Chutné šaláty

Pridané 14.4.2016 13:00:00

V spolupráci s vedúcou školskej jedálne Základnej školy v Očovej Dankou Cencerovou sme pre vás pripravili niekoľko chutných zeleninových šalátov, ktoré si môžete pripraviť doma, v školskej jedálni, do šalátového pultu, pri rôznych slávnostných recepciách, pri dňoch otvorených dverí a predovšetkým ako občerstvenie pri rôznych podujatiach, ktoré sa budú vo vašej škole organizovať. Najväčší úspech podľa Danky Cencerovej má zelerový šalát, šalát gyros a pikantný šalát.

Chutné šaláty

„Na bežné posedenie s priateľmi môžeme urobiť šalát z jednej dávky a aj 2 druhy, všetko sa zje,“ ubezpečuje vedúca školskej jedálne, ktorá tieto šaláty pripravuje aj na rôzne školské akcie. Tiež ich v spolupráci so svojím kuchárskym kolektívom robí z jednej dávky, ale viac druhov. Treba podľa nej len vyskúšať to správne množstvo. Aj ingrediencie treba dávať od oka, netreba nič vážiť, ale použiť suroviny podľa vlastnej chuti.

Zelerový šalát 

Vyskúšajte napríklad zelerový šalát, ktorý patrí medzi tie najobľúbenejšie. Zmiešame 2 poháriky sterilizovaného zeleru so sterilizovanou kukuricou. Pór si nakrájame na malé kúsky, rovnako ako šunku. Vajíčka si uvaríme na tvrdo  a na jemno nakrájame alebo nastrúhame. Pridáme ananás, ktorý si tiež môžeme nakrájať na menšie kúsky. Nálev z ananásu do šalátu nepoužijeme. Nastrúhame si tvrdý syr a ešte pridáme 250 g majonézy. Najlepšie je, ak šalát necháme cez noc postáť, aby sa prepojili všetky chute a majonézu pridáme až na druhý deň.

Zelerový šalát

Zemiakový šalát s kapustou

Medzi obľúbené šaláty patrí aj zemiakový šalát s farebnými paprikami a octovým nálevom  s dekom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Čínsku kapustu si nakrájame na drobno. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nakrájame alebo pretlačíme. Nakrájame si na drobno cibuľu. Použijeme farebnú papriku, aby hral šalát peknými farbami. Podľa chuti pridáme soľ.

Pripravíme si nálev. Uvaríme si vodu, cukor, ocot a deko.  Necháme vychladnúť, následne precedíme a pridáme podľa potreby do šalátu.

Zemiakový šalát s kapustou

Pikantný šalát

Nakrájame si šunku a na tenké plátky nakrájame aj sterilizované hríbiky. Množstvo prispôsobíme chuti. Na drobno nakrájame aj cibuľu a sterilizované uhorky. Pridáme pikantný kečup, malý pohárik kápie, olej, horčicu a ocot. Prelisujeme 3 - 4 strúčiky cesnaku a nakrájame si aj feferóny. Samozrejme podľa chuti a tiež ich štipľavosti.

Pikantný šalát

Kurací šalát s broskyňami

Na prípravu je tento kurací šalát veľmi jednoduchý. Upečieme si kura, ako keď pripravujeme  nedeľný obed. Mäsko nakrájame na malé kocky. Pokrájame si aj broskyne. Zmiešame a pridáme majonézu, soľ, vegetu a korenie. Množstvo  surovín prispôsobíme podľa potreby a veľkosti kuraťa.

Kurací šalát s broskyňami

Šalát z červenej kapusty

Červenú kapustu si scedíme. Vodu nepotrebujeme. Nakrájame si salámu a cibuľu. Pridáme majonézu, vegetu a horčicu. Všetko premiešame a necháme postáť v chladničke, aby všetko poriadne vychladlo. Tento šalát je nielen veľmi chutný, ale predovšetkým  aj lahodí oku.

Šalát z červenej kapusty

Kurací šalát so zeleninou

Pripraviť môžete aj tradičnejší šalát, ktorý nájdete aj v normách. My uvádzame množstvo asi pre  8 ľudí. Samozrejme, záleží to od toho, akých hladných hostí máte.

Umyté, očistené a osušené kuracie prsia pokrájame na drobné rezance, osolíme, okoreníme, pridáme worčesterovú omáčku a horčicu. Mäso opečieme na rozohriatom oleji, na ktorom sme opražili očistenú a pokrájanú cibuľu. Mäso za stáleho miešania opekáme. Nepodlievame vodou. Opečené mäso necháme vychladnúť, pridáme sterilizovanú kukuricu. Kapustu, rajčiaky a zelenú papriku umyjeme, očistíme, pokrájame na tenké rezance, rajčiaky na tenké polmesiačiky, pridáme k vychladnutému mäsu, ochutíme majonézou, smotanou, octom a cukrom, premiešame a necháme chvíľu postáť. Podávame ako hlavné jedlo s chlebom alebo iným pečivom.

Kurací šalát so zeleninou

Gyros šalát

Naopak, menej tradičným, ale určite nie menej chutným, je šalát gyros. Kuracie prsia narežeme na drobné kocky, dáme do misky, pridáme korenie gyros. Premiešame a necháme chvíľu postáť. Mäsko orestujeme na panvici 7-10 minút. Majonézu alebo smotanu a prelisovaný cesnak dohladka vymiešame. Na spodok misy uložíme mäso. Na mäsko dáme pokrájanú cibuľu. Potrieme polkou majonézy. Potom navrstvíme sterilizované uhorky a dáme ako ďalšiu vrstvu kečup. Na kečup dáme sterilizovanú kukuricu a prikryjeme druhou polovicou majonézovej masy. Vrstvenie zakončíme na jemno nakrájanou čínskou kapustu a paprikou. Dáme do chladničky. Podávame s pečivom.

Gyros šalát

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti