Novinky
Svetová čajová veľmoc
Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.
Čaj ako známka bohatstva a luxusu
Čaj je nápoj s kultúrnym nádychom. Pripravuje sa lúhovaním lístkov čajovníka v horúcej vode. Pravý čaj teda vzniká z listov čajovníka a má pozitívny vplyv na organizmus, pretože obsahuje mnohé cenné látky, napríklad antioxidanty, ktoré majú preventívny účinok proti rakovine. Ako čaj však označujeme aj iné nálevy, ktoré sa pripravujú lúhovaním iných rastlín, ako je čajovník. Sú to napríklad rôzne bylinné čaje alebo šípkový čaj. Tento nápoj nie je vyrobený z čajovníka, ale predsa ho voláme čaj.
Čajová dúha
Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.
Pitný režim v škole a škôlke
V poslednej dobe sa veľmi často hovorí o pitnom režime a aj my sa naň snažíme upozorňovať každý rok. Pitný režim je totiž veľmi dôležitý. My, dospelí, si ho v podstate sledujeme sami. Veľakrát naň aj zabudneme a potom sa ho snažíme dohnať, ale nárazové pitie nie je pre naše zdravie to pravé. Väčší pozor však treba dávať na deti. Na výlet napríklad nikdy nemôžeme zabudnúť zobrať vodu. Dieťa dehydratáciu zvláda oveľa ťažšie ako dospelý človek. Ako je to však s pitným režimom detí v škole a v škôlke?
Čo piť a čo nepiť? To je otázka.
Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.
Muffin vs. Cupcake
Nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas neupiekol muffin. A nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas nediskutovalo o tom, čo je vlastne ten cupcake. Pritom sú to všetko obľúbené a aj celkom jednoduché recepty a pri troche snahy si ich doma môže upiecť naozaj každý. Tieto malé tortičky sú obľúbené predovšetkým preto, že si ich môže urobiť každý podľa svojej chuti a vyhrať sa s kombináciou rôznych príchutí. Dezert robený stokrát, tak môže byť stokrát iný. Určite ste však všetci zvedaví, aký je vlastne rozdiel medzi muffinom a cupcakom.
Ako vznikol muffin?
Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?
Dia pečenie
V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.
Bezlepkové pečenie
Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.
Ako pripraviť chutný múčnik
Už sme si napísali niečo o ingredienciách i o tom, ako sa má postupovať pri príprave cesta. Základom sú kvalitné ingrediencie, treba ich teda vybrať veľmi dôkladne. No dôležitý je aj technologický postup pri príprave cesta. Môže sa nám napríklad stať, že múku prelejeme tekutinou. Výsledný múčnik je potom ako keby scvrknutý a cesto stratí na svojej vláčnosti. Rovnako urobíme chybu, ak do kysnutého cesta pridáme štipku soli. Cesto nám nevykysne, pretože soľ bráni kvasinkám, aby robili to, na čo sú predurčené, teda kvasili. Tak isto suroviny, ktoré používame by sme mali nechať chvíľu postáť a nie pracovať s nimi hneď po vybraní z chladničky. Mali by mať totiž izbovú teplotu. Najviac to však platí pri vajíčkach. Rovnako však nepomôže, ak cesto necháme kysnúť pri veľmi vysokej teplote, pretože sa sparí a múčnik tak bude nekvalitný.