Čaj ako známka bohatstva a luxusu
Pridané 16.6.2017 12:00:00
Čaj je nápoj s kultúrnym nádychom. Pripravuje sa lúhovaním lístkov čajovníka v horúcej vode. Pravý čaj teda vzniká z listov čajovníka a má pozitívny vplyv na organizmus, pretože obsahuje mnohé cenné látky, napríklad antioxidanty, ktoré majú preventívny účinok proti rakovine. Ako čaj však označujeme aj iné nálevy, ktoré sa pripravujú lúhovaním iných rastlín, ako je čajovník. Sú to napríklad rôzne bylinné čaje alebo šípkový čaj. Tento nápoj nie je vyrobený z čajovníka, ale predsa ho voláme čaj.
Pravý čaj sa vyrába zo stále zeleného kra, ktorý môže dorásť až do výšky 15 metrov, v ojedinelých prípadoch až do 30 metrov. Pestuje sa na plantážach a tu je udržiavaný vo výške do 1 metra, pretože to uľahčuje zber a dokonca aj zvyšuje úrodu. Čajové lístky sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky po celý rok, ale nie všade a nie vždy je jeho pestovanie také jednoduché.
Čaj teda nie je len vrecko, ktoré zalejeme horúcou vodou a vypijeme. Čaj má dlhú históriu a niekde je dokonca aj symbolom luxusu. Pozrime sa teda na niektoré druhy čajov, ktoré by sme si pravdepodobne nepripravili so sebou do termosky na nejaký výlet a pravdepodobne by sme aj veľmi uvažovali, či si vôbec pripraviť aspoň jednu šálku čaju, pretože ceny týchto čajov sa šplhajú do závratných výšok. Jeden gram tých najdrahších čajov je v skutočnosti 30-krát drahší ako gram zlata, a to je už teda čo povedať.
Čaj pre vyššie vrstvy je čaj Darjeeling. Je to druh bieleho čaju, ktorý sa pestuje v Západnom Bengálsku. Je výnimočný tým, že sa pestuje vo výške 2500 metrov nad morom, je teda preň charakteristická vysokohorská klíma a pôda. Práve to dodáva čaju naozaj znamenitú chuť. Tento čaj je známy po celom svete. A je aj veľmi obľúbený. Toto samozrejme obchodníci vedia a často predávajú rôzne zmesi tohto čaju za vysokú cenu, aj keď nejde o pravý Darjeeling. Ak si však tento čaj chceme zadovážiť, jeho pravosť si overíme tým, že na balení nájdeme informácie o mieste pôvodu, o dátume zberu a o veku kra.
Úplne exkluzívny je Čaj z trusu pánd. Práve spôsob hnojenia je to, čo dodáva tomuto čaju exkluzivitu a výnimočnosť. Kry sa totiž hnoja výhradne trusom pánd, ktorý vraj čaju dodáva jedinečnú arómu. Pandy majú totiž veľmi primitívny tráviaci systém a jedia výlučne eukalyptové listy. Z nich však dokážu vstrebať len 30 % a zbytok vylúčia. Ich trus teda obsahuje veľký podiel živín. Mohlo by sa zdať, že nejde o až tak exkluzívny čaj. Však pánd i ich trusu je dnes dostatok, aj keď stále ide o vzácneho živočícha. Aby však tento čaj nestratil nič na svojej exkluzivite, ročne sa ho vyprodukuje len 500 gramov.
Ešte vzácnejší je čaj z kláštora Wu Kung. Je to najdrahší zelený čaj na svete, ktorý sa pestuje výlučne v budhistickom kláštore a pestujú ho samotní mnísi. O tomto čaji koluje aj legenda, že keď cisár prechádzal touto oblasťou, dostal od mníchov šálku čaju na privítanie. Čaj mu tak zachutil, že nariadil, že mnísi sa budú venovať výlučne pestovaniu tohto čaju a všetok zozbieraný čaj poputuje na cisársky dvor. Tento čaj sa samozrejme v kláštore pestuje dodnes a je vzácny hlavne preto, že je tu len 18 kríkov, ktoré sú nedotknuteľné, takže ich nemožno presadiť ani rozmnožiť. Genetici sa síce snažia vytvoriť krík identický s tým, čo sa nachádza v kláštore, a to podľa chuti čaju, ale stále ide len o kópie, hoci aj za tie by sme zaplatili naozaj horibilné sumy.
Nový komentár