Novinky
Je vegetariánstvo zdravé?
Mnohí z nás sa pýtajú, či je vegetariánstvo zdraviu prospešné. Pokiaľ nepotrebujeme znížiť príjem mäsa, napríklad pre tráviace ťažkosti alebo pre nejakú už rozvinutú chorobu, vegetariánstvo nemusí byť práve to najlepšie pre naše zdravie, pretože nášmu telu môžu chýbať látky, ktoré sú inak obsiahnuté výlučne v živočíšnej strave. Sú to napríklad bielkoviny. Tie sa síce nachádzajú aj v zelenine, no nedokážeme ich tak stráviť. A ak nášmu telu dlhodobo chýbajú nejaké látky, môže sa to prejaviť vážnymi zdravotnými problémami. Tieto ťažkosti sa však neobjavia hneď a často sa ako dôsledok nevyváženého stravovania objavujú až po pár rokoch. Čo z toho vyplýva? Ak jedálny lístok vegetariána nebude dôkladne zostavený a jeho strava dôkladne vyvážená, vegetariánstvo nebude pre človeka prospešné.
Vegetariánstvo
Počas najbližších týždňov sa budeme častejšie venovať na našich stránkach bezmäsitým jedlám a teda aj vegetariánstvu. V prvom rade si ale musíme povedať, že vegetariánstvo nie je len štýl stravovania, ale celkový životný štýl a čo je dôležité, nejde len o to vynechať mäso, ale ho aj správne nahradiť niečím iným. Ešte niekoľkokrát budeme prízvukovať, že takýto typ stravovania je pre nás naozaj prospešný. Avšak, ak jednoducho prestaneme jesť mäso a žiadna iná zmena sa v našej strave neudeje, nejde o vyváženú vegetariánsku stravu a v skutočnosti si koledujeme o vážny problém.
Výrobky z ovčieho mlieka
Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.
Jogurt - živé jedlo
Jogurty patria medzi potraviny, ktoré by sa mali na našom jedálnom lístku objavovať pravidelne. Sú dobré pre naše trávenie a tak isto pre štíhlu líniu. Sú plné bielkovín, vápnika, draslíka, fosforu a prospešných baktérií mliečneho kvasenia. Práve tieto baktérie sú dôležité pre obranyschopnosť nášho organizmu a podporujú trávenie. Avšak, ich nevýhodou je, že prežívajú len veľmi krátko, preto ich treba dopĺňať do tela pravidelne ich každodenným konzumovaním.
Obdivuhodný svet syrov
Syry neodmysliteľne patria do nášho jedálnička a každý z nás má nejaký ten svoj obľúbený, na ktorom si rád pochutná. No málokto už vie povedať, ako syry vznikli a kde majú svoj pôvod. A sklameme vás, pretože presne to nevieme ani my, pretože o vzniku tejto pochúťky existuje mnoho legiend a koluje mnoho dohadov.
Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?
To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.
5 dôvodov prečo jesť ryby
Už sme niekoľkokrát spomenuli, aké sú ryby dôležité v našom jedálničku a že by sme ich určite mali zaradiť do svojho stravovacieho plánu. Ryby totiž patria medzi najzdravšie potraviny na svete. Sú ľahko stráviteľné, preto sa hodia aj pri diéte a tiež sú vhodné pre deti. Okrem toho obsahujú mnoho plnohodnotných bielkovín, zdravé tuky, vitamíny, minerály a stopové prvky. Všetko živiny, ktoré náš organizmus potrebuje. Okrem toho, morské ryby sú vhodné, ak máme problémy so štítnou žľazou, pretože sú plné jódu, ktorý je pre jej činnosť nevyhnutný.
Starý známy neznámy pstruh
Niekoľkokrát sme spomenuli, že v našich podmienkach by mal byť najčastejšie konzumovanou rybou pstruh. Je to veľmi výživná ryba a jedna z mála, ktorú aj na našom trhu môžeme kúpiť čerstvú. Povedzme si však niečo o tomto americkom svetobežníkovi, ktorý je doma aj v našich vodách, a preto neexistuje žiadny dôvod prečo túto rybku nezaradiť do jedálneho lístka seba i svojich detí.
Ryby od výmyslu sveta 2
TUNIAK. Ďalšou z obľúbených rýb, ktoré sa nachádzajú aj na našom stole, je tuniak. Tuniak je ryba, ktorá je masovo konzumovaná v Spojených štátoch amerických, Japonsku i u nás v Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Hodí sa preto aj do jedálneho jedálnička ľudí, ktorí sa venujú cvičeniu. Okrem omega-3 mastných kyselín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Prospieva zdraviu srdca, mozgu, očí, zlepšuje stav pokožky a bojuje proti chronickým zápalom. Konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Zlepšuje imunitný systém a znižuje pravdepodobnosť obezity. Pohodlné je konzumovať aj tuniaka v konzerve. Konzervovaný tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave je tiež kvalitná ryba a neprichádza o žiadne zo svojich výhod.
Ryby od výmyslu sveta 1
Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.