Ako vznikol muffin?
Pridané 16.5.2017 08:45:00
Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?
Recepty na muffiny z nekysnutého cesta sa nachádzajú v amerických kuchárskych knihách už v 19. storočí. Predtým sa muffiny vyrábali aj pomocou droždia a kvasníc a tieto recepty nájdeme v knihách oveľa starších. Dnes pripravujeme väčšinou muffiny v košíčkoch. Predtým sa však používali tzv. muffinové krúžky. Muffinové košíčky sa začali používať až neskôr. Nemusia to byť len košíčky papierové. Dnes často používame aj silikónové a hliníkové formičky. Ušetrí to čas, je to jednoduchšie a rýchlejšie a aj poriadok v kuchyni urobíme celkom rýchlo. Cesto je jemnejšie, ale muffinom chýba kôrka.
Na záver vám ponúkame pár fotografií, ktoré vás možno inšpirujú k tvorbe chutných minitortičiek rôznych chutí.
Klasikou sú čokoládové muffiny, ktoré má azda každý rád. Môžeme ich ozdobiť kúskami čokolády. Je to klasika, ktorá nikdy neomrzí. Obdobou môžu byť kakaové muffiny.
Čokoláda sa výborne hodí aj k banánovému cestu. Banánové muffiny vydržia dlho čerstvé, ale to pravdepodobne neotestujeme, pretože zmiznú hneď, ako sa vyložia na stôl. Ak máme radi kúsky ovocia v muffinoch, pokojne do cesta primiešame aj malé kocky banánov. Nemusíme ich všetky rozmixovať.
Úplnou klasikou sú čučoriedkové muffiny. Sú obľúbené asi preto, že čučoriedky im dodávajú krásnu farbu. Odporúčame primiešať do cesta aj kokos, je to výborná kombinácia. Čučoriedkové muffiny s výraznou kokosovou príchuťou potešia každú návštevu a deti im tiež na olovrant len veľmi ťažko odolajú.
Výborné sú aj jahodové muffiny, ktoré pripravíme za chvíľočku. Odporúčame jahody skombinovať s čokoládou, ktorou môžeme muffiny aj vyzdobiť a do cesta pridáme aj trochu roztlačeného banánu. Nebojme sa experimentovať. Na muffinoch je najlepšie to, že sa s nimi dá experimentovať a vždy si môžeme pripraviť nejakú inú kombináciu chutí.
Pri muffinoch nikdy nič nepokazíme kúskami ovocia. Môžeme použiť lesné ovocie, niečo exotickejšie alebo citrusy. Určite však zužitkujeme aj ovocie z našej záhrady, napríklad čerešne, slivky, jablká či hrušky.
Musíme spomenúť aj orechové muffiny. Ozdobiť ich môžeme znova čokoládou alebo kúskami jahôd. Orechy samé o sebe sú však veľmi výrazné. K orechom sa výborne hodí aj škorica a práve pri týchto muffinoch môžeme využiť zásoby jabĺk v pivnici, ktoré im dodajú potrebnú šťavnatosť.
Nový komentár