Ako si vybrať mäsový polotovar
Pridané 11.11.2016 09:30:00
Ak prídeme do obchodu kúpiť mleté mäso, pravdepodobne odídeme s dlhým nosom. Všetko na pultoch dnešných obchodov je totiž mäsový polotovar. Na mleté mäso sú totiž kladené prísne mikrobiologické požiadavky. Má veľmi krátku trvanlivosť a jeho výroba si vyžaduje aj vyššie náklady. Plne ho nahrádzajú mäsové polotovary. Ako mäsový polotovar označujeme všetky výrobky, ktoré obsahujú mleté mäso, ktoré nie je tepelne spracované a zachováva si vlastnosti čerstvého mäsa a ku ktorému boli pridané potraviny, koreniace prípravky a ktoré je určené na ďalšie spracovanie. Za mäsový polotovar považujeme aj výrobok z mletého mäsa s prídavkom jedlej soli viac ako jedno percento.
Pri výbere toho správneho mäsového polotovaru je potrebné veľmi pozorne čítať etikety a vyberať si hlavne podľa toho, aký majú obsah mäsa. Samozrejme, čím väčší obsah mäsa, tým je výrobok kvalitnejší, pretože obsahuje menej vody a menej iných prísad, ktoré teda v mäse nehľadáme.
Tak isto sa riadime podľa maximálneho obsahu tuku. Istá dávka tuku v mletom mäse je však žiaduca, toho sa nemôžeme zľaknúť. Keď je ho však veľa, môže sa stať, že po upečení tuk z mäsa vytečie a objem mäsa sa tak výrazne zmenší.
U mäsových polotovarov platí, že čím menej pridaných látok obsahujú, tým lepšie. Niektorí výrobcovia však tými látkami vôbec nešetria, pretože potrebujú, aby sa výsledná hmota aspoň trochu podobala na mäso a a aby držala pohromade. Tiež je ju potrebné nejako ochutiť.
Mäsové polotovary sa dajú odlíšiť aj podľa vzhľadu výrobku. Záleží to však aj od toho, ako bolo mäso spracované a načo sa má ďalej použiť. Niektoré mäsové polotovary majú ešte zachovanú štruktúru mäsa, viditeľne vieme oddeliť mäsovú časť od tuku, iné tvoria súvislú hmotu a sú vopred tvarované napríklad do placiek. Aj v tomto prípade platí: sto ľudí, sto chutí, ale v každom prípade, čerstvo pomletému mäsu sa nevyrovná žiadny polotovar.
Nový komentár