Alternatívy mlieka
Pridané 16.3.2016 15:15:00
Nie je pochýb o tom, že mlieko je jednou z najdôležitejších súčastí nášho jedálnička, pretože je plné vitamínov a minerálov. Čo však robiť, ak sa u dieťaťa vyvinie intolerancia na laktózu alebo trpí alergiou na mlieko? Ako sme už uviedli v jednom z predchádzajúcich článkov, v súčasnosti existuje množstvo alternatív, ktoré majú podobné nutričné hodnoty ako kravské mlieko. Niektoré sú dokonca natoľko výživné, že sa odporúča ich zaradiť do jedálneho lístka aj vtedy, ak dieťa netrpí ani intoleranciou, ani alergiou, ale chceme ozdraviť jeho stravovací plán alebo ho naučiť na nové druhy potravín. V školských jedálňach sa najčastejšie používa sójové mlieko, avšak rodičia doma môžu vyskúšať aj iné produkty.
Sójové mlieko je potravinou, o ktorej sa mnoho diskutuje, pretože má aj svoje klady aj zápory. Diskutuje sa hlavne o tom, ako často sójové mlieko piť, pretože o tom, že je nabité množstvom prospešných živín sa nepochybuje. Sójové mlieko má práškovú alebo tekutú formu. Neobsahuje však laktózu, preto je vhodné pre deti s intoleranciou laktózy. Prirodzene je aj bezlepkové, preto je vhodné aj pre celiatikov. Pri porovnaní s kravským mliekom má o polovicu viac bielkovín, obsahuje menej kalórií i tuku, oveľa viac železa a neobsahuje cholesterol. Sója by sa však nemala konzumovať viac ako dvakrát týždenne. Na trhu existujú aj ochutené varianty sójového mlieka, ktoré však vykazujú ešte nižší obsah proteínov. Keďže však sója patrí k častým alergénom, je veľmi dôležité, aby sa sójovému mlieku vyhýbali tie osoby, ktoré majú so spracovaním sóje problémy a sú na túto potravinu alergické.
Jedným z najpoužívanejších alternatív mlieka je ryžové mlieko. Obľúbené je pre jeho všestrannosť a príjemnú chuť. V porovnaní s klasickým mliekom, ryžové mlieko neobsahuje laktózu ani cholesterol. Obsahuje menej kalórií i bielkovín ako obyčajné mlieko, no sacharidov obsahuje o čosi viac. Obsahuje aj menej tukov. Ryžové mlieko môže byť napríklad naviac obohatené o vápnik. Ryžové mlieko je mierne sladké, ale používa sa napríklad aj do polievok. Výborne sa hodí do brokolicovej alebo tekvicovej polievky. Pre svoju chuť je teda ideálne predovšetkým do sladkých pokrmov. Môžeme z neho vyrobiť rôzne kaše alebo pudingy. Rovnako dobre však poslúži aj pri pečení koláčov či iných sladkostí. Ryžovým mliekom môžeme pri varení nahradiť napríklad smotanu na varenie. Ryžové mlieko sa tak isto vyrába v rôznych príchutiach, napríklad s príchuťou čokolády alebo vanilky. Zo všetkých druhov mlieka najmenej vyvoláva alergické reakcie.
Mandľové mlieko je vyrobené z kráľovsky chutných orechov. Mandľové mlieko je výživný nápoj prospešný pre zdravie s nižšou kalorickou hodnotou. Má však zároveň vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje vitamíny i bielkoviny, potrebnú vlákninu a nenahraditeľné železo. Mandľové mlieko je pri výrobe obohocované o vitamín D a E. Je to chutný jemne orieškový nápoj, ktorý podporuje trávenie a má aj antioxidačné účinky. Podporuje ako každé mlieko pevnosť kostí. Znižuje cholesterol, udržiava pevnosť a elasticitu ciev, upokojuje. Je vhodné aj pre celiatikov a diabetikov, pokojne si na ňom môžu pochutnať aj vegetariáni. Mandľové mlieko býva často ešte sladené a ochucované, preto sa výborne hodí napríklad k cereáliám. Nesladené druhy majú nízku kalorickú hodnotu. Nevýhodou mandľového mlieka je však veľmi malé množstvo proteínov.
Kokosové mlieko má lahodnú, krémovú a prirodzene sladkú chuť. Je bohaté na živiny a podporuje odolnosť organizmu voči chorobám. Kokosové mlieko obsahuje aj prospešný tuk, ktorý sa ľahko vstrebáva do organizmu a predstavuje prospešný zdroj energie. Kokosové mlieko znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje krvný tlak. Neobsahuje laktózu, sóju, orechy, ani obilie, považuje sa teda za dobrú voľbu pre každého, kto trpí alergiou na uvedené potraviny, je vegetarián alebo vegán. Kokosové mlieko je dobrým zdrojom proteínov, železa, selénu, vápnika, horčíka, fosforu, draslíka a vitamínov C a E. Je bohaté aj na vápnik. Plnotučné kokosové mlieko však obsahuje veľa kalórií. Odporúča sa ho teda užívať v menších množstvách a najlepšie je ako súčasť rôznych receptov.
Nový komentár