Novinky
Najzdravšie ovocie na svete
Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.
Adventný veniec s príchuťou jedla? Aj tak sa dá.
O pár dni začína obdobie adventu a na stôl si mnohí z nás, hoci len pre ozdobu, položia adventný veniec so štyrmi sviečkami. Rozhodli sme sa zozbierať niekoľko inšpirácií, ako urobiť pekný veniec do školskej jedálne, najlepšie zo surovín priamo z kuchyne. Že to nejde? Presvedčíme Vás o opaku. Adventný veniec je možné urobiť z umelej čečiny, organzy, sviečok a vianočných ozdôb. Farbám sa medze nekladú. Od smotanových sviečok až po sýtooranžové, od bielej po fialovú. Ale nech popustíme uzdu fantázii akokoľvek, stále to bude tradičný adventný veniec z tradičného materiálu. Ale čo tak medzi čečinu a šišky prepašovať badián a škoricu? Takýto veniec domácnosť nielen ozdobí, ale aj nádherne prevonia. Použiť ale môžeme aj netradičnejšie prvky, ako napríklad fazuľu, jablká, citrusy, medovníky a pod. Dôkazom toho, že sa to naozaj dá, sú tieto riadky.