Netradičná jarná zelenina
Pridané 6.4.2016 15:30:00
S príchodom jari sa nemení len čas, ale obmieňame aj svoju stravu. Stále viac a viac konzumujeme rôzne druhy čerstvej zeleniny. Na našom jedálnom lístku sa objavujú aj netradičnejšie druhy, ktoré nie sú pre našu oblasť typické. V školských jedálňach sa väčšinou nepoužívajú, okrem avokáda, ktoré je dokonca u nás dostupné počas celého roka, ale to neznamená, že ich liečivú silu môžeme ignorovať. Mnohé veľmi dobre poznáme, ale o ich liečivých účinkoch vôbec netušíme. Ak teda robíte vo vašej škole napríklad nástenku s jarnou tematikou, nezabudnite spomenúť jarné vitamínové bomby v podobe nasledujúcich druhov zeleniny.
Avokádo
U nás, ako sme už spomínali, je avokádo dostupné počas celého roka, ale prirodzene je to typicky jarná zelenina. Avokádo je jediným plodom okrem olív a orechov, ktoré obsahuje veľké množstvo tuku – až 20 %. Tieto tuky sú však tzv. zdravé, takže smelo do jeho konzumovania. Pri pravidelnej konzumácii avokádo pomáha znižovať obsah cukru v krvi. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu. Avokádo tak isto obsahuje látky, ktoré pôsobia proti vzniku rakoviny ústnej dutiny, ktorá má vysokú mieru úmrtnosti. Niet sa preto čomu čudovať, že odborníci odporúčajú zaradiť avokádo do jedálneho lístka ako jeho pevnú súčasť.
Artičoky
Artičoky sú naozaj neobvyklá zelenina. Nepoužíva sa v našej kuchyni veľmi často, avšak jej konzumácia má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské telo. Zvyšuje celkovú vitalitu ľudského organizmu. Má však oveľa viac pozitívnych účinkov. Prečisťuje napríklad telo od škodlivých látok a chráni ho pred pôsobením voľných radikálov. Má teda antioxidačné účinky. Ich konzumácia znižuje vysoký cholesterol, znižuje krvný tlak, zmierňuje príznaky alergie a urýchľuje metabolizmus. Artičoky je vhodné konzumovať 1 až 2-krát týždenne, ale s ľahkými jogurtovými a syrovými omáčkami. Látky, ktoré artičoky obsahujú pôsobia preventívne aj proti vzniku migrény. Okrem toho artičoky pomáhajú zabezpečiť optimálnu funkciu pečene.
Fenikel
Fenikel nevyzerá nijako vábne, ale pre zdravie človeka je veľmi dôležitý. Obsahuje cenné látky, ktoré pozitívne pôsobia na zdravie. Fenikel sa dá zaobstarať vo forme semien ako korenie, sypaný ako čaj alebo ako zeleninu. Pridáva sa do koláčov, zákuskov a cukroviniek. Táto rastlina je však dostupná v čerstvom stave výlučne v jarnom období. Je nezameniteľný svojou chuťou a pôsobí protizápalovo. Redukuje riziko nádorových ochorení. Obsahuje aj vlákninu a pomáha tak eliminovať potenciálne karcinogénne toxíny z čreva. Fenikel silne podporuje imunitu, prečisťuje obličky, pozitívne pôsobí aj na dýchacie cesty, pomáha zmierňovať príznaky stresu a znižuje vysoký krvný tlak.
Vidalia
Vidalia je druh cibule, ktorý je skvelým doplnkom šalátov, dressingov alebo jedál z vajec. Obsahuje látky, ktoré znižujú výskyt symptómov astmy a iných respiračných ochorení. Oproti tradičným druhom cibule obsahuje vidalia viac vody, čo však komplikuje jej uskladnenie. Odporúča sa preto zabaliť ju do baliaceho papiera a uložiť do chladničky. Ďalšou výhodou tejto zeleniny je nízka kontaminácia priemyselnými chemickými látkami.
Žerucha
Žerucha obsahuje množstvo vitamínu C a železa. Okrem toho vitamíny A, B a E a minerály ako draslík, vápnik a horčík. Táto rastlinka vás dokáže povzbudiť vo vyčerpávajúcom období, pomáha totiž pri chronickej únave. Okrem toho stimuluje činnosť vnútorných orgánov, najmä pečene, pankreasu a žlčníka. Pri pravidelnej konzumácii dokonca dokáže pomôcť aj s močovými a žlčníkovými kameňmi. O žeruche sa hovorí, že chutí ako šťastie. Má síce zároveň štipľavú i horkú chuť, no podporuje tvorbu hormónu šťastia. Žerucha výborne chutí na chlebíku s maslom a môžete si ju dokonca vypestovať aj na okne, podobne ako pažítku.
Nový komentár