Jedlé veľkonočné dekorácie
Pridané 21.3.2016 08:30:00
Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.
Ako prvé vám ponúkame inšpiráciu na želatínové veľkonočné vajíčka. Najkrajšou formou je samozrejme klasické vajíčko od sliepky. Príroda v tomto prípade vie čo robí a vajíčka majú dokonalý tvar. Vajíčka vyfúkneme a na tupej strane ponecháme otvor široký asi 2 cm. Škrupiny jemne, ale dôkladne poumývame pod slabým prúdom vody. V mise teplej vody si rozpustíme 1 balenie prášku do pečiva a ponoríme do nej škrupiny. Necháme minútku postáť a znova prepláchneme teplou vodou. Počkáme, kým škrupiny dôkladne vyschnú a uložíme si ich na tanier vystlaný servítkou širokým otvorom nahor.
Pripravíme si ingrediencie. Používame také isté suroviny, ako by sme si chceli doma pripraviť šunkovo-zeleninový aspik. Ten však deti neobľubujú, pretože nevyzerá tak lákavo. Všetko nakrájame na veľmi malé kúsky. Potrebujeme napríklad šunku, červenú papriku, varenú mrkvu, hrášok, kukuricu. Uvidíte, že fantázii sa medze nekladú a keď prvý raz vyskúšate tento recept, budete už len a len experimentovať. Môžete si uvariť aj bielka a nakrájať ich na malé kúsky, na srdiečka alebo na hviezdičky, na čo si trúfnete. Vajíčka môžeme dekorovať aj malými kúskami petržlenovej vňate. Všetky tieto ingrediencie opatrne vkladáme cez veľký otvor do vaječných škrupín a potom zalejeme hustou želatínou, ktorú si môžeme pripraviť s trochou kuracieho vývaru. Necháme vychladnúť v chladničke, a keď je želatína stuhnutá, vajíčka obielime.
Tento recept je úžasný nielen svojou chuťou a tým, že krásne vyzerá na tanieri a púta pohľady, ale je možné ho urobiť na viacero spôsobov. Čo sa týka tých netradičnejších kombinácií, môžeme spomenúť rybacie kraslice. Rybie mäso si uvaríme, ochutíme a pokrájame na malé kúsky. Rovnako ako ostatné prísady. Aj vajíčka na tvrdo nakrájame na kocky. Želatínu si pripravíme s trochou citrónu a s 1 polievkovou lyžicou vývaru, v ktorom sme varili ryby. Ak máte chuť na niečo tradičnejšie, vyskúšajte kombináciu šunky a kuracinky. Pridáme, hrášok, kukuricu, varenú koreňovú zeleninu, kúsky hlávkového šalátu a všetko čo nájdeme v chladničke a dostaneme na to chuť.
Ďalším symbolom Veľkej noci sú veľkonočné kuriatka. Ponúkame Vám spôsob ako vytvoriť jednoduchý a milý recept na veľkonočné kuriatka, ktoré určite stravníci ocenia a rovnako nimi môžete spestriť aj nejaký veľkonočný program detí materských škôl. Je to nielen dekorácia, ale aj jedlo, ktoré je vhodné na spestrenie akcií v školskom klube detí alebo ako inšpirácia na domov. Uvaríme si vajíčka, ktoré si nožom rozdelíme na polovicu a vyberieme z nich varený žĺtok. Bielok nožíkom narežeme tak, aby vajíčko vyzeralo ako rozbité. Vrchy vajíčok a žĺtka na jemno postrúhame alebo pokrájame a pridáme majonézu, horčicu a koreniny. Potom si už len z plnky naaranžujeme kuriatka. Najskôr trup, potom hlavičku. Z mrkvy urobíme hrebienok a zobák, z korenia zas oči. Z póru môžeme urobiť chvostík. Misu obložíme zeleninovou oblohou, môžeme pridať i šunku a kuriatka sú na svete.
Veľkonočné kuriatka je možné urobiť aj na sladko. Je to rýchly, chutný a hlavne milý nápad ako spestriť veľkonočný stôl. Z masla, cukru a citrónovej šťavy vymiešame plnku. Zoberieme si piškótu a dáme na ňu krém. Zo sušenej marhule urobíme hrebienok. Kúsky marhule zafarbíme na červeno potravinárskym farbivom a vytvoríme z nich zobáčiky. Priložíme ďalšiu piškótku a hlava kuriatka je na svete. Na ďalšiu piškótu z vrchnej strany dáme krém a prilepíme naň hlavičku kuriatka. Roztopíme si tabuľku čokolády a vatovou paličkou robíme očká. A takto vyzerá celé ozdobené kuriatko.
Tiež vám ponúkame pár inšpirácií ako úplne obyčajné jedlo naservírovať tak, že sa stane krásnou veľkonočnou ozdobou. Zapojte do servírovania jedál svoju fantáziu. Aj obyčajné lievance budú pre deti lákavejšie, ak ich naservírujete v tvare zajačika s dlhými uškami. Zajačikov noštek môžete vytvoriť z jahôdky, očká z čučoriedky alebo iného ovocia. Ústa nakreslite medom alebo chutným lekvárom a zúbky vytvorte z penových cukríkov. Ako ušká Vám poslúžia polmesiačiky rôzneho ovocia. Fantázii sa naozaj medze nekladú a možností, ako tanier vyzdobiť je nespočetné množstvo.
Ďalšou inšpiráciou môže byť pre vás chutné volské oko v tvare zajačika zapečené v celozrnnom chlebíku. Vajíčková nátierka naservírovaná vo vaječných škrupinách a vyzdobená pažítkou či čerstvou zeleninou je tiež chutnou pochúťkou. Jednoduchým spôsobom ako naservírovať vajíčka, je urobiť z nich malých veselých zajačikov. Vajíčka poukladáme na misu so šalátom, uška vyrobíme z reďkovky, fúziky z pažítky a očká z čierneho korenia.
Nový komentár