Novinky

Sladká choroba - Detská cukrovka
19
04/16

Sladká choroba - Detská cukrovka

Detská cukrovka so sebou prináša ešte mnoho nepoznaného a predovšetkým u detí vyvoláva mnoho obáv. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje, že ľudský organizmus nedokáže kontrolovať hladinu glukózy v krvi a tá nebezpečne kolíše. Niekedy je veľmi ťažké rozpoznať u dieťaťa, že má cukrovku. Medzi najčastejšie príznaky cukrovky patrí veľký smäd. Dieťa je stále hladné, ale aj napriek tomu, že prijíma dostatok potravy, chudne a je apatické a ako keby stále unavené. Pridružiť sa môžu aj problémy so zrakom, napríklad rozmazané videnie.

Čítajte viac

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov
19
04/16

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov

Detská obezita je strašiakom všetkých mám a samozrejme aj otcov. Avšak, aj napriek tomu mnohí rodičia robia zásadné chyby pri formovaní stravovacích návykov svojich detí. Vedúce školských jedální a kuchárky i odborníci, ktorí majú na starosti školské stravovanie sa snažia zachrániť, čo sa dá. Snažia sa zaraďovať do jedálnych lístkov čo najzdravšie recepty, skúšajú nové hodnotné potraviny, dbajú o správnu výživu svojich stravníkov. A namiesto toho, deti obedy odnášajú nedotknuté, po odchode zo školskej jedálne si kúpia sladkosť v obchode alebo nejaký hamburger v rýchlom občerstvení, doma na večeru dostanú pizzu či hranolky a všetka snaha ozdraviť školské stravovanie tak prichádza nazmar. My sme sa rozhodli pomôcť vám šíriť posolstvo o nebezpečnosti detskej obezity aj medzi rodičov. Zdieľajte preto tento článok, aby vaša snaha o ozdravenie stravy detí nevyšla nazmar.

Čítajte viac

Jednohubky nielen pre škôlkarov
15
04/16

Jednohubky nielen pre škôlkarov

Pri príležitosti rôznych besiedok v škôlke alebo počas detských osláv, pri dňoch otvorených dverí a pri rôznych iných slávnostných príležitostiach určite budete chcieť naservírovať niečo chutné aj deťom. Niečo, čo si dajú naraz do pusy, aby veľmi nenatrúsili, ale zároveň niečo, čo bude chutiť aj dospelákom. Nasledovné jednohubky sú vhodné aj na to, aby vám pri nich pomohli samotné deti. Určite to spolu zvládnete.

Čítajte viac

Upratovačka či kuchárka?
15
04/16

Upratovačka či kuchárka?

Zozbierali sme pre vás pár príkladov z praxe, ako to na rôznych školách funguje s upratovaním školskej jedálne, pretože ide o veľmi často diskutovanú tému. Môžete porovnať svoju situáciu s inými školami. Samozrejme, zohráva tu veľmi významnú úlohu veľkosť školy a s tým spojené financie. No možno zistíte, že vaša situácia nie je až taká zlá alebo práve naopak, poviete si, že takto to už ďalej nejde a rozhodnete sa za svoju situáciu bojovať. No nezabúdajte, že ani vedúce, ani kuchárky a ani riaditelia škôl to nemajú vôbec ľahké a namiesto sťažovania a ponosovania by pomohol pokojný a konštruktívny rozhovor. Na našej stránke rovnako nájdete rady, ako viesť s nadriadenými nepríjemné rozhovory a aký postoj k celej veci zaujať.

Čítajte viac

Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov
14
04/16

Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov

Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Už v minulých článkoch sme sa venovali antioxidantom, čo sú látky v potravinách, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Zozbierali sme aj recepty, v ktorých sú zakomponované antioxidanty a sú vhodné aj pre školské jedálne. Zajtrajšok sa však bude niesť v znamení žltej farby. Pripnutím žltého narcisu vyjadrujeme podporu všetkým, ktorí čelia zákernej rakovine. Dobrovoľným príspevkom zároveň vyjadrujeme aj spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Že vám ich osud nie je ľahostajný môžete prejaviť aj tým, že si oblečiete na seba niečo žlté. A čo tak niečo žlté zakomponovať aj do jedla?

Čítajte viac

Chutné šaláty
14
04/16

Chutné šaláty

V spolupráci s vedúcou školskej jedálne Základnej školy v Očovej Dankou Cencerovou sme pre vás pripravili niekoľko chutných zeleninových šalátov, ktoré si môžete pripraviť doma, v školskej jedálni, do šalátového pultu, pri rôznych slávnostných recepciách, pri dňoch otvorených dverí a predovšetkým ako občerstvenie pri rôznych podujatiach, ktoré sa budú vo vašej škole organizovať. Najväčší úspech podľa Danky Cencerovej má zelerový šalát, šalát gyros a pikantný šalát.

Čítajte viac

Prejedanie sa
14
04/16

Prejedanie sa

Keď sa hovorí o poruche príjmu potravy, väčšinou sa nám v mysli vybaví odmietanie jedla. No aj prejedanie sa patrí do tejto skupiny. Na tomto mieste však nebudeme hovoriť o chorobnom prejedaní, ale o „žravosti“ a o závislosti na sladkom, ktorú pozná každý jeden z nás. Bojujeme s ňou cez vianočné sviatky, zápasíme s ňou na rôznych oslavách a je pre nás lákadlom cez víkend, keď sa rozhodneme trochu prekročiť inak prísne stravovacie pravidlá. Prejedanie sa nie je zdravé, to vieme všetci. Ale prečo? Čo sa deje s naším telom? Je to dôležité pochopiť, pretože len vtedy, keď my, ako dospelí, pochopíme v čom tkvie nebezpečenstvo prejedania sa, dokážeme správne usmerniť aj deti, aby nešli v našich stopách, ale vybrali si cestu zdravšieho životného štýlu.

Čítajte viac

Čo s tou cibuľou?
13
04/16

Čo s tou cibuľou?

Cibuľu používame takmer každý deň a je súčasťou mnohých jedál. Existuje mnoho odrôd, tak nie je problém si vybrať takú, čo dokáže najviac ulahodiť nášmu vkusu. Niekedy sa však poriadne natrápime, keď ide o jej krájanie a poriadne si aj zaplačeme. Šikovné gazdinky však tvrdia, že cibuľa nebude dráždiť oči, ak sa predtým uloží do chladničky alebo sa vloží na pár sekúnd do ľadovej vody. Pomáha vraj aj žuvať kôrku chleba a žiadne slzy sa vám do oči tisnúť nebudú. Komplikovanejšie to však môže byť so skladovaním cibule.

Čítajte viac

Bufety
13
04/16

Bufety

Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Čítajte viac

Sedem šiat cibule
13
04/16

Sedem šiat cibule

Cibuľa je v našej kuchyni tak známou surovinou, že sa málokedy zamýšľame nad jej účinkami a nad jej využitím. V kuchyni najčastejšie používame bielu, červenú a žltú cibuľu, ale v súčasnosti je stále viac a viac známejšia aj šalotka. Jednotlivé druhy cibule sa líšia v chuti, textúre i vo farbe. Konzumujeme aj mladé nedozreté cibuľky, pretože cibuľa je veľmi zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerály a antioxidanty. Pravidelné užívanie znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a pomáha chrániť tráviaci systém človeka.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti