Týždeň zdravej výživy
Pridané 22.10.2015 12:30:00
Október je mesiacom, kedy sa častejšie skloňuje slovné spojenie zdravá výživa. Čelíme v súčasnosti mnohým problémom, ktoré súvisia so zdravou životosprávou, pretože väčšina ľudí zdravú výživu podceňuje. Avšak, správna výživa je jedným z hlavných činiteľov, ktoré vplývajú na náš zdravotný stav. Špeciálne treba dbať na zdravú výživu, ak ide o deti, pretože v tomto prípade je v hre ich ďalší fyzický a psychický rozvoj. Deťom treba dávať pestrú a hlavne energeticky vyváženú stravu, pretože správna výživa neovplyvňuje len telesný rast a telesné zdravie, ale podporuje aj správny duševný vývoj dieťaťa. Dieťa, ktoré sa stravuje v školskej jedálni by malo dostávať zdravú a vyváženú stravu. Rodič by mal mať záruku, že o všetky potreby jeho dieťaťa, čo sa týka zdravej životosprávy je postarané. Malo by to tak byť, avšak problémom môžu byť návyky, ktoré si dieťa do školskej jedálne prináša už z domu. Základy výživy totiž kladú rodičia a školská jedáleň iba stavia na týchto základoch. Správne stravovacie návyky je však potrebné osvojiť si už v detskom veku, pretože ovplyvňujú zdravotný stav a kvalitu života aj neskôr.
Tohto roku Deň zdravej výživy prebehol na Základnej škole s materskou školou Mateja Bela Funtíka v Očovej ako Týždeň zdravej výživy. Deti si ho pripomínali aj počas tematického vyučovania a každý deň v týždni bol venovaný určitému poschodiu výživovej pyramídy alebo konkrétnej potravinovej skupine.
Výživová pyramída svojimi stavebnými kameňmi reprezentuje jednotlivé skupiny potravín. Potraviny, ktoré sú v najnižších poschodiach pyramídy by sa mali konzumovať najčastejšie a v najväčšom množstve. Čím sú potraviny umiestnené vyššie, tým by sa mali do jedálneho lístka zaraďovať menej. Na vrchole pyramídy sú potom tie potraviny, ktoré možno v strave úplne vynechať a na jedálnom lístku sa preto objavujú len vo výnimočných prípadoch.
Pondelok sa niesol v znamení obilnín. Tie by mali mať v jedálnom lístku najväčšie zastúpenie. Patria sem celozrnné pekárenské výrobky, cereálie, nelúpaná hnedá ryža, zemiaky a celozrnné cestoviny. Na obed sa podávala šošovicová polievka so zemiakmi, cestovinový šalát so syrom tofu a rakytníkový nápoj s príchuťou šípky.
Utorok bol venovaný ovociu a zelenine. Je to druhé poschodie výživovej pyramídy. Zelenina by sa mala v jedálnom lístku objaviť vo väčšom diele ako ovocie, pretože má vyšší obsah vlákniny a menší obsah cukru. Na obed kuchárky pripravili polievku zo zeleného mrazené hrášku, kuracie prsia na ihle s dusenou ryžou a syrovou omáčkou a miešaný zeleninový šalát s pridaným ananásom. Na zapitie bola stolová voda. Počas veľkých prestávok sa okrem toho konala v každej triede aj ochutnávka ovocia.
Streda reprezentovala mliečne výrobky, ktoré sú dôležité pre správnu stavbu tela a pre posilnenie kostí. Medzi mliečne výrobky patrí mlieko, tvrdé syry, tvaroh a nízkotučné mliečne výrobky. Na obed sa podávala krémová šampiňónová polievka, karbonátok so syrom a zemiakovou kašou, šalát z hlávkovej kapusty s jablkami a celozrnný chlieb. Mliečny program bol posilnený aj ochutnávkou ochuteného mlieka.
Štvrtok bol tak isto venovaný bielkovinám, ale presnejšie išlo o mäso, ryby a vajcia. Mäso zohráva vo výžive dôležitú úlohu. Ani tu však nie je potrebné jeho konzumáciu preháňať. Je lepšie uprednostniť biele, chudé mäso, ryby a zverinu. Vajcia sú tiež veľmi výživné. Bielok je v podstate čistá a plnohodnotná bielkovina a žĺtok je bohatý na tuky. Vajcia aj rôzne vitamíny a minerálne látky, z ktorých je veľmi dobre využiteľné železo. Deti dostali k obedu rascovú polievku s vajcom, rybu s bylinkovo-orechovou kôrkou s hráškovým pyré a zemiakovou kašou a na zapitie citronádu.
Piatok sa niesol v znamení sladkého obeda, cukru a medu. Med je prírodným zdrojom rýchlo dostupnej energie, skvelým posilňovačom imunity a prírodným liekom na mnohé zdravotné problémy. Na obed kuchárky uvarili drotársku polievku, buchty na pare plnené lekvárom s kakaovou polevou. K polievke sa podával chlieb a na zapitie čierny čaj s medom.
V tomto týždni kuchárky skúšali variť aj nové receptúry. Hodnotia ich ako finančne náročnejšie. Niektorí stravníci nové jedlá ochutnali s nadšením, iní obed kritizovali. Jedlá do jedálneho lístka boli vybrané vhodne a deťom najviac chutilo kuracie mäso na ihle s ryžou a syrovou omáčkou, šalát z celozrnných cestovín s tofu syrom, hráškové pyré a úspech zožali aj polievky.
Hlavná kuchárka Magda Selecká a vedúca školskej jedálne Danica Cencerová zhodnotili Týždeň zdravej výživy ako pestrejší než ostatné. Pripravovali mnoho nových jedál a mohli ich porovnať so starými normami.
Deti sa však najviac tešili ochutnávkam ovocia a zeleniny, ktoré sa konali počas veľkej prestávky. Ochutnávky mávajú častejšie, využívajú sezónne plodiny a deti si túto aktivitu náramne obľúbili.
V tomto týždni sa veľa diskutovalo o tom, ktoré potraviny patria do jedálneho lístka a ktorým sa treba pre istotu vyhnúť. Kuchárky a vedúca školskej jedálne sa zhodli v tom, že treba jesť všetko, ale s mierou. Stará ľudová múdrosť totiž vraví, že raňajky má človek zjesť sám, obed si rozdeliť s priateľom a večeru dať nepriateľovi. V skutočnosti naozaj platí, že jesť je síce nevyhnutnosť, ale správne jesť je umenie.
Nový komentár