Sedem šiat cibule
Pridané 13.4.2016 14:30:00
Cibuľa je v našej kuchyni tak známou surovinou, že sa málokedy zamýšľame nad jej účinkami a nad jej využitím. V kuchyni najčastejšie používame bielu, červenú a žltú cibuľu, ale v súčasnosti je stále viac a viac známejšia aj šalotka. Jednotlivé druhy cibule sa líšia v chuti, textúre i vo farbe. Konzumujeme aj mladé nedozreté cibuľky, pretože cibuľa je veľmi zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerály a antioxidanty. Pravidelné užívanie znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a pomáha chrániť tráviaci systém človeka.
Šalotka
Šalotka je jemnejším druhom cibule. Je vhodná teda pre tých, ktorým prekáža výrazná cibuľová chuť. Tak isto menej zaťažuje žalúdok inak citlivých konzumentov. Jej použitie v kuchyni je veľmi pestré. Aj napriek tomu, že je jej pestovanie veľmi jednoduché, výborne sa hodí rovnako na prípravu jemných i výrazných pokrmov. Je vhodná na prípravu rôznych šalátov, ale tiež do omáčok a polievok. Pokrmy so šalotkou majú síce jemnú cibuľovú chuť, ale chýba im tá prenikavá ostrosť. Šalotka na rozdiel od kuchynskej cibuli obsahuje viac cukrov.
Zimná cibuľa
Cibuľa zimná patrí medzi trváce cibule. Pestuje sa aj pre vňať, ktorá je bohatá na vitamíny. Oceňuje ju predovšetkým čínska kuchyňa, ktorá ju používa v surovom stave, ale aj pri príprave teplých jedál, preto ju označujeme aj ako čínsku cibuľu. V posledných rokoch sa zimná cibuľa pestuje aj na Slovensku. Nahrádza klasickú kuchynskú cibuľu. Zimná odroda je vysoko kvalitná a v kuchyni obľúbená, pretože má jemnú a lahodnú chuť. Konzumujeme vňať, podobne ako pažítku na jemno nasekanú a malé cibuľky sú výbornou surovinou na prípravu rôznych pokrmov.
Perlovka
Okrem tradičnej jarnej cibule alebo cibule vhodnej na uskladnenie, si môžeme vypestovať aj jej príbuznú – perlovku. Perlovka patrí medzi lahôdkovú zeleninu a nachádza sa druhovo niekde na pomedzí cibule a póru. Konzumujú sa malé biele cibuľky, ktoré majú jemnú až sladkú chuť. Existuje viacej odrôd od zlatej po červenú. Charakteristické pre tento druh cibule je, že sa nemusí šúpať.
Poschodová cibuľa
Poschodová cibuľa sa nazýva aj živorodá. Je to trváca cibuľa. Okrem lahodných cibuliek sa konzumuje aj nadzemná vňať, teda čerstvé cibuľové plody. Poschodová cibuľa patrí medzi zvláštnejšie druhy. Je nielen chutná, ale je predovšetkým aj zdravá, dekoratívna a zaujímavá. Má mnohostranné využitie. Skoro na jar zbierame výhonky. Využitie takejto jarnej cibuľky je rovnaké ako využitie cibule kuchynskej. Používa sa v tradičnej čínskej medicíne, kde je cenená ako liek pre zdravé obličky. Znižuje aj krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má aj dezinfekčné účinky. Nie je však len úžitkovou, ale i okrasnou rastlinou.
Biela cibuľa
Biela cibuľa je stredne veľká. Má výraznú chuť a je trošku štipľavá. Najčastejšie sa konzumuje po tepelnej úprave. Výborne sa hodí na pečenie alebo do plnky. Keď sú cibuľky ešte mladé, tak ich nakladáme ako uhorky a majú výbornú sladkokyslú chuť.
Červená cibuľa
Červená cibuľa lahodí oku. Avšak po obielení šupky zostáva biela, len okraje sú červené. Môže mať ale ružový nádych. Má jemnejšiu chuť ako biela cibuľa, preto sa najčastejšie konzumuje surová a výborne sa hodí do rôznych studených zeleninových šalátov. Nepoužíva sa na tepelnú úpravu, pretože varením prichádza aj o svoje sfarbenie.
Žltá cibuľa
Žltá cibuľa je najbežnejším druhom cibule. Je mierne pikantná a svojou chuťou sa výborne hodí do teplej i studenej kuchyne. Existuje viacero odrôd žltej cibule, niektoré dozrievajú na jar, niektoré dozrievajú na jeseň. Nazývame ju aj španielskou a v kuchyni má veľmi široké využitie. Čím je cibuľa mladšia, tým má pikantnejšiu chuť. Varením však stráca niečo zo svojej intenzity.
Nový komentár