Polievka v kocke
Pridané 7.10.2016 07:15:00
V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.
Predchodca instantnej polievky sa v roku 1722 plavil s kapitánom Cookom na lodi, pretože ten si so sebou vzal tzv. polievku v kocke. Bola vyrobená dlhým varením vývaru. Postupne sa z neho totiž vyparila všetka voda a zostala len mazľavá hmota, ktorá sa mohla skladovať dlhšiu dobu. Bola obľúbená predovšetkým u námorníkov, ale takisto u vojakov Napoleonovej armády. Tí však odparený vývar ešte nalievali do malých formičiek a nechali vysušiť. Takto pripravený bujón potom jednoducho rozpustili vo vriacej vode.
Bujón je obľúbenou prísadou aj v súčasnosti, predovšetkým preto, že príprava polievky z kocky zaberie minimum času a na rozdiel od hovädzích kostí môže byť malá kocka stále po ruke. Avšak, kulinárske skratky nikdy nie sú zadarmo. Môžeme si tak vybrať medzi poctivým vývarom alebo medzi bujónom, ktorý však v sebe obsahuje suroviny, ktoré v domácom vývare nenájdeme.
K príprave ideálneho domáceho vývaru potrebujeme mäso, kosti, koreňovú zeleninu, soľ a bylinky. V bujóne ani jednu z týchto ingrediencií nenájdeme. Je to v skutočnosti tvarovaná hmota zložená hlavne z tuku, prevažne toho rastlinného. Ten drží pokope soľ, ktorej tu môže byť až 50% celého výrobku a ďalšie ochucujúce zložky.
Samozrejme, ak doma používame raz za čas bujón do vývaru, aby sme zvýraznili jeho chuť, je to v poriadku. Kompromisom je poctivý vývar z mäsa, kostí a zeleniny a polovička bujónu. Ak však používame bujón namiesto poctivého domáceho varenia, koledujeme si o problémy. Predovšetkým deti by mali v prvom rade dostávať poctivé domáce polievky a nie žiadne bujóny a instantné jedlá.
V minulosti však ľudia potrebovali potraviny, ktoré by im dlho vydržali a mohli by si ich pripravovať aj na cestách, a tak nasledovalo experimentovanie s instantnom polievkou. Prevratným vynálezom však bola konzervovaná polievka. Zmedializoval ju predovšetkým maliar so slovenskými koreňmi Andy Warhol.
Na rozdiel od Američanov sme však polievkam v konzerve veľmi neprišli na chuť, no sušené polievky sú aj u nás veľmi obľúbené. Skôr ich však využívame ako rýchlu pomoc, provizórny obed v kancelárii alebo nenáročnú teplú večeru na dovolenke. Ak je to tak, je všetko v poriadku. Raz za čas neublíži takáto polievka ani našim deťom. Ak ich však jedávame viackrát do týždňa a nahrádzame nimi pestrú a rozmanitú stravu, môžeme si narobiť veľké problémy.
Pravdou však je, že instantné polievky majú mnoho výhod. Kúpime ich takmer všade, sú lacné, ľahko dostupné a jednoducho sa pripravujú. Dajú sa konzumovať takmer okamžite a kdekoľvek.
Ak si z času na čas doprajeme porciu takejto polievky, nič sa nedeje. Pri pravidelnej a častej konzumácii však môžu mať na náš organizmus neblahé následky. Navyše, konzumovať by ich nemali ľudia s vysokým krvným tlakom, cukrovkou alebo zvýšeným cholesterolom. Problémom je totiž obrovské množstvo solí, ktoré sa v týchto výrobkoch nachádza. Okrem toho, sú plné rôznych emulgátorov, ktoré môžu na človeka vplývať veľmi nepriaznivo.
Preto aj pri používaní instantných polievok a bujónov treba mať na pamäti, že všetkého veľa škodí.
Nový komentár