Novinky
Čokoláda ako liek
Už vieme, že druhov čokolád je veľmi veľké množstvo. Môžeme si vybrať z horkej či mliečnej skombinovaných s ovocím, orechmi alebo aj niečím menej tradičným, ako sú kryštalizované lupene kvetov, bylinky alebo semienka, v exotickejších krajinách prípadne aj zelenina. V záplave rôznych príchutí si určite každý nájde taký druh čokolády, ktorý mu bude chutiť a preto sa niet čomu čudovať, že v priemere zjeme asi 8 kíl čokoládových výrobkov ročne. Aj vám sa to zdá príliš malé číslo? Čokoládu naozaj jeme vo veľkom. Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sme jedli len kvalitné druhy čokolád s vysokým obsahom kakaa. Okrem toho, že čokoláda výborne chutí, má aj mnohé pozitívne účinky, avšak len v tom prípade, že si pochutnávame na kvalitnej horkej čokoláde a jeme ju v primeranom množstve. Vlastne by sme si ju mali skôr vychutnávať ako jesť.
Aká čokoláda je vhodná pre deti?
V obchode dnes môžeme nájsť mnoho čokolád, tých pravých a kvalitných, ale aj čokoládových pochúťok, ktoré v skutočnosti s čokoládou nemajú nič spoločné. V tomto prípade ide o lacnejšie cukrovinky, preto sa aj vo veľkom predávajú. Miesto masla je v týchto cukrovinkách použitý stužený tuk. Nekupujme preto deťom na maškrtenie lacnú čokoládu, pretože chceme ušetriť. Koniec koncov sa nám to vráti v účtoch za lekára, pretože im vôbec nedávame čokoládu, ale skôr veľké množstvo cukru a nezdravý tuk, ktorý zaťažuje ich srdce, cievy a zvyšuje aj hladinu cholesterolu.
Pravá čokoláda
Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.
Ako jedia malí Francúzi
To, že deti nejedávajú obedy v školských jedálňach a často odnášajú aj nedotknuté porcie, je bohužiaľ úplne bežné. No v poslednej dobe sa stretávame s tým, že rodičia sú bezradní aj doma. Mnohé druhy potravín deti proste odmietajú jesť. Majú problém s ich konzistenciou alebo vôňou. A po celom dni, keď mama doma pripravuje chutnú večeru a dieťa nezje ani jednu lyžicu jedla, môže to byť naozaj frustrujúce. Je to však v poriadku? Ak má dieťa problém s jednou potravinou, to sa ešte nejako pochopiť dá. Zväčša sa to dá aj vyriešiť. Deti napríklad nezjedia hríby. Ale keď hríby usušíme, pomelieme a tak pridáme k polievke, nemajú s jedlom žiadny problém. Ak však odmietajú akúkoľvek zeleninu, nedajbože nezjedia nič, čo je zelené, to už asi v poriadku nie je. Nás zaujal článok o francúzskych deťoch a o tom, ako ich vychovávajú k stravovaniu. Pár zaujímavých postrehov vám preto prinášame v tomto článku.
Týždeň plačúcich očí v školských jedálňach
Posledný týždeň školského roka (27.6. – 1.7.2016) bol vyhlásený za Týždeň plačúcich očí nad platmi nepedagogických zamestnancov. Ak sa chcú zamestnanci školskej jedálne zapojiť do Týždňa plačúcich očí, vytlačia si plagátik z prílohy a vyložia si ho všade na viditeľné miesto, napríklad na vchod do školy, na chodbách školy, pri výdajnom okienku a všade, kde je to len možné. Ďalej sa každý nepedagogický zamestnanec oblečie do čierneho trička. Kuchárky a zamestnanci kuchýň musia samozrejme dodržať základné hygienické predpisy a tričko musí byť na 100% čisté. Ak sa do akcie zapája školská jedáleň, do čierneho trička sa musia obliecť všetci zamestnanci. Ak je v kuchyni 5 kuchárok, 5 kuchárok si dá čierne tričko. Zo solidárnosti a ako znak podpory si čierne tričko môžu obliecť aj pedagogickí zamestnanci.
Týždeň plačúcich očí
Už na začiatku júna Odborový zväz pracovníkov školstva zahájil kampaň za lepšie platy pre nepedagogických zamestnancov ako reakciu na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 6%, pričom nepedagogickí zamestnanci by aj po 1. septembri 2016 mali dostávať rovnaké platy. Situácia nepedagogických zamestnancov je dlhodobo kritická. Dostávajú len štvrtinu toho, čo ich kolegovia v Európskej únii, dôchodky majú nižšie ako občania, ktorí v živote nepracovali a okrem toho, mnohé kuchárky sa sťažujú aj na ťažké pracovné podmienky, zastarené vybavenie kuchýň, a preto odborári žiadajú, aby došlo aj k navýšeniu platov nepedagogických zamestnancov.
Nepite vriace nápoje
Pred nedávnom sme v televíznych novinách istej nemenovanej komerčnej televízie zachytili titulok, ktorý hlásal, že káva a čaj sú podľa nových výskumov zaradené medzi látky spôsobujúce rakovinu. V reportáži však na okraj bolo spomenuté, že vôbec nejde o druh nápoja, ale o jeho teplotu. Preto hneď úvodom všetkých našich čitateľov informujeme o tom, aby v žiadnom prípade neprestávali deťom dávať čaj a aby ho ani oni sami neprestávali piť, pretože je veľmi prospešný a ak ho teda pijeme v správnej teplote, dokáže nás dokonca pred rakovinou aj chrániť, pretože je účinným antioxidantom. Viac sa o tejto medializovanej problematike dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Hurá na piknik
Leto a skorá jeseň je najlepším časom na organizovanie piknikov. Je to výborná príležitosť ako stráviť voľný čas s rodinou a priateľmi. Jeden obyčajný piknik dokáže zblížiť celú rodinu, odohnať stres, zlepšiť chuť do jedla a celkovo čerstvý vzduch človeku len prospieva. Na čerstvom vzduchu chutí dvojnásobne, ale čo sa týka jedla, v jednoduchosti je proste krása. Určite nič nepokazíme, ak do piknikového koša pribalíme napríklad chrumkavé pečivo, čerstvú sezónnu zeleninu, dobrý syr alebo kúsok upečeného mäska. Piknik však nie je len o dobrom jedle, ale najmä je to pre deti príležitosť do sýtosti sa vyblázniť, pohrať a byť s rodinou na čerstvom vzduchu.
Zdravá krv
Potraviny, ktoré prijímame sú veľmi dôležité pre zdravie našej krvi. Zdravé stravovanie totiž zásadne vplýva na celý náš organizmus. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadlí aj na ich pečeni a metabolizme. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú a snažia sa vylúčiť zo svojho jedálnička nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne. Vo všeobecnosti je pre našu krv dôležitá zdravá strava plná ovocia a zeleniny, chudé mäso a vyhýbanie sa extrémnemu množstvu mastných jedál.
Indiánske pokrmy
V minulom článku ste si mohli prečítať, ako sa strava Indiánov odlišovala od tej našej. Keďže ide o zaujímavú tému a nie je možné ju pokryť na pár stranách, rozhodli sme sa k nej ešte vrátiť a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké tradičné pokrmy Indiáni konzumovali. Ako prvé vám predstavíme indiánsku tekvicovú polievku. Možno vás inšpiruje k tomu, aby ste ku koncu školského roka pripravili indiánsky obed. Menu bude celkom jednoduché.