Adventný veniec s príchuťou jedla? Aj tak sa dá.
Pridané 20.11.2015 15:00:00
O pár dni začína obdobie adventu a na stôl si mnohí z nás, hoci len pre ozdobu, položia adventný veniec so štyrmi sviečkami. Rozhodli sme sa zozbierať niekoľko inšpirácií, ako urobiť pekný veniec do školskej jedálne, najlepšie zo surovín priamo z kuchyne. Že to nejde? Presvedčíme Vás o opaku. Adventný veniec je možné urobiť z umelej čečiny, organzy, sviečok a vianočných ozdôb. Farbám sa medze nekladú. Od smotanových sviečok až po sýtooranžové, od bielej po fialovú. Ale nech popustíme uzdu fantázii akokoľvek, stále to bude tradičný adventný veniec z tradičného materiálu. Ale čo tak medzi čečinu a šišky prepašovať badián a škoricu? Takýto veniec domácnosť nielen ozdobí, ale aj nádherne prevonia. Použiť ale môžeme aj netradičnejšie prvky, ako napríklad fazuľu, jablká, citrusy, medovníky a pod. Dôkazom toho, že sa to naozaj dá, sú tieto riadky.
Veniec z prírody
Na prechádzkach prírodou sa poobzeráme po šiškách, bukviciach a žaluďoch. V kuchyni zas nájdeme škoricu a badián. Z tohto bežného, no v spojitosti s adventným vencom netradičného materiálu, vieme vyrobiť peknú adventnú ozdobu. Veniec v tvare vtáčieho hniezda, ozdobený škoricou, badiánom, prípadne zelenými konárikmi určite upúta pohľad každého jedného žiaka, rodiča i zamestnanca školy.
Ak chceme vyrobiť veniec z prírodných materiálov, ale s troškou moderného dizajnu, môžeme vytvoriť veniec v tvare S alebo štvorca. Celá škorica môže poslúžiť ako malý okrasný plôtik.
Prípadne vytvoríme veniec v tvare obdĺžnika. Sviečky poukladáme vedľa seba, ozdobíme rôznym prírodným materiálom alebo umelými či živými malými jabĺčkami. Fantázii sa medze nekladú.
Zaujímavo môže pôsobiť aj venček v škatuľke. Či už použijeme tácku na koreniny, drevenú alebo papierovú škatuľu, ktorú pekne namaľujeme, pričom sýtou zelenou farou určite nič nepokazíme, vytvoríme originálnu adventnú dekoráciu. Potom je už len na nás čím vyplníme jednotlivé priehradky. Či použijeme prírodné materiály ako čečinu, mach, šišky a konáriky alebo veci priamo z kuchyne. Prečo nepoužiť farebné cestoviny, fazuľu, šošovicu, ryžu, bobkový list, orechy a pod.?
Samozrejme, nič nepokazíme jednoduchým vencom zo zelenej čečiny s pár ozdobami a škoricou. V jednoduchosti je predsa krása.
Orechové pokušenie
Veľmi vďačným materiálom na výrobu adventného venca sú orechy. Najvhodnejšie sú klasické vlašské orechy, ktoré na prestávkach jesennou prírodou môžu nazbierať samotní žiaci a zaangažovať sa tak do toho, aby ich jedáleň vyzerala pekne. Tým menej zručným v dekoráciách postačí stará miska, košík alebo nejaká drevená či prútená nádoba, ktorú naplníme orechmi a jednoducho medzi ne povkladáme 4 sviečky. Tu už nie sú žiadne pravidlá. Môžeme použiť štyri rovnaké sviečky alebo každú inú. Môžeme ich napríklad ozdobiť kúskom povrázku a zelenou vetvičkou. Aké jednoduché.
Ak chceme vytvoriť niečo zložitejšie, vystrihneme si kruh z tvrdého papiera a postupne naň popriliepame orechy. Ozdobiť ich môžeme sušenými kvetmi, šípkami a pod. Nesmieme samozrejme zabudnúť na sviečky.
Orechový veniec vyzerá výborne s farebnými sviečkami, ozdobený napríklad zelenými vetvičkami a malými perličkami. Môžeme staviť na symetriu a pravidelnosť alebo trošku popustíme uzdu svojej fantázii a vytvoríme niečo netradičnejšie. Môžeme použiť napríklad aj gaštany, ktoré s orechmi vytvoria peknú a zaujímavú kombináciu.
V hlavne úlohe medovník
V súčasnosti je veľmi obľúbený medovníkový adventný veniec. Fantázii sa tu medze vôbec nekladú, pretože samotné medovníky je možné ozdobiť mnohými spôsobmi. Medovníkový adventný veniec je možné ozdobiť bielou cukrovou polevou a staviť na jednoduchý vzor i dizajn.
Je možné však takýto adventný veniec ozdobiť rôznymi farbami, použiť farebné čajové sviečky, ozdobiť ho mašličkami, perličkami alebo inými zaujímavými ozdôbkami.
Urobiť medovníkový adventný veniec je celkom jednoduché. Potrebujeme 800 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 1 palmarín, 4 vajcia, 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa, 4 kávové lyžičky škorice, 4 polievkové lyžice medu a 1 perníkové korenie.
Všetky suroviny spracujeme do hladkého cesta, vyvaľkáme a vykrajujeme diely na veniec. Napríklad si vykrojíme jeden veľký kruh podľa šablóny z tvrdého papiera alebo podľa formy. Vykrojíme si hviezdičky s otvorom na kahanček a menšie tvary na zdobenie. Medovníky si na papieri upečieme do zlata. Po dopečení potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť. A potom už len zdobíme a zdobíme a nakoniec pospájame všetky diely bielkovou polevou.
Vôňa citrusov
K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa citrusov. Mandarínky a pomaranče na našich stoloch nesmú chýbať. Tiež sú vďačným materiálom na výzdobu adventného venca. Z prútia urobený veniec a 4 jednoduché biele sviečky doplnené usušenými plátkami citrusov sú proste dokonalá kombinácia. Použiť však môžeme aj iné sušené ovocie, napríklad jabĺčko.
Ak chceme byť kreatívnejší, ale nemáme toľko času a fantázie, aby sme vytvorili originálny veniec, jednoducho si kúpime 4 jabĺčka a vydlabeme do nich dieru na čajovú sviečku. Svietnik síce nevydrží 4 týždne, ale radosť nám určite urobí.
Jablká môžeme ozdobiť aj stužkami, dať ich na peknú tácničku a obmotať organzou. Fantázii sa medze naozaj nekladú.
Zelený advent
K adventnému vencu neodmysliteľne patrí zelená farba. Okrem toho, adventný veniec je možné urobiť aj z úplne iného materiálu ako sme zvyknutí. Tieto materiály bežne používame v kuchyni takmer do každého jedla, ale v adventnom venci sú naozaj nádherné. Zaujímavo pôsobí úplne obyčajný bobkový list alebo podobná zelená rastlinka. Stačí obmotať 4 biele sviečky peknou červenou stuhou a poobkladať zelenými lístkami a krásny adventný veniec je na svete.
Ak chceme niečo prírodnejšie, skombinujeme vavrín s prútím. Ozdobíme ešte bielymi hviezdičkami, korálkami a pod.
Vianočné fazuľky
Pri tejto surovine použitej na výrobu adventného venca nám pravdepodobne ani na um nepríde estetická využiteľnosť tejto potraviny. Ale taká biela fazuľka nalepená na polystyrénový okrúhly veniec pôsobí naozaj ako nádherná mozaika. Takýto veniec je ako stvorený, aby nakoniec zdobil stôl v školskej jedálni.
Jedlý veniec
Azda najmenej tradičným adventným vencom je taký veniec, ktorý nakoniec môžeme aj zjesť. Čo tak si vytvoriť veniec z vianočky alebo z obľúbeného babkinho koláča?
Na veniec ako stvorený do jedálne potrebujeme 300 g hladkej múky, 250 g palmarínu, ½ prášku do pečiva, 10 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 vajcia, škoricu a na potretie dva žĺtky. Vypracujeme si cesto a rozdelíme ho na štyri časti. Z troch vytvoríme šúľky a zapletieme ich do venca. Potrieme žĺtkom. Zvyšné cesto rozvaľkáme a povykrajujeme z neho napríklad hviezdičky na ozdobenie. Tak isto krúžky pod sviečky. Upečieme do zlatista. Z jablka si povykrajujeme hviezdičky, srdiečka alebo iné tvary na ozdobenie. Mandarínky nakrájame na kolieska a zo stužky urobíme malé mašličky. Potom upečený veniec ozdobíme. Ovocie pripevníme voňavými klinčekmi, ozdoby natrieme lekvárom a tak ich pospájame. Zdobíme podľa vlastnej fantázie, napríklad škoricou, badiánom a pod. K dokonalosti vencu chýba už len prvá zapálená sviečka.
Podobný veniec sa dá urobiť aj s chuťou vianočky. Môžeme použiť rôzne sviečky i ozdoby. Určite však nesmieme zabudnúť na klinčeky. Ich vôňa k Vianociam neodmysliteľne patrí.
Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ vianočného venca, nezabudnite nám poslať jeho fotografiu a podeľte sa tak s nápadom aj s ostatnými vedúcimi školských jedální.
Nový komentár