Medzinárodné školské obedy
Pridané 19.10.2015 13:00:00
Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?
Rozhodli sme sa pre Vás zmapovať základné zvyky v daných medzinárodných kuchyniach a porovnať ich s tým, čo podľa masovo zdieľaných článkov dostávajú deti v týchto krajinách na obed. Vždy však musíme mať na pamäti kontextový zmysel jedálneho lístka. Ak je na fotografii sviečková s knedľou, je to len jeden z možných obedov, neznamená to, že deti v Českej republike do seba každý deň natlačia päť knedlí.
Kórea
Pravidelnou súčasťou obedov v Kórei je ryža. Tú varia Kórejčania bez oleja, soli a pochutín, aby vyvážila ostrú a výraznú chuť iných pokrmov. Kórejčania v skutočnosti nemajú žiadne poradie jedál, jedia jedno cez druhé. Základom kórejskej kuchyne je však zelenina. Kórejčania ale obľubujú aj ryby, mušle, chobotnice a charakteristickým pokrmom sú pre nich ryžové rezance. V školách najčastejšie deti dostávajú na obed nejakú polievku a ryžu. Tá sa podáva ako príloha k rybe alebo k zeleninovému pokrmu.
Japonsko
Japonská kuchyňa je odborníkmi vyzdvihovaná ako zdravá, vyvážená a nenasýtená tukmi. Základom japonskej kuchyne je ryža, ryby a zelenina. Japonci aspoň raz denne jedia výživnú, no nízkokalorickú polievku „miso“, ktorá výborne zaženie hlad. Obľúbenou pochúťkou je aj sushi. Japonská kuchyňa vo veľkej miere využíva ocot a kyslé prísady. Obľúbenou potravinou sú rybacie vločky „bonito“, ktoré sa pridávajú do polievok na spôsob našej závarky. V japonských školách z veľkej časti obedy pozostávajú z rýb a ryže. V niektorých jedálňach však už majú študenti na výber aj západné pochúťky, čo je škoda, pretože japonská kuchyňa patrí medzi najzdravšie na svete.
Francúzsko
Ľudia vo Francúzsku jedia široké spektrum mäsa, zeleniny, chleba a syru. Vo francúzskej kuchyni sú obecne zastúpené ryby a dary mora. Z mäsa prevláda hovädzie, teľacie, baranina, hydina, zverina a hlavne králičie mäso. Francúzi si tiež radi pochutnávajú na prepeliciach. Absolútnou nevyhnutnosťou vo francúzskej kuchyni je zelenina. Podáva sa surová, dusená, zapekaná, varená, aj smažená. Obľúbené sú artičoky, špargle, špenát, fazuľové struky a tekvica. Ako príloha sa podávajú zemiaky na mnoho spôsobov. Na stole nesmie nikdy chýbať syr, ktorý je rovnako dezertom i surovinou v hlavnom jedle. Hneď vedľa syra musí byť na stole biely francúzsky chlieb. Francúzi si potrpia na rôzne vaječné pokrmy a omelety. Obľúbené sú aj sýte a výdatné polievky. Jedlo pre školákov sa vo Francúzsku berie vážne a tak deti dostávajú také jedlá, aké by si vybral aj dospelý v reštaurácii.
Veľká Británia
Briti začali kopírovať americký fastfoodový štýl stravovania. Najznámejšie jedlo v Anglicku je pravdepodobne ryba a hranolky, pomleté jahňacie mäso alebo hovädzie mäso zapečené so zemiakovou kašou. V poslednej dobe sa vo Veľkej Británii v spojitosti so školským stravovaním vedie veľká osveta pod taktovkou svetoznámeho šéfkuchára Jamieho Oliviera. Školské jedálne tak obmedzujú smažené jedlá, sladké nápoje, sušienky a cukrovinky z automatov. Na prvé miesto sa tak dostávajú pokrmy zo zeleniny, zemiakov, ryže, chudého mäsa a rýb.
Španielsko
Zlaté piliere španielskej kuchyne sú olivový olej a ryby. Tradičná kuchyňa ich preferuje vysmažené, síce na olivovom oleji, ale predsa smažené. Hlavné ingrediencie sú zelenina, morské plody a hovädzie a jahňacie mäso. Mäso jedia bez príloh a zajedajú ho typickými bielymi bagetami. Pre Španielov je typická šunka „jamon cerrano“, niečo podobné ako je v Taliansku prosciutto. Pre Španielov nie sú úplne typické polievky. Deti v školských jedálňach sa však zdravej polievke nevyhnú. Súčasťou ich jedálnička je samozrejme zelenina a ovocie.
Kuba
Typické menu pre Kubáncov je ovocný šalát, čerstvý šalát z bielej kapusty a ako hlavný chod sa najčastejšie podáva kuracie a bravčové mäso. Tradičnou prílohou je biela ryža s malou fazuľkou a aj polievky bývajú často strukovinové. Ako dezert sa tradične podáva fritovaný banán alebo iné, napríklad kandizované ovocie. Na pitie sa väčšinou podávajú ovocné džúsy a limonády. Typickým školským jedlom tak môže byť hrachová polievka, ryža s kuracími kroketkami, smažený banán a pomarančový džús.
Pakistan
Jedlá v Pakistane majú významné regionálne odlišnosti. V horách si pochutnávajú na šošovici, špenáte a zemiakoch. Na území úrodného Pandžábu sa obľube tešia ostré jedlá, husté omáčky a pečené mäso. Najobľúbenejšie je jahňacie a kuracie mäso. Tradičným jedlom je chlieb, ktorý sa tu pripravuje na mnoho spôsobov. Najbežnejším jedlom v celej zemi sú však placky. Z ryže sa pripravuje korenisté rizoto s kúskami mäsa. Na sladko sa pripravuje s hrozienkami a orechmi. Bežne sa pripravuje aj smažená zelenina v cestíčku alebo sa trojuholníky lístkového cesta plnia mäsom a zeleninou. Medzi sladkosťami je na prvom mieste ryžový puding s pistáciami. Školou povinní si v Pakistane väčšinou nosia na obed jedlo z domu. Občas sú tieto balíčky aj kontrolované, aby sa zabezpečila zdravá strava.
Singapur
Medzi typické prísady týchto jedál patrí sójová omáčka, ryžový ocot a dezertné víno na varenie. Z korenín je to zázvor, chilli, korenie, cesnak, škorica a aníz. Taktiež sú obľúbené rôzne bylinky. Neodmysliteľnou súčasťou sú polievky, napríklad kuracia. Významnú úlohu hrá v jedálničku ryža a zelenina doplnená syrom tofu, prípadne tenkými plátkami kuracieho alebo bravčového mäsa. Rozšírené sú aj ryžové rezance. Nezastupiteľné miesto majú pokrmy z rýb. Pripravujú sa vo woku na rôzne spôsoby a podávajú sa s ďalšími surovinami a omáčkami. Mäso sa nekonzumuje tak často, ale pripravuje sa rozličnými spôsobmi. Najčastejšie sa konzumuje kurča, a to marinované, grilované alebo narýchlo opečené. Používajú sa aj morské riasy. Deti v školách majú na výber medzi klasickými pouličnými jedlami. K dispozícii je napríklad tradičná rezancová polievka, ryža s kari omáčkou alebo aj západné jedlá.
USA
Americká kuchyňa je veľmi rôznorodá a nedá sa striktne definovať. Často ide aj o rýchle občerstvenie ako sú hamburgery, zemiakové hranolčeky, pečené kuracie mäso, hotdogy, zemiakový šalát, mäsový bochník, šišky alebo jablkový koláč. Pri rôznych príležitostiach sa však konzumujú aj tradičné jedlá ako plnená morka, sladké zemiaky a brusnicová omáčka. Varená domáca strava je však zriedkavá. Aj medzi školskými jedálňami sa nájdu veľké odlišnosti. Niekde sa podáva porcia zdravej výživy a inde je kečup na rovnakej úrovni ako zelenina.
Švédsko
Švédska kuchyňa je veľmi jednoduchá a dodržiavajú sa osvedčené recepty. Každý štvrtok sa je tradičná hrachová polievka a palacinky. Konzumujú sa síce lacné, ale výživovo hodnotné ryby – slede. Podávajú sa so zemiakmi, krajcom chleba, šalátom a pohárom mlieka. Cez víkendy sa jedia ryby z nórskeho zálivu, roštenka a kvalitné mäso. Švédi takmer denne konzumujú aj mletú škoricu ako liek a pridávajú si ju napríklad do ovsenej kaše alebo do sladkého pečiva. Na obed v školskej jedálni sa deti môžu tešiť na fazuľu, kapustu a varené zemiaky. Dostanú aj sušienku a brusnicový džús.
Taliansko
Talianska kuchyňa je jedna z najznámejších na svete. Taliani jedia mnoho polievok a cestovín na tisíce spôsobov. Okrem cestovín obľubujú hrianky potreté cesnakom, olivovým olejom a s paradajkami. Medzi tradičné jedlá patria vyprážané ryžové guličky plnené mozzarellou, cukina v cestíčku a vyprážané artičoky. Obľube sa teší mäso a ryby. Často sa pripravujú vyprážané rezy z tresky alebo teľacie s parmskou šunkou a šalviou. Tradičným talianskym jedlom je samozrejme pizza. V školských jedálňach sú propagované biopotraviny. Najčastejšie sa na obed podáva rizoto, cestoviny a zeleninový šalát. Mäso je na jedálničku len pár ráz do týždňa.
Čína
Čínska kuchyňa je rozšírená po celom svete a je značne odlišná v rôznych regiónoch. Najznámejšou je azda sečuánska kuchyňa. Sú to ťažšie intenzívne korenené pokrmy. Podáva sa veľa ryže, bambusu, sóje, citrusov, čili, cesnaku a zázvoru. Všetko sa pripravuje pražením, dusením alebo nakladaním. Kantonská kuchyňa je naopak ľahká, osviežujúca, s množstvom čerstvých rýb, ovocia a zeleniny. Pripravuje sa na pare, varením alebo pečením. V chladnejších častiach sa podáva častejšie jahňacie a hovädzie mäso, pšenica, proso a cestoviny. Na obed sa najčastejšie podáva ryža s nejakou zeleninou, mäsom a omáčkou.
Ukrajina
Táto kuchyňa je založená na miestnych plodinách a na tom, čo si ľudia sami vypestujú na záhradke. Ukrajinci často sterilizujú ovocie a zeleninu. Obľubujú huby, zverinu a ryby. Ukrajinská kuchyňa je výrazná, s množstvom mäsa, cestovín, strukovín a zeleniny. Obľúbenou polievkou na Ukrajine je boršč. Tradičnou delikatesou je rybacia polievka. Je tu široká škála múčnych jedál. Množstvo múky sa spotrebuje na výrobu buchtičiek, knedlí, pirôžkov, rôznych slížov a pečiva. Múčnikom číslo jedna je však medovník. V školskej jedální sa podávajú na obed klasické polievky z kapusty a červenej repy, vaječná omeleta, ovocný šalát a ovocná šťava.
Keňa
Kuchyňa v Keni je úplne odlišná od tej našej. Typickým pokrmom je kukuričná kaša, ktorú jedia s ovocím, klíčkami, občas i s mäsom, na najčastejšie s fazuľou, kukuricou a zeleninovou omáčkou. Medzi typické jedlá patrí chlebová placka, roztlačené banány a rôzne kaše. Najčastejšie sa však podáva zmes fazule a kukurice alebo zmes zemiakov, fazule, kukurice a rôznej inej dostupnej zeleniny. Na obed sa miesto mäsa v školskej jedálni podáva fazuľa a šošovica, ktorá je zdrojom proteínov. Občas dostanú i iné dostupné druhy zeleniny a zemiaky. Obedy sú tu však veľmi striedme a jednoduché.
Česká republika
Česká kuchyňa je spriaznená s nemeckou a rakúskou. Dôležitou časťou obeda sú polievky. Najčastejšie vývary so zeleninou a rôznou závarkou. Strukovinové polievky s mäsom alebo údeným. Jedia sa samostatne i s pečivom. Medzi hlavnými dominujú jedlá z mäsa. Obľúbené sú i pokrmy z rýb, králika a zveriny. Nezastupiteľné miesto majú omáčky, tepelne upravená kapusta a špenát. Špecialitou českej kuchyne sú knedle. Tradičné sú i pokrmy z lesných a pestovaných húb, sladké ovocné jedlá a múčniky.
Nový komentár