To najlepšie zo školských jedální

Pridané 1.10.2015 10:00:00

Netrpezlivo čakáme na recepty, ktorými by sa vedúce školských jedální zapojili do našej súťaže a predovšetkým by nám tak pomohli splniť krédo tohto projektu: „Vylepšiť spolu stravovanie v školských jedálňach.“ Aby sme svojich najlepších zákazníkov a odberateľov, teda priamo vedúce, inšpirovali k vyčleneniu si pár minút a k výberu nejakého chutného receptu, prinášame najhlavnejšie informácie o súťaži, ktorá sa konala v susednej Českej republike s cieľom zostaviť a vo finále čo najlepšie uvariť a naservírovať kompletné trojchodové menu, pričom hlavnou ingredienciou bol králik a v dezerte musel byť použitý mliečny výrobok.

To najlepšie zo školských jedální

Táto celoštátna súťaž prebieha v Českej republike už niekoľko rokov. Stretávajú sa v nej tímy z rôznych školských jedální, aby sa vzájomne podelili o svoje skúsenosti. Do finále sa dostane 10 tímov, ktoré majú k dispozícii plne vybavenú kuchyňu a špičkové vybavenie, o ktorom v prostredí svojej vlastnej školskej jedálne často môžu len snívať. Táto súťaž teda otvára mnohým vedúcim nové obzory a môžu sa inšpirovať pri zavádzaní nových pravidiel do svojej kuchyne. Samozrejme, špičkové prístroje sú len čerešničkou na torte. V prvom rade ide o ducha tejto súťaže a o to, že prácu vedúcich a kuchárok je potrebné oceniť a tiež o nej informovať verejnosť, pretože väčšina z rodičov stravníkov ani len netuší, čo sa deje za zatvoreným dverami kuchyne a akým procesom jedlo musí prejsť, kým sa dostane na tanier hladného školáka. O spôsobe prípravy, technologických postupoch, normách a hygienických opatreniach väčšina rodičov nemá ani tušenie. A tu potom dochádza k rôznym stretom a nedorozumeniam, pretože laik sa nerozumie do práce vedúcej alebo kuchárky, no kritizovať vie.

Preto pokladáme za dôležité aj takouto formou, formou súťaže a následného kolokvia, i mediálneho výstupu v tlači alebo aspoň v našich Gastro novinách, informovať o práci školských kuchárok a o fungovaní školských jedální. Potrebné informácie o priebehu súťaže nájdete aj na stránke www.jedalne.sk

Základnou ingredienciou pre prípravu hlavného jedla bol králik. V receptoch prevažovali pokrmy z králičieho chrbta a rôzne varianty králičieho stehna. Nezvyčajným receptom bola králičia roláda. Ku králičiemu mäsu bola zeleninová obloha alebo zeleninový šalát, niektoré vedúce stavili na farebný šalát z červenej repy.

Králičie mäso

Polievka bola najčastejšie zeleninová, napríklad paradajková, ktorá aj dobre vizuálne pôsobila na tanieri. Ako dezert boli najčastejšie podávané tvarohové a pudingové pokrmy s malinami, brusnicami alebo iným ovocím.

Varenie a naservírovanie jedál nerobilo problémy takmer žiadnej kuchárke. S verejným obhájením pred porotou však už niektoré mohli mať problém. Nie je jednoduché určiť, na čo sa v obhajobe svojho jedla zamerať, keď je odborná komisia tvorená úradníkmi z ministerstva, odborníkmi na výživu, svetoznámymi kuchármi a pod. To je dokonalý recept na trému.

Súčasťou prezentácie jedla bola aj diskusia. A aké boli najčastejšie diskutované témy? Príliš veľa soli v pokrmoch a málo byliniek. Estetické servírovanie pokrmov, dietnejšie jedlá, menej tuku. Mnohé kuchárky prišli s vlastnými nápadmi. Čo tak nepoužívať na zahusťovanie polievok múku? Paradajková polievka zahustená rozmixovanou šošovicou je výborným obohatením jedálnička. Mnohé nápady sa však netýkali priamo varenia. Pozitívne by mohol pôsobiť zákaz nosenia telefónov a tabletov do jedálne, pretože pokojné prijímanie pokrmov je veľmi dôležité. Tak isto je dôležité nápadité pomenovanie jedla. Stravník by však mal vedieť, čo má na tanieri a názvy by nemali zavádzať. Možnosťou je aj uvedenie hlavnej suroviny, z čoho sa dá odhadnúť, čo treba pri servírovaní očakávať.

stupne víťazov

 

A ktoré menu vyhralo?

3. miesto:

Polievka: Smotanová polievka z lístkového špenátu.

Hlavné jedlo: Králičie stehno v zázvorovom jogurte s ryžovými rezancami a ozdobené pomarančom.

Dezert: Dezert z pohánky s pudingom so smotanovou polevou a ochutený škoricou.

2. miesto:

Polievka: Jarná zeleninová polievka.

Hlavné jedlo: Pečený králik v marináde s paprikou a pučenými zemiakmi.

Dezert: Tvarohový dezert s pudingom a ovocím.

1. miesto:

Polievka: Dyňovo-mrkvový krém so šošovicou.

Hlavné jedlo: Burger z králika, hubová ryža s pohánkou, šalát z červenej repy.

Dezert: Ovocie v jogurte.

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti