Aké vzdelanie musí mať kuchárka?
Pridané 4.4.2016 13:15:00
Jednou z pálčivých tém, o ktorej sa v súčasnosti dosť často hovorí, je vzdelanie kuchárok. Mnohé z vás ako vedúcich školských jedální trápi problém, či na poste hlavnej kuchárky či kuchára môže pracovať osoba, ktorá nemá výučný list ani žiadne vzdelanie v potravinárstve. Stačí ak má táto osoba osvedčenie, kurz alebo za sebou nejakú prax? Pokúsime sa vám odpovedať.
V súčasnosti vedúca kuchárka ani ostatné kuchárky nemusia mať vzdelanie v potravinárstve, no musia mať osvedčenie, že sú zdravotne a odborne spôsobilé na výkon takejto práce a musia mať ukončené stredoškolské vzdelanie, no neplatí, že to musí byť v odbore.
Ak teda chcete zamestnať kuchárku, ktorá nemá výučný list ani žiadne ukončené vzdelanie v potravinárstve, no má napríklad osvedčenie o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu a dokonca aj odpracovanú prax a k tomu je odborne a zdravotne spôsobilá, pokojne ju môžete zamestnať.
Avšak, nie je kuchár ako kuchár. Žiadny kurz a osvedčenie o ňom síce nenahradí vyučenie v odbore, no aj tak je najdôležitejšia prax. V súčasnosti v školských jedálňach pracuje mnoho zamestnancov, ktorí sú nevyučení v odbore, avšak mnohí z nich si neskôr toto vzdelanie dorobia. Podľa zákona, ak má dotyčný odborné alebo maturitné vzdelanie v akomkoľvek odbore a potom si urobí toto akreditačné vzdelanie, považuje sa za vyučeného v odbore a môže pracovať aj ako hlavný kuchár. Nie vždy je výučný list v odbore kuchár zárukou chutnej stravy.
V minulých článkoch sme viac písali o tom, aké kvalifikačné predpoklady, odbornú a zdravotnú spôsobilosť má mať osoba pracujúca v zariadení školského stravovania. Podmienkou je teda ukončené stredoškolské vzdelanie a osvedčenie o zdravotnej a odbornej spôsobilosti. V zariadení školského stravovania totiž môžu byť zamestnané len osoby, ktoré sú zdravotne i odborne spôsobilé na výkon danej epidemiologicky závažnej činnosti.
Nový komentár