Novinky
Hygiena pri príprave mäsa
Pri každom spracovaní mäsa dochádza k väčšiemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia spotrebiteľa, obzvlášť ak dochádza k porušeniu štruktúry mäsa, napríklad jeho mletím. Najväčším rizikom je konzumácia surového mäsa, tatársky biftek je preto obzvlášť rizikovou potravinou. Ďalším rizikom je tu aj konzumácia tepelne neopracovaného žĺtka, ten totiž tiež môže byť zdrojom nepríjemných mikroorganizmov. Existujú však zásady, ktoré keď sa dodržia, pokojne si môžeme pochutnať na takomto mäse. Nesmieme však zabudnúť, vždy keď pracujeme s mäsom musíme byť ostražitejší ako inokedy a pri tepelne neopracovaných pokrmoch alebo pri pokrmoch, ktoré sú upravované len veľmi krátky čas a riziko nákazy pri nich stúpa to platí dvojnásobne. Samozrejme, nie všetky jedlá spomínané v tomto článku sú vhodné pre detských konzumentov, ale aj rodičia by si mali dávať pozor na správnu hygienu pri príprave mäsa.
Ako si vybrať mäsový polotovar
Ak prídeme do obchodu kúpiť mleté mäso, pravdepodobne odídeme s dlhým nosom. Všetko na pultoch dnešných obchodov je totiž mäsový polotovar. Na mleté mäso sú totiž kladené prísne mikrobiologické požiadavky. Má veľmi krátku trvanlivosť a jeho výroba si vyžaduje aj vyššie náklady. Plne ho nahrádzajú mäsové polotovary. Ako mäsový polotovar označujeme všetky výrobky, ktoré obsahujú mleté mäso, ktoré nie je tepelne spracované a zachováva si vlastnosti čerstvého mäsa a ku ktorému boli pridané potraviny, koreniace prípravky a ktoré je určené na ďalšie spracovanie. Za mäsový polotovar považujeme aj výrobok z mletého mäsa s prídavkom jedlej soli viac ako jedno percento.
Medzinárodná konferencia o školskom stravovaní
Ešte v októbri sa v Brne konala Medzinárodná konferencia o školskom stravovaní. Predstavili sa tu odborníci z Nemecka, Švédska, Slovinska, Dánska, Talianska, Francúzska i Ukrajiny. Hovorili tu o svojich skúsenostiach a zvyklostiach. Pri mnohých zahraničných skúsenostiach si môžeme povedať, že systém školského stravovania u nás je na veľmi vysokej úrovni a detailne prepracovaný. Od iných sa zas môžeme inšpirovať a niečo vylepšiť aj vo svojej jedálni.
Prečo musí byť mleté mäso mletým mäsom
Mleté mäso je vďačné a veľmi univerzálne. Výhodou je veľmi rýchla príprava a široká možnosť využitia. Môžeme z neho pripraviť tradičné jedlá ako sekanú, karbonátky, tatarák, plnené papriky alebo mäsové knedličky. Ale už u nás zdomácneli aj také špeciality ako špagety bolognese, chilli con carne, hamburgery, švédske mäsové guličky či škótske vajcia. Mleté mäso sa proste teší veľkej obľube.
Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách
V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.
Hovädzina
Hovädzinu obľubujú predovšetkým športovci a kulturisti. Športujúci ľudia a priaznivci fitness si bez nej svoj zdravý jedálniček nedokážu ani predstaviť. Používa sa aj v školských jedálňach. Určite si všetci pamätáme na chutnú paradajkovú omáčku s knedľou a plátkom hovädziny. No mnohí ľudia majú voči tomuto mäsu predsudky. Okrem toho je jeho konzumácia finančne náročnejšia, ale cena by nás určite nemala prinútiť k tomu, aby sme hovädzinu celkovo vylúčili z jedálnička. Aspoň občas by sme si mali na nej naozaj pochutnať.
Hydina - naj mäso
Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.
Vláknina, bielkoviny a tuky v mäse
V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako nám konzumácia mäsa dodáva vlákninu, koľko bielkovín z neho prijímame a koľko tuku môžeme na tanieri očakávať. Jediné, čo by sme mohli mäsu vyčítať je, že neobsahuje až tak veľa vlákniny, ale na druhej strane, mäso prirodzene konzumujeme s niečím iným, s nejakou prílohou alebo zo zeleninou, v ktorej je vlákniny dostatok. Na druhej strane, mäso je významným zdrojom bielkovín. Ich hodnota je porovnateľná s nutričnou hodnotou vaječnej bielkoviny. Tá sa vyznačuje tým, že organizmus dokáže bielkoviny z vajíčka zužitkovať na 100 %.
Mäso je plné vitamínov a minerálov
V mäse sa nachádzajú mnohé vitamíny, no najväčšou prednosťou mäsa je to, že vitamíny v ňom sú pomerne stabilné. Vitamíny v ovocí a zelenine sú totiž závislé od ročného obdobia, od množstva slnečných lúčov, vlahy a podobne. Kvalitný kúsok mäsa je teda v skutočnosti nabitý vitamínmi. Mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive a okrem toho je aj zdrojom proteínov, bielkovín a minerálnych látok.
Kvalita a čerstvosť mäsa
Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.