Soľ očami odborníkov
Pridané 7.4.2016 14:00:00
O soli sme toho písali už mnoho. No stále si mnohí z nás neuvedomujú, že nadmerné používanie soli negatívne pôsobí na náš zdravotný stav. Veľmi je zaťažené srdce a celý kardiovaskulárny systém. Situácia je však taká vážna, že dokonca aj deťom školského veku lekári často diagnostikujú vysoký krvný tlak a iné nežiadúce diagnózy, pretože väčšina detí užíva v strave viac soli ako je odporúčané. Príjem soli u detí výrazne prekračuje odporúčané normy.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva monitorovali stravovacie zvyklosti detí v predškolskom veku a detí vo veku 7 až 10 rokov. Výsledky sú veľmi zarážajúce, preto pokladáme za dôležité ich posunúť ďalej, aby sa dostali ku všetkým ľuďom, ktorí s tým môžu niečo urobiť.
Príjem soli u predškolských detí
Porovnaním boli zistené vážne prekročenia denných odporúčaných limitov príjmu kuchynskej soli. V tejto vekovej kategórii je príjem soli prekročený až o 200 %. V tomto monitoringu bolo zisťované napríklad aj to, ako často si deti dosáľajú obed, či to robia častejšie chlapci alebo dievčatá a či je rozdiel medzi návykmi detí na vidieku a v meste. Takmer zakaždým si jedlo dosáľa asi 1,8 % detí predškolského veku. Ojedinele jedlo dosáľa približne 31 % detí predškolského veku. Dosáľajú častejšie chlapci ako dievčatá a deti žijúce na vidieku viac ako v meste.
Príjem soli u detí vo veku od 7 do 10 rokov
Podobne bola situácia skúmaná aj medzi deťmi vo veku od 7 do 10 rokov. Bolo zistené vysoké prekročenie. V priemere deti v tomto veku konzumujú 3,5 násobne viac soli ako by v skutočnosti mali. Jedlo si vždy dosáľa asi 2,8 % detí, ojedinele až približne 47 % detí. Častejšie dosáľajú chlapci ako dievčatá. V tejto vekovej skupine nebol zistený významný rozdiel medzi stravovacími návykmi detí z vidieka a detí z mesta.
Nadmerné množstvo soli v strave ako sme už niekoľkokrát prízvukovali vedie k zvyšovaniu krvného tlaku a k zadržiavaniu vody v tele. Tak isto môže prispievať k vzniku osteoporózy z dôvody vylučovania vápnika z kostí.
Problém nadmernej konzumácie soli nie je problémom len u nás. Pravdepodobne horšie sú na tom v oblastiach, kde je bežným typom stravovania jedlo rýchleho občerstvenia a polotovary. Vedci zistili výskumom americkej populácie a pomocou počítačovej simulácie, že ak by sme príjem soli znížili denne o 3 g, malo by to obrovský vplyv na mnohé civilizačné ochorenia. Ročne by bolo o 60 až 120 000 prípadov ochorení srdca menej. Celková úmrtnosť by sa v tomto prípade zmenšila o 44 až 92 000 osôb ročne. Ak by sme brali do úvahy tú nižšiu hranicu, aj tak by išlo o veľmi dobré výsledky a za tú námahu to samozrejme stojí.
So soľou teda musíme narábať naozaj opatrne. Najväčšou chybou je, že jedlo dosáľame ešte pred tým ako ho ochutnáme. Deti sa od nás tento zvyk dokážu veľmi rýchlo naučiť a často si tak dosolia aj tie jedlá, ktoré už v sebe obsahujú množstvo soli. Napríklad také pekárenské výrobky. Do tela tak dostaneme veľké množstvo soli a to škodí aj našim obličkám. Nedokážu potom odviesť z tela všetku prebytočnú vodu. Soľ dokáže úplne popliesť ľudský metabolizmus, ktorý potom nedokáže pracovať tak ako by mal. Telo sa nám zavodní, opuchnú nám nohy, na pokožke sa objavia rôzne ekzémy a zápcha. Veľa soli dokonca môže spustiť aj migrénu.
Keďže určite nechceme, aby naša najmladšia generácia mala takto zhoršený zdravotný stav, je potrebné aby sme začali aktívne bojovať proti presáľaniu a proti nadmernému používaniu soli. Deti si nosia zlé návyky priamo z domovov, preto sa treba zamerať skôr na osvetu do radov rodičov a apelovať tak na ich záujem ozdraviť stravovanie svojich detí a znížiť ich príjem soli v strave.
Nový komentár