Čokoláda ako liek
Pridané 11.7.2016 09:15:00
Už vieme, že druhov čokolád je veľmi veľké množstvo. Môžeme si vybrať z horkej či mliečnej skombinovaných s ovocím, orechmi alebo aj niečím menej tradičným, ako sú kryštalizované lupene kvetov, bylinky alebo semienka, v exotickejších krajinách prípadne aj zelenina. V záplave rôznych príchutí si určite každý nájde taký druh čokolády, ktorý mu bude chutiť a preto sa niet čomu čudovať, že v priemere zjeme asi 8 kíl čokoládových výrobkov ročne. Aj vám sa to zdá príliš malé číslo? Čokoládu naozaj jeme vo veľkom. Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sme jedli len kvalitné druhy čokolád s vysokým obsahom kakaa. Okrem toho, že čokoláda výborne chutí, má aj mnohé pozitívne účinky, avšak len v tom prípade, že si pochutnávame na kvalitnej horkej čokoláde a jeme ju v primeranom množstve. Vlastne by sme si ju mali skôr vychutnávať ako jesť.
O tom, že čokoláda je zároveň liekom svedčí aj fakt, že ešte v 19. storočí sa predávala výlučne v lekárni. Lekárnici ju v tejto dobe nazývali potravou pre dušu, pretože mala upokojujúce účinky. Až neskôr sa z nej stala maškrta. Aké pozitívne účinky na náš organizmus teda má?
Je skvelá na sústredenie a naozaj podporí činnosť mozgu. Preto nemôže chýbať vo výbave každého študenta. Dodá energiu a ak sa potrebujeme dlhšie sústrediť na jeden typ činnosti, určite by na našom pracovnom stole nemala chýbať tablička kvalitnej čokolády. Okrem toho dokáže zlepšiť aj náladu, nie je preto nič čudné, že keď sme smutní a vonku je sychravé počasie, pár kociek čokolády nám naozaj dokáže zdvihnúť náladu.
Čokoláda dokonca obsahuje aj látku, ktorá zvyšuje hustotu kostí a tak môže byť vhodným spolubojovníkom s osteoporózou. Deti často vystríhame, že čokoláda je zlá na zuby, ale v skutočnosti ich dokonca chráni pred zubným kazom, pretože obsahuje fluór a tanín. Okrem toho sa v nej nachádzajú aj antioxidanty. Pravidelná konzumácia niekoľkých kociek tmavej čokolády denne dokáže znížiť riziko infarktu až o 50 %. Samozrejme, tým že budeme jesť viac čokolády, percentá nezvyšujeme, ale práve naopak, čokoláda sa postupne stáva škodlivou. Čokoláda je dokonca prospešná aj pre tehotné ženy. Pomáha aj pri predmenštruačnom syndróme, upokojí totiž svalové napätie a hormonálne výkyvy prirodzenejšou cestou ako tabletky.
Samozrejme, aj napriek tomu, že čokoláda má toľko pozitívnych vlastností, všetko s mierou.
Naozaj stačí jeden pásik tmavej čokolády denne. A vyhýbať sa treba čokoláde mliečnej, dopriať si ju naozaj len zriedka. Bielu „čokoládu“ by sme mali vynechať úplne, sú aj zdravšie cukrovinky ako hmota, ktorá sa tvári ako čokoláda. Sú to len prázdne kalórie a nejaké pridané látky, ktoré v našom tele nemajú v skutočnosti čo robiť, prečo ich teda zbytočne jesť.
Nový komentár