Novinky
Adventný veniec s príchuťou jedla? Aj tak sa dá.
O pár dni začína obdobie adventu a na stôl si mnohí z nás, hoci len pre ozdobu, položia adventný veniec so štyrmi sviečkami. Rozhodli sme sa zozbierať niekoľko inšpirácií, ako urobiť pekný veniec do školskej jedálne, najlepšie zo surovín priamo z kuchyne. Že to nejde? Presvedčíme Vás o opaku. Adventný veniec je možné urobiť z umelej čečiny, organzy, sviečok a vianočných ozdôb. Farbám sa medze nekladú. Od smotanových sviečok až po sýtooranžové, od bielej po fialovú. Ale nech popustíme uzdu fantázii akokoľvek, stále to bude tradičný adventný veniec z tradičného materiálu. Ale čo tak medzi čečinu a šišky prepašovať badián a škoricu? Takýto veniec domácnosť nielen ozdobí, ale aj nádherne prevonia. Použiť ale môžeme aj netradičnejšie prvky, ako napríklad fazuľu, jablká, citrusy, medovníky a pod. Dôkazom toho, že sa to naozaj dá, sú tieto riadky.
Vývoj školského stravovania
Už v minulom článku sme načrtli to, ako sa školské stravovanie vyvíjalo v našich slovenských podmienkach. Je to téma natoľko zaujímavá, že sme sa rozhodli bližšie sa tejto tematike ešte povenovať a napísať o nej ešte pár riadkov. Začiatky školského stravovania môžeme ohraničiť koncom druhej svetovej vojny. Pár rokov po jej ukončení, totiž začali vznikať prvé školské jedálne. Neboli to však jedálne ako ich poznáme dnes. Zo začiatku to boli totiž dobrovoľné zariadenia, ktoré vznikali z iniciatívy pracovníkov škôl alebo samotných rodičov. Na vzniku prvých jedální spolupracovali predovšetkým školy s obcami.
70. výročie školského stravovania na Slovensku
Pri príležitosti 70. výročia školského stravovania na Slovensku Materská škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene zorganizovala 27. októbra v priestoroch školskej jedálne ochutnávku nátierok a šalátov. Recepty na pripravované nátierky a šaláty nájdete v našom najbližšom vydaní Gastro novín. Teraz však spolu s nami nazrite do zákulisia tohto podujatia.
Keď jedlo útočí
Alergia na potraviny sa v súčasnosti vyskytuje stále častejšie. Potravinová alergia je abnormálna imunologická odpoveď organizmu na potravinové proteíny. Potravinové alergie sa prejavujú širokým spektrom príznakov: svrbením, opuchmi, tráviacimi ťažkosťami, sťaženým dýchaním, kašľom, ťažkosťami s prehĺtaním a pod. V nasledujúcom článku uvádzame základné informácie o 14 najhlavnejších alergénoch, ktorými sú: obilniny obsahujúce lepok, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sója, mlieko, orechy, zeler, horčica, sezam, oxid siričitý, vlčí bôb a mäkkýše.
Týždeň zdravej výživy
Október je mesiacom, kedy sa častejšie skloňuje slovné spojenie zdravá výživa. Čelíme v súčasnosti mnohým problémom, ktoré súvisia so zdravou životosprávou, pretože väčšina ľudí zdravú výživu podceňuje. Avšak, správna výživa je jedným z hlavných činiteľov, ktoré vplývajú na náš zdravotný stav. Špeciálne treba dbať na zdravú výživu, ak ide o deti, pretože v tomto prípade je v hre ich ďalší fyzický a psychický rozvoj. Deťom treba dávať pestrú a hlavne energeticky vyváženú stravu, pretože správna výživa neovplyvňuje len telesný rast a telesné zdravie, ale podporuje aj správny duševný vývoj dieťaťa. Dieťa, ktoré sa stravuje v školskej jedálni by malo dostávať zdravú a vyváženú stravu. Rodič by mal mať záruku, že o všetky potreby jeho dieťaťa, čo sa týka zdravej životosprávy je postarané. Malo by to tak byť, avšak problémom môžu byť návyky, ktoré si dieťa do školskej jedálne prináša už z domu. Základy výživy totiž kladú rodičia a školská jedáleň iba stavia na týchto základoch. Správne stravovacie návyky je však potrebné osvojiť si už v detskom veku, pretože ovplyvňujú zdravotný stav a kvalitu života aj neskôr.
Medzinárodné školské obedy
Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?
Po mesiaci zmien
Od septembra sa v mnohých školských jedálňach zaviedli zmeny, ktoré so sebou priniesli nové normy, 68 nových receptov a nové spôsoby prípravy jedál. Namiesto fritovania sa začalo piecť a koreniny a soľ nahradila chuť byliniek. Zvykať si treba aj na nové suroviny, ako sú tofu, králičie mäso alebo bulgur. Prečo boli tieto zmeny tak nevyhnutné? Ide predovšetkým o ozdravenie jedálnička. Nové recepty sú založené na gastronómii, ktorá využíva nové moderné suroviny, ktoré sú podstatne zdravšie, napríklad celozrnné cestoviny, ryby, ovocie a zeleninu. Je totiž dôležité, aby sa deti naučili jesť tieto zdravé potraviny už v detstve, lebo zlepšením jedálnička sa zároveň môže zlepšiť aj ich zdravotný stav. Kvôli nesprávnemu stravovaniu totiž už deti vo svojom mladom veku trpia vysokým krvným tlakom a cukrovkou.
Kuchyňa - kráľovstvo byliniek
Ministerstvo školstva sa pokúsilo o ozdravenie a spestrenie stravovania v školských jedálňach. Okrem zavedenia nových receptov odporúča dávať do jedla menej soli a dochucovadiel a používať viac byliniek. Deti sú totiž z domu naučené na výraznú chuť jedál. Obľubujú slané a korenisté jedlá a bylinky by mohli byť zdravou alternatívou. Aké bylinky sa ku ktorému jedlu vlastne hodia je však niekedy naozajstná veda.
To najlepšie zo školských jedální
Netrpezlivo čakáme na recepty, ktorými by sa vedúce školských jedální zapojili do našej súťaže a predovšetkým by nám tak pomohli splniť krédo tohto projektu: „Vylepšiť spolu stravovanie v školských jedálňach.“ Aby sme svojich najlepších zákazníkov a odberateľov, teda priamo vedúce, inšpirovali k vyčleneniu si pár minút a k výberu nejakého chutného receptu, prinášame najhlavnejšie informácie o súťaži, ktorá sa konala v susednej Českej republike s cieľom zostaviť a vo finále čo najlepšie uvariť a naservírovať kompletné trojchodové menu, pričom hlavnou ingredienciou bol králik a v dezerte musel byť použitý mliečny výrobok.
Tajomstvá tofu syra
Ministerstvo školstva v septembri zaviedlo 68 nových receptov, čím nielen rozšírilo súčasné normy školských jedální, ale predovšetkým sa pokúsilo presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie. V každom treťom recepte, ktorý ministerstvo vedúcim školských jedální a kuchárkam ponúklo, sa spomína potravina, ktorá má rovnako veľa odporcov ako priaznivcov. Je to tofu. Čo sa však skrýva pod týmto názvom a čím je táto potravina špecifická?