Novinky

Riziká a benefity vegetariánstva
08
02/17

Riziká a benefity vegetariánstva

V posledných rokoch stále viac a viac narastá záujem o vegetariánstvo. Nie je to len celosvetový fenomén, ale aj na Slovensku je stále viac a viac ľudí, ktorí nejedia mäso. Čo sa však deje, ak zo stravy vylúčime mäso, prípadne aj ďalšie živočíšne zložky potravy? Naša strava bude jednoznačne ochudobnená o výživné a hodnotné potraviny, ak chýbajúce mäso nenahradíme nejakou inou výživnou rastlinnou stravou. Mnohí však robia tú chybu, že proste prestanú jesť mäso a tam ich snaha končí. Vôbec ho nenahradia niečím iným, proste len vynechajú túto zložku stravy. Najhoršie je, ak takto kŕmime aj naše deti, pretože nutričný deficit v detskom veku môže mať závažné zdravotné následky. Ak však k vegetariánstvu pristupujeme zodpovedne, snažíme sa stravovať pestro a miesto mäsa prijímať viac strukovín, obilnín či mliečnych výrobkov, vegetariánska strava môže mať na nás aj pozitívny vplyv. Ako to teda je? Je vegetariánstvo zdravý životný štýl alebo nie? Pozrime sa na všetky kladné i záporné stránky takéhoto životného štýlu.

Čítajte viac

Tajomstvo skryté v gaštanoch
25
11/16

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac

Tekvicový poklad
19
10/16

Tekvicový poklad

Dnes je tekvica obľúbenou ingredienciou kuchyne našich starých mám, ale rovnako aj hlavnou zložkou orientálnej kuchyne. Je rovnako súčasťou modernej gastronómie ako aj tradičných receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Výdatne sa používa predovšetkým v teplej kuchyni, no jej využitie je oveľa rôznorodejšie. Je nielen jesennou dekoráciou, o čom sa presvedčíte na našom facebooku, ale aj výbornou surovinou pre extra zdravé koláče a neodmysliteľnou pochúťkou pre každého vegetariána či vegána. Samozrejme, najobľúbenejším receptom je tekvicová polievka či tekvicový prívarok.

Čítajte viac

Medzinárodný rok strukovín
20
09/16

Medzinárodný rok strukovín

Rok 2016 je vyhlásený za Medzinárodný rok strukovín. Vedeli ste o tom? Propagovali ste nejako viac strukoviny vo vašej školskej jedálni? Ak nie, nevadí, nič nie je stratené. Začal nový školský rok a prečo ho teda nevenovať tejto potravine? Ak sa nám spoločne podarí spropagovať strukoviny a prídeme na to, v akej forme deťom najviac chutia, ak sa s nami podelíte o svoje postrehy a skúsenosti, tak sa nám určite podarí deti presvedčiť, že strukovinové jedlá nie sú len rozmarom kuchárok, ale že sú naozaj pre ich zdravie dôležité. A možno si potom zoberú príklad od svojich detí aj samotní rodičia, pretože strukoviny majú v pestrom jedálnom lístku naozaj opodstatnené miesto. A práve preto, že v školských jedálňach chceme deti viesť k zdravým stravovacím návykom, budeme venovať strukovinám viac pozornosti a pokúsime sa vám pripraviť materiály a články, ktoré môžete využiť aj na ich propagáciu.

Čítajte viac

Tajomstvá sóje
08
04/16

Tajomstvá sóje

Už sme niekoľkokrát v našich článkoch spomenuli potravinu, ktorá patrí k tým, o ktorých sa najviac diskutuje. Predstavili sme vám sóju ako skvostnú strukovinu. Okrajovo sme načrtli jej kontroverznosť, pretože nie je sója ako sója a nie je sójový výrobok ako sójový výrobok. O sóji niektorí hovoria ako o malom zázraku. Veď prečo nie? Je to strukovina bohatá na bielkoviny a navyše dokáže aj rýchlo zahnať hlad. Ale naozaj prospieva aj nášmu zdraviu? Cieľom týchto riadkov nie je vyzdvihnúť alebo potopiť sóju, ale skôr vám chceme predostrieť všetky za a proti tejto potraviny, ktoré sme zozbierali z viacerých zdrojov, aby sa zachovala čo najväčšia nestrannosť a aby ste vedeli zvážiť, či je to strukovina naozaj vhodná pre váš jedálniček.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti