Novinky
Polievka v kocke
V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.
Sedem dôležitých faktov o polievke
Prvým faktom, ktorý spomenieme je, že polievka má v našom jedálničku naozaj nenahraditeľné miesto. Je síce pravda, že polievka už neplní takú funkciu ako u našich predkov, ktorí konzumovali výdatné polievky hneď ráno, aby ich zasýtili počas celého dňa a počas náročnej práce na poli, ale mala by byť pravidelnou súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Je totiž ľahko stráviteľná a dodá organizmu viaceré potrebné živiny, okrem toho aj tekutiny, aj keď nenahradí pohár čistej vody. Má významnú úlohu aj ako predkrm pred hlavným jedlom, pretože pripraví hladný žalúdok na pevnú potravu a uľahčuje tak tráviaci proces. Samotná polievka okrem toho, že zaženie hlad, dokáže aj v zime zahriať, v lete osviežiť a počas celého roka liečiť aj rôzne neduhy. Slepačia polievka naozaj pomáha pri zdolávaní chrípky a uľaví aj podráždenému žalúdku.
Ako vznikla polievka
Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.
Prečo je polievka v našom jedálničku taká významná?
Obed v školskej jedálni si bez taniera polievky nevieme predstaviť. Práve polievka totiž stravníkom pomáha k získaniu všetkého, čo by mal plnohodnotný obed ponúknuť. Polievka totiž nie len zasýti, ale predovšetkým dodá telu mnohé výživné látky. Okrem toho, pomáha aj pri dodržiavaní pitného režimu a tiež má veľký význam pre trávenie. Vhodne totiž prehreje žalúdok a pripraví ho na prijatie pevnej potravy. Polievky teda nie sú len chutné, ale predovšetkým aj zdraviu prospešné. Práve pre všetky tieto svoje pozitívne vlastnosti a benefity sú polievky označované ako kráľovné potravy.
Indiánske pokrmy
V minulom článku ste si mohli prečítať, ako sa strava Indiánov odlišovala od tej našej. Keďže ide o zaujímavú tému a nie je možné ju pokryť na pár stranách, rozhodli sme sa k nej ešte vrátiť a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké tradičné pokrmy Indiáni konzumovali. Ako prvé vám predstavíme indiánsku tekvicovú polievku. Možno vás inšpiruje k tomu, aby ste ku koncu školského roka pripravili indiánsky obed. Menu bude celkom jednoduché.
Polievky naše každodenné
Polievky sú v školských jedálňach na každodennom poriadku. Podávajú sa každý deň pred hlavným jedlom. Niektorí žiaci ich majú veľmi radi a z chuti si na nich pochutnajú. Iným však nie príliš voňajú a keď môžu, tak sa konzumácii polievky oblúkom vyhnú. Polievky sú však veľmi zdravé a určite by sme ich mali konzumovať čo najčastejšie.