Kvalita a čerstvosť mäsa
Pridané 24.10.2016 09:15:00
Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.
Bravčové mäso
Čerstvé bravčové mäso má svetloružovú až ružovú farbu. Nemalo by mať veľmi výraznú vôňu, ale skôr takú nenápadnú a prirodzenú. Extra pozor by sme si mali dať, ak kupujeme mleté alebo marinované mäso. Predovšetkým marinády sú špecifické tým, že ich výrazné chute a vône dokonca prekryjú aj pachuť starého mäsa. Dodajú mu aj krajšiu farbu.
Pri bravčovom mäse neplatí, že čím menej tuku, tým lepšie. Ak chceme mäso na mletie, je lepšie keď má aspoň 20 % tuku, inak nebude mäso šťavnaté. Preto, ak kupujeme mäso na mletie, vyberáme aj mastnejšie kúsky. Aj keď sme sa rozhodli napríklad piecť pliecko alebo krkovičku, mastnejšie kúsky nevadia, pretože inak bude mäso veľmi suché.
Hovädzie mäso
Hovädzina má v čerstvom stave sýtu tmavočervenú až bordovú farbu. Mäso zo starších kráv má ešte tmavšiu farbu. Pre takéto mäso však tmavá farba nie je problémom. Vôňa však nesmie byť iná ako mierne sladká a pripomínajúca mlieko. Hovädzina je charakteristická tým, že pri správnom uskladnení vydrží dlhšie ako ostatné druhy mias.
Zaujímavosťou je, že pri príprave niektorých receptov, ako je napríklad pravý americký steak, hovädzina musí vyzrieť, niekedy dokonca aj niekoľko týždňov. To sú hovädzie špeciality.
Hydina
Čerstvá chladená hydina by mala byť na povrchu suchá, prirodzene lesklá a nelepivá. Farba smotanovobiela s nádychom do ružova. Čerstvá hydina je bez zápachu.
Ak kupujeme mrazenú hydinu, tu si všímame predovšetkým kvalitu zmrazenia. Väčšie množstvo ľadu pod obalom je neprípustné. Takáto hydina bola pravdepodobne rozmrazená a opäť zamrazená. Tak isto nekupujeme mäso v porušenom obale a dobre si všímame hlavne dátum spotreby.
Nový komentár