Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané 21.3.2017 14:17:54

Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Kde všade sa nachádza soľ?

Samozrejme, veľké množstvo jej nájdeme v potravinách ako sú popcorn, chipsy, chrumky, slané tyčinky, solené oriešky, údené mäso alebo bujóny. Tu soľ celkom prirodzene očakávame. Ale čo taká kyslá kapusta, šunka, saláma či klobásky? A sladké koláče? Áno, aj v nich sa nachádzajú veľké množstvá soli. Obsahuje ju aj pečivo. Náš tradičný slovenský zvyk vítať hostí posoleným chlebom teraz vyznieva ako propaganda presáľania. Soľ dokonca prijímame aj v tekutinách. Mnohé minerálky obsahujú vysoké množstvo sodíka. A nájdeme ho dokonca aj v pramenitých vodách, kde by sme soľ teda naozaj nečakali.

Cieľom by teda nemalo byť len znížiť množstvo soli, ktorá sa priamo používa pri varení, ale znížiť jej množstvo v už spracovaných potravinách.

Presolené sú dokonca aj palacinky v prášku, pretože sa v nich nachádza veľa sodíka. Ak si dáme palacinky ako sladký obed, na raňajky šunku a na večeru nejaké dobré cestovinky, soli sme prijali v jeden deň až až. A čo tak sladký kečup? Prekvapivo, aj keď v kontexte tohto článku nie, je skôr slaný ako sladký. Niektoré kečupy samozrejme obsahujú soli viac ako iné. Pri niektorých druhoch však dve polievkové lyžice kečupu obsahujú toľko soli ako dve vrecúška slaných orieškov alebo zemiakových lupienkov.

kečup

Mnoho soli obsahuje aj jedlo v konzervách, pretože soľ plní aj funkciu konzervačnej látky. Aj v takých sterilizovaných hubách sa preto nachádza mnoho soli. A čo tak sladké pečivo? Jeden muffin neobsahuje len veľa kalórií ale aj 20 % z celkového denného príjmu soli.

Bez soli sa však žiť nedá a tak isto je pre nás veľmi užitočná. Zohráva dôležitú úlohu v hospodárení organizmu s vodou. Je potrebná aj pri prenose nervových impulzov a pri kontrakciách svalov.

Ako soliť

Ako si teda zabezpečiť zdravý príjem soli? Je potrebné konzumovať čo najviac čerstvých a nespracovaných potravín. Okrem toho, nedosáľajme jedlo, ak sme ho predtým neochutnali a postupne množstvo soli, ktoré používame pri varení znižujme. Výborne soľ nahradia bylinky, cibuľa a cesnak. 

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti