Tekvicový poklad
Pridané 19.10.2016 09:00:00
Dnes je tekvica obľúbenou ingredienciou kuchyne našich starých mám, ale rovnako aj hlavnou zložkou orientálnej kuchyne. Je rovnako súčasťou modernej gastronómie ako aj tradičných receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Výdatne sa používa predovšetkým v teplej kuchyni, no jej využitie je oveľa rôznorodejšie. Je nielen jesennou dekoráciou, o čom sa presvedčíte na našom facebooku, ale aj výbornou surovinou pre extra zdravé koláče a neodmysliteľnou pochúťkou pre každého vegetariána či vegána. Samozrejme, najobľúbenejším receptom je tekvicová polievka či tekvicový prívarok.
Prečo je tak prospešné v tomto období konzumovať tekvicu? Tajomstvom je predovšetkým jej zloženie. Obsahuje napríklad až 95 % vody, z čoho vyplýva jej nízka energetická hodnota. Práve pre svoje zloženie je veľmi ľahko stráviteľná a preto je vhodná aj pri diéte. Jej pozitívom je však aj to, že je vhodná pre diabetikov.
Tekvica obsahuje predovšetkým vitamíny. Je cenným zdrojom vitamínu C a beta-karoténu, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ten v spojitosti s vitamínom E chráni bunky pred voľnými radikálmi. Tekvica je teda účinným antioxidantom. Jej pravidelná konzumácia môže znížiť percento vzniku rakoviny, ale rovnako môže pomôcť pri prekonávaní už vzniknutej choroby. Vitamíny skupiny B, ktoré sa hojne nachádzajú v tekvici, majú pozitívny účinok na cievny systém a na srdce. Znižujú krvný tak a hladinu cholesterolu.
Tekvica obsahuje aj množstvo minerálov, napríklad draslík. Draslík pomáha z tela odbúravať prebytočnú soľ a preto sa odporúča konzumovať tekvicu vtedy, ak trpíme reumatizmom alebo dnou. Veľkým pozitívom je aj vláknina, ktorú tekvica obsahuje, práve preto má tekvica pozitívny vplyv na trávenie a celkovo uľahčuje tráviaci proces.
Tekvíc existuje veľmi veľa druhov. Majú rôznu veľkosť, tvar i farbu. U nás sa najčastejšie pestuje veľkoplodná tekvica, o ktorej už názov prezrádza, že má veľké a mohutné plody. Tie môžu vážiť dokonca aj viac ako 30 kilogramov. Iné sú zas veľmi maličké. Ďalším druhom u nás často pestovanej tekvice je tekvica obyčajná. Táto tekvica sa vyznačuje mnohými variáciami.
Predkov tekvice môžeme poľahky identifikovať už v roku 4500 pred naším letopočtom, pretože si ju obľúbili Indiáni v Strednej a Južnej Amerike. Veľmi dobre vedeli, ako tento plod naplno využiť a nekonzumovali len plody, ale aj listy a semienka. Nič nevyšlo na zmar. Tekvice sa v minulosti dokonca využívali aj ako taniere, naberačky či rôzne nádoby na uskladnenie jedla. Aj u nás na Slovensku boli naši predkovia vynaliezaví a tekvicu vinári na južnom Slovensku používali ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Tekvice však mali ešte aj ušľachtilejšie poslanie a vyrábali sa z nich dokonca aj hudobné nástroje. Napríklad taký berimbau je tradičný strunový brazílsky hudobný nástroj, v ktorom sa tekvica používa ako rezonátor. Tekvica je teda naozajstným pokladom našich záhrad.
Konzumovať z tekvice by sme mali aj jadierka. A predovšetkým tie. Bol by ich priam hriech vyhodiť, pretože obsahujú potrebné mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé nervy, cievy i mozog. Okrem toho obsahujú minimum alergénov.
Majú jemnú orieškovú príchuť a výborne sa hodia do celozrnného pečiva a na ozdobu mnohých polievok. Sú celkom zdravé a dokonca si na nich aj pochutíme. Sú teda vhodnou pochutinou k domácemu kinu, pretože telu dodajú rôzne stopové prvky, zinok, selén, vitamíny, minerály a samozrejme zdravé oleje. Regulujú aj hladinu cholesterolu v krvi, takže sú 100 % lepšou voľbou ako rôzne chrumky a chipsy.
Tekvica však ponúka ešte aj ďalšie využitie v kuchyni. V súčasnosti sa stále viac a viac hovorí o tekvicovom oleji, ktorý má tmavozelenú farbu a orechovú chuť. Takýto za studena lisovaný olej je veľmi chutný, ale okrem toho má aj mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Povzbudzuje napríklad krvný obeh a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Okrem toho obsahuje aj jód, ktorý si náš organizmus nevie sám vyrobiť, preto ho musíme v dostatočnom množstve prijímať v strave.
Mnohí z nás však v dnešnej dobe vedia tekvicu využiť do poslednej stonky. Na zmar tak neprídu ani listy, ktoré sú plné vitamínov. Obsahujú však aj vápnik a železo a preto ich konzumácia pomáha predchádzať osteoporóze a pomáha zmierňovať príznaky anémie a cukrovky. Ako však listy tekvice konzumovať? Najjednoduchším spôsobom, ktorý si určite zamilujete, je pridanie iba pár listov do vášho obľúbeného smoothie.
Nový komentár