Ryby od výmyslu sveta 2
Pridané 2.1.2017 08:45:00
TUNIAK. Ďalšou z obľúbených rýb, ktoré sa nachádzajú aj na našom stole, je tuniak. Tuniak je ryba, ktorá je masovo konzumovaná v Spojených štátoch amerických, Japonsku i u nás v Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Hodí sa preto aj do jedálneho jedálnička ľudí, ktorí sa venujú cvičeniu. Okrem omega-3 mastných kyselín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Prospieva zdraviu srdca, mozgu, očí, zlepšuje stav pokožky a bojuje proti chronickým zápalom. Konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Zlepšuje imunitný systém a znižuje pravdepodobnosť obezity. Pohodlné je konzumovať aj tuniaka v konzerve. Konzervovaný tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave je tiež kvalitná ryba a neprichádza o žiadne zo svojich výhod.
Sardinky
Sardinky sú vhodné ako rýchla večera, ale tiež pohostenie napríklad na chate. My ich najčastejšie konzumujeme vo forme rôznych nátierok a tak ich dávame aj deťom. Radi si na rybacej nátierke pochutnajú.
Sardinky v oleji by sme mali určite zaradiť do nášho jedálneho lístka, pretože sú cenovo dostupné a chuťovo výrazné. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, veľa vitamínu D, vápnik, železo a jód, sú výborné pre činnosť srdca, vhodné pri liečbe vredov a rybí tuk zlepšuje stav pacientov so zápalom vnútorností.
Halibut
Málo známou rybou u nás je halibut. Je to však veľká škoda, pretože obsahuje väčšie množstvo tuku a tým aj viac omega-3 mastných kyselín.
Výborne sa hodí na pečenie a takto mu nik neodolá. No pokojne ho môžeme aj udusiť, ugrilovať či vysmažiť. Vynikajúci je v údenej podobe. V Japonsku sa dokonca objavuje aj v surovej podobe, pretože je obľúbenou ingredienciou do sushi. Má veľmi jemné mäso a tiež jemnú chuť, preto sa k nemu neodporúčajú výraznejšie druhy korenín. Inak mäso dostatočne nevynikne.
Kapor
U nás najznámejšou rybou je kapor. Teší sa veľkej obľube a predovšetkým na Vianoce sa v obchodoch živý kapor vypredá ako mávnutím čarovného prútika. No túto rybku môžeme zaradiť do jedálneho lístka počas celého roka.
V Európe je to veľmi obľúbený druh ryby, ale napríklad v Severnej Amerike by si ho nedal ani bezdomovec, hoci sú ho plné lagúny rieky Mississippi a poľahky sa dá chytiť aj v oblasti Veľkých jazier. Kapor je však hospodársky najvýznamnejšou európskou rybou a umelo sa tu chová až viac ako 2000 rokov.
Na Slovensku sa na chov kaprov využívali mŕtve ramená riek a umelé jazerá na Dunaji. Náš udomácnený kapor sa už nepodobá na svojho divokého príbuzného. Jeho neoceniteľnou vlastnosťou je rýchly rast a kvalitné mäso.
Dnes je u nás rozšírený aj predaj živých rýb, no pohodlnejšie je nákup chladenej alebo mrazenej ryby. Kaprie mäso je nutrične veľmi cenné.
Šťuka
Ide o sladkovodnú dravú rybu, ktorá má veľmi chutné mäso, ak jej váha nepresahuje 2 kilogramy. Mladá šťuka má jemné a krehké mäso. Ak je šťuka veľmi stará, jej mäso je suché.
Najlepšie sa šťuka hodí na pečenie a grilovanie. Jej chuť najlepšie vynikne na masle a pri pečení je dobré skombinovať jej mäso so syrom, hubami a zeleninou. Výborná je aj varená šťuka na červenom víne. Neodporúča sa ju dusiť. Inak sa k nej výborne hodia aj rozličné omáčky. Spomenúť môžeme napríklad syrovú, smotanovú, horčicovú a kôprovú omáčku.
Nový komentár