Novinky
Vegetariánstvo
Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.
Zdravie srdca máme vo vlastných rukách
Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.
Ako si zlepšiť náladu
Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.
Kde všade sa nachádza soľ?
Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?
Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia
Deň leňošenia, teda Záhaľčivý deň, môžeme osláviť 10. augusta. V tento deň môžeme oficiálne dlhšie ostať v posteli a celý deň polihovať a oddychovať, samozrejme, ak to máme dohodnuté so svojim nadriadeným. Ak teda chceme aspoň jeden deň, hoci len poobede po práci leňošiť, práve v tento deň na to máme celkom dobrú výhovorku. No ak si myslíme, že náš mozog dokáže úplne nemyslieť a že vydržíme celý deň nič nerobiť, sme trošku na omyle, pretože mozog sa nedokáže dlho flákať. Poznáme to po dvojtýždňovej dovolenke, ktorú sme strávili na chalupe. Dali sme si záväzok, že nebudeme aspoň pár dní nič robiť, že budeme len oddychovať, žiadna práca v záhradke, žiadne kosenie. Chvíľu sme si to možno aj užívali, ale potom prišla nervozita, nuda a otrávenosť. Náš mozog sa už jednoducho nudil. Po tak dlhej dobe zasa začať normálne fungovať však nemusí byť ľahké. Rovnako ťažké to majú aj deti po letných prázdninách. Ťažko sa im nabieha na režim učenia, nevedia sa sústrediť a sú ešte ako keby spomalené. No vedeli ste, že aj vy v školskej jedálni im môžete pomôcť? Skúste v prvé dni školského vyučovania zaradiť recepty, v ktorých sa budú nachádzať nasledovné potraviny.
Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov
Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Už v minulých článkoch sme sa venovali antioxidantom, čo sú látky v potravinách, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Zozbierali sme aj recepty, v ktorých sú zakomponované antioxidanty a sú vhodné aj pre školské jedálne. Zajtrajšok sa však bude niesť v znamení žltej farby. Pripnutím žltého narcisu vyjadrujeme podporu všetkým, ktorí čelia zákernej rakovine. Dobrovoľným príspevkom zároveň vyjadrujeme aj spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Že vám ich osud nie je ľahostajný môžete prejaviť aj tým, že si oblečiete na seba niečo žlté. A čo tak niečo žlté zakomponovať aj do jedla?
Skúsenosti s novými receptúrami
Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.
Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách
Od 1. decembra 2015 platí pre pekárne, reštaurácie, školské jedálne a pre výrobcov mrazených potravín výnos, ktorý stanovuje najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách, pričom sú nové limity sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pre pokrmy v stravovacích zariadeniach. Doteraz nesmel obsah soli prekročiť 20 gramov na kilogram, teraz sú limity sprísnené. Maximálny obsah soli v jedlách určených pre priamu spotrebu by mal byť 13 gramov na kilogram. Na hodnotenie spotreby soli majú jedálne dve možnosti a na výber dve hodnoty, ktorými sa budú riadiť. Prvú hodnotu stanovuje Ministerstvo zdravotníctva, a to je spomínaných 13 gramov na kilogram. Druhou je odporúčané maximum Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré je pre dospelého človeka ustanovené na 5 gramov za deň. V súčasnosti sú normy postavené tak, že kompletný nesladký obed bude obsahovať 2 až 3 gramy soli.
Superpotraviny
V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.