Novinky

Pohybom ku zdraviu
09
05/16

Pohybom ku zdraviu

Dôležitosť pohybu a fyzickej aktivity pre náš život si pripomíname dňa 10. mája, ktorý je Svetovým dňom – Pohybom ku zdraviu. Deň, keď si pripomíname akékoľvek rozhýbanie tela a upozorňujeme na nevhodný spôsob nášho života, je dnes veľmi dôležitý, pretože náš životný štýl je životom nečinnosti. Preto sme sa rozhodli apelovať aj na rodičov, aby v prvom rade začali od seba a malými zmenami sa dopracovali k veľkým výsledkom. Zdieľajte preto tento článok a šírte medzi rodičmi osvetu. Pretože zdravý a vyvážený obed v školskej jedálni je výborným základom pre celkové ozdravenie životného štýlu, do ktorého sa však musia zapojiť aj rodičia. A k zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí aj pohyb, ktorého však máme v skutočnosti veľmi málo. V ďalšom článku rodičom poradíme ako dieťa motivovať k pohybu. Rady určite využijú aj učitelia vo vašej škole a veríme, že vám budú nami zozbierané a spracované usmernenia užitočné. Zdieľajte preto tento článok na facebooku i na oficiálnej stránke vašej školy. Nenechávajte si ho pre seba a tak isto sa s nami podeľte o vaše reakcie.

Čítajte viac

Müsli a cereálie sú lepšie než...
06
05/16

Müsli a cereálie sú lepšie než...

Azda neexistuje spomedzi nás nikto, kto by nemal rád sladkosti, cukrovinky a múčniky. Všetci ale vieme, že by sme mali ich konzumáciu obmedzovať predovšetkým kvôli vysokej kalorickej hodnote. U detí obidve vety platia dvojnásobne. Deti sa však sladkého nevedia zdať. Rodičia chcú urobiť deťom radosť a v snahe nájsť niečo zdravšie, čo by ich zdraviu tak veľmi neublížilo, siahajú po müsli tyčinkách alebo sladkých cereáliách do mlieka. Je to však správne? A ak áno, je každá müsli tyčinka pre deti vhodná? A sú každodenné sladké raňajky z dlhodobého hľadiska pre dieťa prospešné?

Čítajte viac

Dbajte na čistotu rúk
04
05/16

Dbajte na čistotu rúk

Počas svetového dňa hygieny rúk, ktorý si pripomíname 5. mája, si musíme uvedomiť zarážajúci fakt, že len 15 % ľudí si umýva ruky správne. A čo tých zvyšných 85 %? Tí sa vystavujú zvýšenému riziku vzniku rôznych ochorení, pretože správne umývanie rúk je nesmierne dôležité a predovšetkým je to jedno z najlacnejších preventívnych opatrení rôznych ochorení, akými sú napríklad ochorenia vyvolané baktériou Escherichia coli alebo hepatitída typu A či úplavica. Zabúdame na to, že ruky si musíme umývať pred každým jedlom keď manipulujeme s nejakými liekmi, keď prebaľujeme dojčatá a samozrejme vždy, keď sú viditeľne znečistené. Hygiena rúk je dôležitá predovšetkým pri príprave jedla. Správne umývanie a sušenie rúk je jednou z najdôležitejších povinností pracovníkov v gastronómii a potravinárstve.

Čítajte viac

Naučíme vás vyrezávať
04
05/16

Naučíme vás vyrezávať

V škôlkach bývajú často besiedky, napríklad v máji ku Dňu matiek alebo v júni na Deň detí, počas ktorých sa deti naučia pekné básničky a predvedú svojim rodičom, čo všetko dokážu. Tradíciou je aj ponúknutie pekného občerstvenia. Ako urobiť jednohubky či studené misy sme vás už naučili. Dnes vám ponúkame pár návodov ako vyrobiť zo zeleniny a ovocia chutné dekorácie na zjedenie. Ide o trošku náročnejšie občerstvenie, ale školské besiedky sú aj pre vás vynikajúcou príležitosťou ukázať, že viete oveľa viac ako len variť školské obedy. Okrem toho, tieto návody pokojne môžete využiť aj pri mnohých iných príležitostiach.

Čítajte viac

Olejové špecialitky
03
05/16

Olejové špecialitky

Rastlinné oleje pochádzajú zo semien, strukovín, orechov a niektoré dokonca aj z ovocia. Podľa toho, o aký rastlinný olej ide, sa rozhodujeme či je vhodný do teplej alebo studenej kuchyne. Ale rovnako si vyberáme aj podľa toho, aký má účinok na naše zdravie, pretože niektoré oleje sú doslova skvapalneným liekom vo fľaštičke. Kokosový olej je kráľom aj v kozmetike, palmový olej je zas najlacnejším. Lieskovcový olej patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje, sezamový má zasa rovnako dlhú históriu ako aj zoznam liečivých účinkov. Orechový olej je jeden z najvýživnejších, ľanový je pokladaný za zázrak prírody, tekvicový našiel svoje uplatnenie v studenej kuchyni. Arašidový olej má jedinečnú arómu a využíva sa predovšetkým v exotickej kuchyni a kukuričný olej je vhodný aj do teplej kuchyne. Je potrebné však vedieť o nich oveľa viac.

Čítajte viac

Ako si vybrať správny olej
03
05/16

Ako si vybrať správny olej

Sortiment rastlinných olejov na varenie je veľmi široký a neustále sa na trhu objavujú nové a nové produkty. Niekedy môže byť zákazník veľmi zmetený z toho, ako si z tak širokej ponuky vybrať správny olej. Navyše, každý olej sa používa na niečo iné. Rozhodovať sa teda môžeme podľa toho, na aký účel má byť olej použitý, ale tiež podľa toho, aké vlastnosti od neho očakávame, koľko zaň hodláme zaplatiť a či chceme, aby mal nejaký špeciálny účinok na naše zdravie. Tejto stránke olejov sa budeme venovať v ďalšom článku. Dnes sa pozrieme na to, ako sa čo najjednoduchšie zorientovať v rastlinných olejoch.

Čítajte viac

Slnečná slnečnica
03
05/16

Slnečná slnečnica

3. máj je Medzinárodným dňom Slnka. V tento deň si pripomíname, že len vďaka Slnku môže naša zem fungovať tak ako funguje. Bez neho by sme nemali dostatok energie ani my, ani zvyšok sveta. Práve z tohto dôvodu je Slnko oslavované. Symbolom Slnka je napríklad slnečnica. Veď aj pomenovaná je podľa neho. Je na Slnku doslova závislá, otáča sa za ním celý deň a je to také malé slniečko. A rovnako ako Slnko na nebi, aj slnečnica na poli je oveľa významnejšia ako sa na prvý pohľad zdá. Slnečnica je okrem toho symbolom leta, vyjadruje radosť a teplo. Symbolizuje lojalitu a zbožňovanie. Hodí sa na vyjadrenie a želanie dobrých prianí.

Čítajte viac

Jesť či nejesť? To je otázka.
02
05/16

Jesť či nejesť? To je otázka.

Poruchy príjmu potravy sa nanešťastie stále častejšie objavujú už v mladom veku a dokonca s nimi zápasia aj samotné deti. Anorexia a bulímia, ako najznámejšie poruchy príjmu potravy, sú v detskom veku síce vzácnosťou, ale existuje veľké množstvo iných čiastočných porúch príjmu potravy s rovnako vážnymi následkami. Spektrum týchto porúch je teda veľmi široké a okrem toho stále pribúdajú nové. Ich nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že môžu viesť k rozvinutiu kompletnej stravovacej poruchy. Priemerný vek výskytu anorexie a bulímie klesol na 16 rokov, avšak vzácnosťou nie sú ani prípady, keď sa anorexia objaví už pred trinástym rokom.

Čítajte viac

Diéty naše každodenné
02
05/16

Diéty naše každodenné

6. máj je Medzinárodným dňom bez diét, ktorý si pripomíname od roku 1992. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o škodlivosti diét a s týmto zámerom sa púšťame do písania nasledujúcich riadkov. Ľudia si na celom svete pripomínajú, aké sú diéty nebezpečné a že môžu spôsobiť aj poruchy príjmu potravy. Tejto téme sa budeme venovať aj v jednom z nasledujúcich článkov. Dnes si však pripomeňme posolstvo Medzinárodného dňa bez diét. Jeho vznik iniciovala feministka Mary Evans. Jej cieľom bolo apelovať na ľudí, predovšetkým ženy, aby si už konečne uvedomili nezmyselnosť diét, prestali sa chorobne zaoberať svojou hmotnosťou a bažiť po ideálnych mierach, ale aby namiesto toho začali žiť zdravo. Mali by sme skoncovať so všetkými diétami a žiť zdravo. Náš životný štýl totiž posúvame aj ďalšej generácii a následky môžu byť veľmi vážne.

Čítajte viac

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne
29
04/16

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne

Slovenské školské stravovanie je na vysokej úrovni, no stále existujú oblasti, v ktorých je žiadúce zlepšenie a okrem toho, je veľmi dôležité byť otvorený aj inšpiráciám zo zahraničia. Dnes, vo svete internetu to nie je vôbec ťažké, pretože všetky vzdialenosti sa skracujú. Rovnako ako sa môžeme inšpirovať zásadami školského stravovania v Česku, môžeme si zobrať príklad aj zo školských obedov v Japonsku. Pozrime sa teda na stravovanie našich českých bratov i vzdialených Japoncov.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti