Prečo je polievka v našom jedálničku taká významná?

Pridané 12.9.2016 08:15:00

Obed v školskej jedálni si bez taniera polievky nevieme predstaviť. Práve polievka totiž stravníkom pomáha k získaniu všetkého, čo by mal plnohodnotný obed ponúknuť. Polievka totiž nie len zasýti, ale predovšetkým dodá telu mnohé výživné látky. Okrem toho, pomáha aj pri dodržiavaní pitného režimu a tiež má veľký význam pre trávenie. Vhodne totiž prehreje žalúdok a pripraví ho na prijatie pevnej potravy. Polievky teda nie sú len chutné, ale predovšetkým aj zdraviu prospešné. Práve pre všetky tieto svoje pozitívne vlastnosti a benefity sú polievky označované ako kráľovné potravy.

Prečo je polievka v našom jedálničku taká významná?

Polievky stravníkov zasýtia po náročnom dni v škole, zahrejú počas dlhých zimných dní, osviežia v letných horúčavách, uzdravia v chrípkovom období, upokoja myseľ a zdvihnú náladu počas ponurých sychravých dní.

Polievka by sa na jedálnom lístku mala objaviť minimálne raz denne. Medzi množstvom druhov polievok si našťastie každý jeden môže nájsť takú, ktorá mu bude chutiť. Polievok totiž poznáme od výmyslu sveta veľmi veľa druhov. V severských krajinách sú napríklad obľúbené husté a výdatné polievky. Strukovinové polievky sa zas tradične podávajú v afrických krajinách.

Dnes sa polievky najčastejšie podávajú ako predkrm k hlavnému jedlu. Nie je to náhoda, ale zámer, pretože teplá polievka pripraví žalúdok na to, aby mohol prijať tuhú stravu. Dá sa tak povedať, že naštartuje trávenie. Rozbehne pohyb čriev a prebudí chuť k jedlu. Tak isto pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo zabezpečuje, aby sme po obede hneď nevyhladli.

Tekvicová polievka

Ďalšou pozitívnou vlastnosťou polievok je, že pomáhajú udržiavať pitný režim. Okrem toho, voda v polievke pomáha niektorým druhom zeleniny uvoľniť vitamíny a minerálne látky a pri určitých druhoch má takáto polievka aj antioxidačné účinky. Ako sme už spomínali, niektoré druhy zeleniny obsahujú viac antioxidantov ako iné. Platí jednoduché pravidlo, že čím je zelenina farebnejšia, tým viac antioxidantov obsahuje. To platí aj o polievke. Farebné polievky sú teda nielen pekné, ale aj veľmi zdravé.

Cvikľová polievka

Okrem toho sú polievky plné vitamínov a živín, ktoré sú v takejto podobe ľahko stráviteľné a organizmus ich výborne dokáže využiť vo svoj prospech. Polievky svojim zložením dokážu dokonca bojovať aj so zápalom hrdla alebo zmierniť príznaky nádchy. Tak isto môžu pomôcť pri rôznych tráviacich ťažkostiach. Vtedy však uprednostňujeme zeleninové polievky.

Polievky sú vhodné aj vtedy, ak sa snažíme chudnúť a urobiť niečo so svojimi nadbytočnými kilami. Tanier polievky totiž podporí naštartovať trávenie. Mnohé polievky podporujú látkovú výmenu. Okrem toho dokážu efektívne zahnať hlad.

Zeleninová polievka

Husté výdatné polievky zo strukovín s obilninami a kukuricou sú výborným jedlom, ktoré zasýti, zohreje a dodá potrebnú energiu. Polievka je skvelou príležitosťou ako prijímať vlákninu. Máme jej totiž v strave veľmi málo.

Fazuľová polievka

Polievka má pre naše zdravie veľký význam predovšetkým v zime. Organizmus počas zimného obdobia potrebuje viac energie a tú môže získať z polievky, ktorá ho navyše aj príjemne prehreje.

Polievka je takmer zázračným pokrmom, pretože okrem toho, že zasýti, dokáže navodiť aj príjemnú atmosféru, zahnať depresiu a zlepšiť náladu. Na jeden tanier polievky je to naozaj veľa benefitov.

Polievka na zlepšenie nálady

 

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti