Nie je mlieko ako mlieko
Pridané 21.3.2016 10:00:00
Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.
Je bohatým zdrojom proteínov, vápnika a vitamínov D a K. Má pozitívny vplyv na rast a na kostnú stavbu. Podieľa sa na kontrole krvného tlaku, pretože obsahuje užitočný draslík. Jód zas podporuje funkciu štítnej žľazy. Kravské mlieko obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, veľký podiel plnohodnotných bielkovín a tukov.
Mlieko je však stále veľmi diskutovanou témou. Jeho pitie v detskom veku je veľmi dôležité, pretože obsahuje mnoho vápnika. Názory na jeho pitie v dospelosti sa však rôznia. Mlieko je v prvom rade potravina, nie nápoj v pravom slova zmysle. Preto netreba zabúdať ani pri jeho konzumácii na pitný režim. Komu však chutí a nemá s jeho konzumáciou žiadne problémy, pokojne ho môže piť ďalej.
Jednou z najväčších výhod kravského mlieka je to, že z neho jednoduchým spôsobom môžeme získať smotanu aj maslo. Všetky tieto produkty z kravského mlieka majú dokonalú a ničím nenahraditeľnú chuť. Tento druh mlieka je však ťažšie stráviteľný, preto sa často objavujú problémy pri jeho konzumácii. Treťou najznámejšou alergiou je práve alergia na kravské mlieko.
Stále viac a viac ľudí napríklad konzumuje ovčie alebo kozie mlieko, ktoré má špecifické zloženie.
Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek ako kravské mlieko. Ovčie mlieko je krémové, pretože obsahuje 2x viac tuku ako kravské mlieko. Má však veľmi svojráznu chuť, preto ho nekonzumujeme čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze. Syry majú výnimočnú chuť a sú veľmi obľúbené.
Bryndza je naša národná špecialita, súčasť viacerých jedál a považuje sa za špecialitu, ktorá mimoriadne prospieva nášmu zdraviu.
Kozie mlieko je veľmi dobre stráviteľné a vo väčšine prípadov ho môžu piť aj tí, ktorí majú alergiu na kravské mlieko. Kozie mlieko totiž obsahuje aj menej laktózy ako kravské mlieko. Niektorým ľuďom však môže vadiť jeho chuť.
Výrobky z kozieho a ovčieho mlieka majú oveľa viac vitamínov a minerálov ako výrobky z kravského mlieka. Sú aj oveľa lepšie stráviteľné a v menšom množstve spôsobujú alergické reakcie. Nevýhodou je ich však vyššia cena a dostupnosť oproti kravskému mlieku.
Nový komentár