky, na pečenie sušienok a na zahusťovanie. Cícerová múka nie je síce našou každodennou surovinou, no používame ju stále častejšie, napríklad na prípravu placiek, do lokší alebo pri príprave kváskového chleba. Cícerová múka je plná dôležitých živín. Obsahuje proteíny, vitamíny, minerály, veľké množstvo železa a tiež kyselinu listovú. Pomáha aj pri problémoch s cholesterolom a pri zápche. Cícerová múka je vhodná na ozdravenie inak nezdravých jedál. Určite vás poteší, že aj pizza má svoju zdravšiu verziu a dokonca aj s použitím cícerovej múky chutí skoro ako originál. Cesto sa nerozpadáva, je mäkké a okraje pizze výborné a chrumkavé.
Sójová múka
Sójová múka je zdrojom cenných bielkovín. Neobsahuje lepok. Sója má vysoký obsah vitamínov B1, B3, obsahuje lecitín, vápnik a horčík. V pečive môže nahradiť vajíčka. Existuje viac typov sójovej múky. Prírodná, s nízkym obsahom tuku a odtučnená. Všetky varianty sú bohatým zdrojom bielkovín. Sójová múka sa používa v pekárenských a cukrárenských výrobkoch, v mrazených dezertoch, v mäsových výrobkoch a ako náhrada mäsa vo vegetariánskych jedlách. Keďže obsahuje veľké množstvo bielkovín, jej pridaním môžeme zvýšiť nutričnú hodnotu výrobkov. Štruktúrou je sójová múka silnejšia ako pšeničná. Má aj veľmi výraznú chuť. Je preto lepšie kombinovať ju s inými múkami. Používame ju napríklad na zahusťovanie polievok a omáčok. Pri pečení ju používame ako náhradu vajec. Jedno vajíčko môžeme nahradiť jednou lyžicou sójovej múky a jednou polievkovou lyžicou vody. Zo samotnej sójovej múky len veľmi ťažko vypracujeme cesto, pretože obsahuje minimálne množstvo škrobu. Tiež nie je vhodná na vysypanie plechu, pretože má tendenciu zhorknúť a pripáliť sa.
Fazuľová múka
Fazuľová múka je zdravším variantom pšeničnej múky. Mala by byť vyrobená z kvalitnej fazule. Rovnako ako táto strukovina, aj fazuľová múka obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Nechýba medzi nimi draslík, vápnik, fosfor, horčík, jód a železo. Fazuľová múka je veľkým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Používa sa najčastejšie k zahusteniu polievok, omáčok, ako prísada do pečiva alebo ako surovina do nátierok.
Šošovicová múka
Šošovicová múka je vyrobená zo šošovice, čo je strukovina s vysokým obsahom vitamínov skupiny B. Obsahuje aj fosfor, horčík a vápnik. Práve kvôli týmto látkam je šošovica aj výborným prostriedkom v boji proti rôznym neurózam a depresiám. Šošovicová múka rovnako ako šošovica obsahuje vysoký obsah železa. Pravidelná konzumácia tejto strukoviny znižuje škodlivý cholesterol a pôsobí preventívne aj proti rakovine. Šošovicová múka sa kvôli zvýšeniu potravinových proteínov mieša s obilnými múkami.
Nový komentár